Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

"Cítím se na dvacet," řekl po zápase hrdina Ševčenko

Kyjev - O zatím nejemotivnější moment Eura 2012 v Polsku a na Ukrajině se postaral pětatřicetiletý útočník Dynama Kyjev Andrej Ševčenko. Kanonýr, který proslul svou kariérou v AC Milán, původně nejspíš ani neměl hrát v základní sestavě - a teď dotáhl dvěma góly Ukrajinu k nečekanému vítězství nad Švédskem. Zároveň říká: "Můžeme postoupit ze skupiny."

Ševčenko v euforii s trenérem Blochinem
zdroj: EPA autor: Srdjan Suki

Ukrajina v Kyjevě prohrávala se Švédskem 1:0 po gólu Ibrahimoviče z malého vápna, ale Ševčenko dvěma hlavičkami otočil skóre zápasu, ve kterém Ukrajina měla navrch a vždy hrozila z protiútoků.

"Jsem naprosto dojat," svěřil se Ševčenko po zápase. "Tohle je něco úžasného. Chtěl bych poděkovat klukům a našim fanouškům. Každý zápas je pro nás jako finále. Nemohl bych si ani vysnít to, co se stalo dnes. Jsem šťastný, cítím se, jako kdyby mi nebylo pětatřicet, ale dvacet."

Ševčenko přitom ani nečekal, že by mohl na Euru hrát, protože měl celou sezonu velké problémy s kolenem: "Chtěl bych poděkovat všem, kteří se mnou pracovali před šesti měsíci. Nemohl jsem si ani představit, že bych na Euru hrál. Nakonec to byl asi jeden z mých nejlepších zápasů v této sezoně."

Ukrajina, která Euro pořádá, byla odhadována jako jeden z největších outsiderů turnaje - pouze dva její hráči působí mimo domovskou zemi a spousta dalších musela odstoupit kvůli zranění. Nemálo evropských státníků se zároveň odmítlo turnaje zúčastnit na protest proti uvěznění političky Julije Tymošenkové. Výhra nad Švédskem ale Ukrajinu musela povzbudit.

"Je to krásný den pro Ukrajinu. Výhra nad Švédskem je historická, ale máme ještě před sebou dva velmi těžké zápasy. Máme skvělou šanci postoupit, ale ještě nebuďme v euforii. Nechceme se zastavovat. Zápasy proti Francii a Anglii budou velmi těžké."

Zdroj
BBC, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články