Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Den D: Česko – Polsko

Je to tady! Sobota 16. 6.! Bitva o všechno! Rozhodující třetí zápas ve skupině proti domácímu Polsku, postoupit může jen jeden ze soupeřů. Dobrá zpráva je ta, že máme lepší výchozí pozici než soupeř a k postupu nám stačí při předpokládané nevýhře Řeků s Ruskem remíza. Na ní se ale dá hrát těžko, a bodová kalkulace proto vůbec není v Bílkově programu.

Luděk Zelenka
zdroj: ČT24/ J. Hodík autor: V. Rejl

Výhra nad Řeky přinesla jedno zásadní pozitivum, Češi hrají až do konce o naději postoupit ze skupiny. Nedovedu si představit, že bychom byli po Řecku mimo hru a pět dní pouze bez zájmu čekali na poslední zápas. Jak pro hráče, tak pro celé osazenstvo Českého domu by to bylo trápení a obrovská nuda a všichni jsme tady rádi, že se můžeme na poslední zápas a vrchol skupinového boje těšit.

Jak jsou na tom obě mužstva den před zápasem?

Češi řeší nejvážnější problém ve středové řadě, protože Tomáš Rosický je stále mimo hru a zatím nikdo neví, jestli bude na Polsko k dispozici! Těch variant, které má Michal Bílek připraveny, je víc, ale tou nejpravděpodobnější se jeví stažení Petra Jiráčka do středu a na pravou zálohu se buď vrátí Rezek, nebo dostane šanci Petržela. Jinak bude sestava stejná jako ve druhém zápase ve skupině a věřme, že i výkon bude podobný.

Poláci mají těch problémů více, jednak mají horší výchozí pozici a remíza pro ně znamená konec nadějí; i zraněných hráčů mají víc. Perquis a Polanski své drobné šrámy pravděpodobně doléčí, pouze záložník Dudka má stále problémy s nataženým břišním svalem. K tomu je nutné přidat i Obraniaka, který při střídání v zápase s Ruskem vztekle nakopl láhev, a přestože se už za své chování omluvil, do posledního zápasu ve skupině s ním trenér Smuda pravděpodobně nepočítá a nahradí ho Adrian Mierzejewski.

V brance asi zůstane i hrdina Polského úvodního duelu Titon, který dostane přednost před Szczesnym. Psychicky jsou na tom asi lépe naši, kteří sice nemají absolutní podporu fanoušků, ale jako tým se semkli a společně stojí jak za Barošem, tak za Bílkem. Poláci přeci jen cítí před domácím publikem velkou zodpovědnost a ten tlak není vůbec jednoduché ustát. Navíc většina hráčů takové zápasy hraje vůbec poprvé v životě a je opravdu těžké se oprostit od okolního světa a soustředit se pouze na fotbal.

Důležitá otázka je i sbírání informací ze souběžně hrajícího duelu ve Varšavě: Řecko – Rusko. Trenéři určitě budou chtít vědět stav tohoto špílu, ale hráči zřejmě zůstanou těchto informací uchráněni.

Každopádně to je zápas o všechno, podobně jako na posledním ME, kde jsme totálně nezvládli konec utkání s Turky a následně balili kufry.

Důležitým faktorem zápasu může být i výkon hlavního rozhodčího. UEFA, respektive komise rozhodčích, překvapivě prstem ukázala na Skotského arbitra Craiga Thomsona. Skotové mají velkou šanci "oplatit" křivdu ze zářijového kvalifikačního duelu, ve kterém Češi vyrovnali v nastavení z penalty za přifilmovaný pád Honzy Rezka. Téměř všechny tahle asociace napadla, přesto s tím nemůže nikdo nic dělat, pouze věřit, že rozhodčí tento tlak ustojí a prokáže výbornou formu, díky níž byl na ME nominován.

Celým Českým domem se valí pozitivní nálada a vzkazy na podporu národního týmu se množí, což je hrozně dobře. I my "televizáci" občas ztrácíme svou tradiční objektivitu a částečně se z nás stávají fanoušci. I proto doufejme, že to naši kluci zvládnou a večer budeme mít všichni důvod být hrdí na tenhle národ!

Hlavní zprávy

Nejčtenější články