Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Del Bosque: Torres měl nastoupit už proti Itálii

Gdaňsk – Španělští favorité si pohráli s týmem Irska a po výsledku 4:0 vzali týmu kouče Trapattoniho zbylé postupové naděje. Oproti utkání s Itálií naskočil do sestavy mužstva z Pyrenejského poloostrova v posledních letech hojně kritizovaný útočník Torres a dvěma góly rozhodl o vítězství Španělů. Trenér Vicente del Bosque připustil, že útočník zřejmě měl nastoupit v základu už v prvním utkání.

Fernando Torres proti Irsku
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Morrison

"Odehrál ideální zápas a lidé, podle nichž měl hrát i v prvním zápase, měli částečně pravdu," uvedl Del Bosque. "Drželi jsme častěji míč a cítili, že s Fernandem toho budeme moci využít. Je rychlý a umí pronikat do otevřených prostorů, přesně to se mu povedlo," ocenil útočníka jednašedesátiletý trenér.

Del Bosque se radoval z aktivity svého mužstva proti Irům. "Nebylo to lehké, protože Irové byli vzadu velmi kompaktní. Z mého pohledu je nedůležitější, že jsme dokázali podržet míč a hráli z jedné strany hřiště na druhou. Měli jsme celkem dvacet šest střel, což je důležitá statistika," konstatoval trenér Španělů.

Xavi Hernandéz: Byl to důležitý zápas pro sebevědomí týmu. Všichni jsme hráli dobře, dali hodně branek a dosáhli parádního výsledku. Mohli jste vidět skvělé Španělsko.

Fernando TorresFernando Torres: Potřebovali jsme zvítězit a od začátku jsme na hřišti dokazovali potřebný charakter a odhodlání. Úvodní gól (ve 4. minutě) nám to ulehčil a určitě jsme podali výborný výkonMáme nejlepší tým na světě, plný mistrů světa a Evropy, takže opravdu není zklamání tady sedět na lavičce.

Pochválil i práci defenzivy. "Velký dojem na mě udělala obranná čtveřice, protože se dobře vyrovnala s nebezpečím soupeře ze vzduchu. To byl předpoklad k tomu, abychom lépe tvořili hru," poukázal bývalý hráč a kouč Realu Madrid.

Trenér vyřazeného Irska Giovanni Trapattoni nejvíce litoval toho, že se jeho svěřenci nepoučili z úvodního utkání s Chorvatskem, kdy dostali rovněž brzký gól a prohráli 1:3. "Podruhé za sebou jsme inkasovali po třech minutách, což naše předzápasové plány okamžitě vyhodilo z okna. Dělali jsme chyby, které nás psychicky zničily," litoval třiasedmdesátiletý italský kouč.

Ocenil obrovskou kvalitu Španělska. "Jsou tak výborným mužstvem, že vás potrestají za jakoukoli ztrátu koncentrace. Po většinu zápasu jsme byli jen honícími stíny a vůbec jsme se k nim nepřiblížili. Byli fantastičtí a hráli jako orchestr," pochválil soupeře Trapattoni.

Předčasný konec na šampionátu ho mrzel hlavně kvůli věrným příznivcům. "Jsem za ně hrozně smutný. Přijeli jsme na turnaji s pocitem sebevědomí, ale já odjíždím zklamán irskými hráči. Naši fanoušci zaslouží hodně uznání. Aplaudovali a fandili nám i v době, kdy jsme prohrávali. V příštím utkání s Itálií musíme dokázat, že můžeme opustit turnaj s hlavami nahoře," dodal nejstarší trenér šampionátu.

Špaňelé a Xavi překonali rekord v počtu nahrávek

Španělský fotbalista Xavi Hernández překonal rekord evropských šampionátů v počtu přihrávek v jednom utkání. Ve čtvrtečním duelu skupiny C proti Irsku vyslal 136 pasů, z toho 127 našlo adresáta. Záložník Barcelony pokořil nizozemskou legendu Ronalda Koemana, který poslal v zápase proti Dánsku na Euru v roce 1992 celkem 117 přihrávek. Rekord proti Irům vytvořil také celý španělský tým; obhájci titulu měli po závěrečném hvizdu na kontě 860 přihrávek. Celkem drželi míč v 78 procentech času.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články