Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Euro dnes pokračuje "skupinou smrti"

Praha - Euro 2012 a česká reprezentace včera začalo skupinou A, ale turnaj dnes nabere obrátky ve "skupině smrti", ve které jsou proti sobě nalosovány reprezentace Německa, Nizozemska, Portugalska a Dánska. Experti sice očekávají postup prvních dvou zmiňovaných, ale žádné Euro se nevyhne překvapením.

Němečtí fanoušci se připravují na Euro
zdroj: Camera Press autor: ?

Od 18:00 se v Charkově střetne reprezentace Dánska s favoritem z Nizozemí. Dánsko je sice velkým outsiderem skupiny, zdaleka však ne takovým jako před dvaceti lety, kdy turnaj vyhrálo. V týmu je utvořena pevná kostra kolem talentovaných hráčů - v brance gólman Manchesteru United Anders Lindegaard, obraně bude velet Daniel Agger z Liverpoolu, střed zálohy je svěřen jednomu z největších nadějí evropského fotbalu, Christianu Eriksenovi, a v útoku by góly měl dávat útočník Arsenalu a Sunderlandu Nicklas Bendtner.

Trenér Dánů Morten Olsen, který u týmu působí již třináctý rok, však stejně upozorňuje: "Jsme outsider stejně jako před dvaceti lety. Nizozemci jsou naopak jedním z hlavních favoritů, ale to neznamená, že dáme kůži lacino. Naopak chceme chytnout šanci a postarat se o překvapení. K tomu ale musíme podat maximální výkon a mít také štěstí."

Je nám líto, video expirovalo.
Profil nizozemské reprezentace

Nizozemci nebudou mít lehkou úlohu, tím spíš, že v přípravě nebyli příliš suverénní a vyhráli jen tři z posledních sedmi duelů. Trenér Nizozemska Bert van Maarwijk proto říká: "Pro nás je to možná nejdůležitější zápas mistrovství. Nemáme před nimi tajemství. I díky tomu, že jejich hráči působí v Nizozemsku, hrají podobným stylem jako my. Bude záležet, komu se to víc podaří realizovat na hřišti."

I přesto však finalista posledního mistrovství světa v Jihoafrické republice, který ve svém středu má nejlepší střelce Premier League a Bundesligy Robina van Persieho a Klaase Jana Huntelaara, by měl ze skupiny postoupit, a první krok k tomu tak může udělat dnes.

Ve 20:45 našeho času pak ve Lvově začne druhé, snad ještě zajímavější utkání mezi Německem a Portugalskem. Německo, podle mnohých hlavní favorit turnaje, bude vsázet na nejvyrovnanější tým, přesto však existují otázky ohledně obsazení ve středu obrany. Výběr Matse Hummelse z mistrovského Dortmundu je téměř jasný, otázkou je, kdo bude jeho partnerem - může to být zkušenější Per Mertesacker z londýnského Arsenalu, či Holger Badstuber z Bayernu Mnichov.

Tým se zároveň musí zaměřit na ubránění Cristiana Ronalda, jednoho z nejlepších hráčů na světě. "Bude záležet především na tom, jak spolu budeme v obraně komunikovat a jak se dokážeme vzájemně podporovat a vykrývat," uvedl stoper Per Mertesacker. "Nesmíme dát Ronaldovi prostor ke hře jeden na jednoho a musíme se snažit mu hru otrávit," dodal.

Portugalci, kteří před turnajem příliš nezářili, však mají ambice postoupit ze skupiny také. "K tomu, abychom postoupili, potřebujeme porazit buď Němce, nebo Nizozemce. S tím jdeme do zápasu," řekl trenér Portugalska Paulo Bento.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články