Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Do turnaje vstupují obhájci trofeje, čeká je Itálie

Praha - Jako první tým v historii obhájit titul mistrů Evropy - takový úkol mají před sebou fotbalisté Španělska, kteří vstoupí do šampionátu v duelu těžkých vah zápasem s Itálií. Vedle sledovaného souboje dvou posledních mistrů světa nabídne skupina C také duel Irska s Chorvatskem.

David Silva
zdroj: ISIFA/EPA

Španělé jsou považováni za největšího favorita turnaje, kvalifikací prošli bez ztráty bodu a celkově vyhráli už čtrnáct soutěžních zápasů za sebou. Také v přípravě si vedli dobře a uspěli ve všech čtyřech přátelských duelech v letošním roce.

"Je tady šestnáct výborných týmů, takže to nebude žádná procházka růžovým sadem. Na tlak jsme ale zvyklí, protože jsme obhájci trofeje a světoví šampioni," řekl španělský trenér Vicente del Bosque. Výběr jeho země na mistrovství světa a Evropy však z šesti pokusů ani jednou neporazil Itálii v normální hrací době. Na minulém vítězném Euru ji však vyřadil ve čtvrtfinále na penalty.

Prohru soupeře v generálce s Ruskem 0:3 nepovažuje kouč Španělska za důležitou. "Mají excelentní hráče na každém postu, to budeme muset vzít v potaz. Starosti mi dělá hlavně (Andrea) Pirlo," upozornil Del Bosque. Na Euro nemohl vzít zraněné opory Davida Villu s Carlesem Puyolem a stoprocentně zdravá není ani další hvězda Barcelony Cesc Fábregas.

Italská reprezentace
zdroj: ISIFA

Tým z Apeninského poloostrova se před ME netrápil pouze s Ruskem, v posledních třech přípravných zápasech utrpěl porážku a přesně 300 minut už nevstřelil branku. Atmosféře v týmu neprospívá ani korupční aféra v italské lize, kvůli níž byl z reprezentace vyřazen obránce Domenico Criscito a vyšetřováni byli také další bek Leonardo Bonucci a brankář Gianluigi Buffon.

Irsko má proti Chorvatsku mírně lepší bilanci. Z šesti vzájemných duelů s ním prohrálo jen v roce 1999 v Záhřebu. Navíc se pyšní sérií čtrnácti utkání bez porážky, kterou by rádo prodloužilo i v Poznani.

"Chorvatsko je hodně nevyzpytatelný tým podobně jako všechny celky po rozpadlé Jugoslávii. Hráli jsme proti nim přátelské utkání v Dublinu, kde jsme viděli jejich velkou kvalitu," uvedl italský kouč Irů Giovanni Trappatoni. Ocenil největší hvězdu soupeře Luku Modriče. "Je to podobný hráč jako Andrea Pirlo, jen hraje trochu ofenzivněji a je velmi rychlý. Z Chorvatska mám velký strach," přiznal třiasedmdesátiletý trenér.

Fotbalisté Chorvatska
zdroj: ISIFA

S uznáním mluvil o soupeři i jeho protějšek Slaven Bilič, který proti Irům nastoupil jako hráč v prvním vzájemném duelu v roce 1996. "Předvádějí velmi jednoduchý fotbal. Příliš neriskují, ale jsou velmi nebezpeční v ofenzivě. Lehce se dostávají do gólových příležitostí a naopak proti nim se šance vytvářejí velmi obtížně," konstatoval chorvatský kouč, jenž po skončení Eura převezme Lokomotiv Moskva.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články