Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Euro přinese taktické hry. Češi pomýšlí na úspěch ve skupině

Praha - Již zítra začíná událost, na kterou fotbaloví fanoušci dlouho netrpělivě čekali. Na osmi stadionech v Polsku a na Ukrajině vypukne fotbalové Euro. Šestnáct nejlepších evropských týmů změří síly ve čtyřech skupinách a následných vyřazovacích bojích, představí se největší světové hvězdy i nadějní mladí fotbalisté. Trenéři připravují strategie, hráči vybíhají na hřiště k posledním předzápasovým tréninků, kluboví skauti vše bedlivě sledují. Co můžeme čekat od startujícího fotbalového svátku a jaká je nejjistější cesta k českému úspěchu?

EURO 2012
zdroj: ČT24

Čtrnáctý evropský šampionát navazuje na historii turnajů, která sahá až do roku 1927. Ideu vytvoření kontinentálního turnaje přinesl tajemník francouzské fotbalové federace Henri Delaunay, jehož plán musel překonat řadu překážek. Fotbalová veřejnost se evropské soutěži dlouho bránila, historický první turnaj tak spatřil světlo světa až v roce 1960. Až do roku 1980 byla účast ve finálové části omezena na pouhé čtyři týmy, nyní však můžeme sledovat souboje šestnácti nejlepších v jedné z největších fotbalových událostí.

Poslední ročník šampionátu v Rakousku a Švýcarsku byl svědkem fantastických soubojů. Český nároďák však většinu z nich neviděl. Po porážkách v základní skupině s Portugalskem a Tureckem se s jedním vítězstvím na turnaji stal pouhým svědkem čtvrtfinálových bojů. V těch zářili především fotbalisté Německa a Španělska, kteří se potom podělili o dvě nejcennější trofeje.

Úřadující mistři z jihu Evropy jsou největšími favority i letos. Nejlepší kurzy na vítězství Španělů dávají jak sázkové agentury, nejvyšší šanci na trofej jim přiřkl i speciální statistický systém. Za další favority považují experti výběry Nizozemí a Německa, v závěsu za nimi potom výběry Anglie a Portugalska. Český tým mezi favority nepatří. Cestu kvalifikací si proklestil až skrze baráž, rozlosování základní skupiny však Čechům přiřklo relativně výhodnou výchozí pozici. V úvodním zápase se již zítra utká s Ruskem, v dalších skupinových bojích narazí na domácí Polsko a vítěze portugalského Eura z roku 2004 Řecko.

Od posledního mistrovství jsme byli svědky částečné změny fotbalového prostředí. Španělsko se ustavilo jako světový fotbalový hegemon jak v národní, tak klubové scéně. Národní týmy čím dál častěji utvářejí své kádry na podstavci nejúspěšnějších klubů (například Španělsko a Barcelona/Real Madrid nebo i Česko a Plzeň) přičemž jejich složení se stává více a více mezinárodní, nebo lépe multikulturní. Jistých změn dostala i taktika, kdy otevřený a na rychlých přihrávkách založený útočný fotbal španělského vzoru se přijímá jako nejefektivnější cesta za vítězstvím, oproti světového šampionátu však většina týmu sáhne po osvědčených formacích s čtyřmi obránci a třemi či čtyřmi záložníky (4-3-3, 4-4-2, 4-4-1-1 či 4-2-3-1).

Účinný fotbal favoritů je však velice nebezpečný pro outsidery. Příklad Řecka z portugalského mistrovství v roce 2004 nebo Zambie z letošního Afrického poháru dotvrzují, že reaktivní způsob hry je účinnější pro překonání nebezpečných, otevřeně hrajících týmů. Jak Řecko, tak Zambie měly nejnižší počet úspěšných přihrávek, úspěšný fotbal na brejky potom předváděla i Uruguay, která se jako jedinný neevropský stát probojovala do semifinále mistrovství světa v roce 2010. Pro Čechy, Irsko nebo Ukrajinu tak bude rozhodující zajištěná obrana, ze které může vyjít případný úspěch i přes možnou nechuť ze strany fanoušků.

Rozestavení české reprezentace
zdroj: ČT24

Oproti dřívějším mistrovstvím by se zároveň mělo víc sázet na týmové pojetí hry. Krom Zlatana Ibrahimoviče nebo Petra Čecha na letošním ročníku menším týmům chybí hvězdy, které dominovaly nejen nároďákům, ale i svým domácím klubům. Na soupisce zkrátka chybí hráči typu Pavla Nedvěda, George Hagiho, Christo Stoičkova, Zlatka Zahoviče nebo Marka Wilmotse, kteří před zhruba deseti lety ovládali národní výběry a na kterých stál jejich úspěch, či neúspěch. Outsideři by se tak letos měli více spoléhat na týmovou hru, kde dovednosti jednotlivce zastoupí souhra a kombinace celku.

Statistický systém Castrol českým fotbalistům předpověděl postup ze skupiny a následné vyřazení od Nizozemska. To by byl pro kouče českých fotbalistů Michala Bílka úspěch. "Skupina je velmi vyrovnaná, bez vyloženého favorita. O to těžší to bude. Může rozhodnout hlava a disciplína. Také vím, že když ze skupiny nevylezeme, bude to u nás doma brané jako neúspěch," tvrdí. Zápas s Ruskem nám o případném českém úspěchu leccos napoví.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články