Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dánsko překvapivě porazilo Nizozemce

Charkov - Outsider skupiny B z Dánska překvapivě porazil nizozemské vicemistry světa 1:0. Nizozemci vstoupili do utkání obrovským tlakem, vytvářeli si řadu šancí, nedokázali je však proměnit. Dánové z ojedinělého brejku šli ve 24. minutě do vedení, které překvapivě uhlídali až do konce. Holanďané sice měli ještě mnoho střeleckých příležitostí, postupně ale jejich tlak slábl. "Skupina smrti" tak hned v prvním utkání přinesla nečekaný výsledek.

Nizozemci od počátku nezůstávali nic dlužni pověsti ofenzivního týmu. I bez nejlepšího střelce současné reprezentace Huntelaara, který zůstal jen na lavičce, úvodních dvacet minut udávali tempo hry. V 18. minutě vlétl do dánské obrany Robben a stoper Jakobsen si dal po jeho přihrávce na nabíhající parťáky málem vlastní gól. Zčistajasna však padla branka na protější straně. Krohn-Dehli oklamal kličkou do vápna zkoprnělé holandské zadáky a přízemní ranou z levého křídla překonal Stekelenburga.

Kompaktní dánská defenziva tím dostala novou dávku sebevědomí, jenže se nevyvarovala několika omylů v rozehrávce uprostřed pole. Profitovat z toho mohl v 36. minutě Robben, který svou střelu opřel o pravou tyčku. Snad ještě výhodnější pozice se rýsovala Van Persiemu, který však nezvládl zpracování a z úhlu pak už trefil jen gólmana.

V úvodu druhé půle nabral holandský nápor ještě větší obrátky. Jen v prvních sedmi minutách Oranjes zasypali dánskou branku sprškou střel Affelaye, Van Bommela či Van Persieho. Ten v další šanci před osamoceným gólmanem ztratil balanc a nedokázal vůbec zakončit.

Pak útočná aktivita "tulipánů" na chvíli ustala. Dvojí střídání v nizozemské sestavě dvacet minut před koncem však jejich úsilí opět nastartovalo. Sotva se na trávníku objevil nejlepší střelec německé ligy Huntelaar, řítil se po Sneijderově krásném pasu sám na brankáře Andersena, který ale vzájemný minisouboj vyhrál.

Bert van Marwijk, nizozemský trenér: "Na takové úrovni jsme si vypracovali neuvěřitelnou řadu šancí. V závěru nám byl odepřen navíc stoprocentní pokutový kop."

Morten Olsen, dánský trenér: "Jsem velmi hrdý a šťastný. Byl to fantastický výkon mého mužstva. Nizozemci měli své šance, ale ty jsme měli také. Byli jsme lepší až na posledních deset minut, kdy už se na nás trochu podepsala únava." 

Stále nervóznější Holanďané ztráceli lehkost. Organizovaná dánská obrana nemusela čelit vážnějšímu nebezpečí, i když v poslední minutě se po skrumáži ve vápně soupeř dožadoval pokutového kopu za hru rukou dánského hráče.

Nizozemsko si tak hned v úvodním utkání šampionátu zadělalo na problémy s postupem.

Nizozemsko - Dánsko 0:1 (0:1)Branka: 24. Krohn-Dehli. Rozhodčí: Skomina - Arhar, Žunič (všichni Slovin.). ŽK: Van Bommel - S. Poulsen, Kvist. Diváci: 35 923. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články