Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalové výsledky na Ukrajině odhadne vepř Chryjak

Lvov - Ukrajinští pořadatelé fotbalového šampionátu představili včera veřejnosti svého zvířecího tipaře. Jmenuje se Chryjak a jeho hlavním úkolem bude odhadovat výsledky utkání šestnácti nejlepších fotbalových celků Evropy. Jako vepř to bude dělat specifickým způsobem – bude si vybírat mezi dvěma talíři s jídlem.

Ukrajinský vepř Chryjak
zdroj: AP Photo autor: Efrem Lukatsky

Euro 2012 dnes začíná a přípravy nefinišují pouze mezi sportovci, ale i u organizátorů. Od jihoafrického mistrovství světa v roce 2010 se žádný fotbalový turnaj neobejde bez zvířecích předpovědí. Na štafetu oblíbené chobotnice jménem Paul tak navazuje ukrajinský vepř Chryjak. Náročné testy údajně potvrdily, že se zvíře ve svých odhadech rozhodně nemýlí.

"Když vidí fotbalové míče, dobře na ně reaguje. Se svým majitelem sleduje utkání v televizi. Dva týdny jsme prověřovali jeho schopnost předpovídat výsledky místních i mezinárodních zápasů. Má psychické schopnosti, jinak bychom ho nevybrali," prohlašuje sebevědomě Světlana Bovkunová, která na Ukrajině zodpovídá za propagaci šampionátu.

I kdyby na Chryjakovy předpovědi nebylo spolehnutí, nemusí se bát, že špatně skončí. Podle Bovkunové má od organizace UEFA i od ukrajinských pořadatelů zajištěnou doživotní podporu. "Nic se mu nestane. Zůstane chloubou vesnice, ze které pochází, i své farmy," slibuje.

Popularita zvířecích sportovních tipařů roste. Zatímco v roce 2010 všechno obstarala chobotnice Paul, Euro 2012 má hned tři. Kromě ukrajinského vepře mohou bookmakeři čerpat inspiraci od krakovského slona Citta nebo charkovské fretky jménem Fred.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články