Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chorvatsko: Velká jména, ale i přehnané ambice

Praha - Chorvatsko je možná co do počtu lidí nejmenším státem evropského šampionátu, ambice mu ale rozhodně nechybí. Trenér Slaven Bilič míří minimálně do semifinále, přičemž své plány staví na několika velkých jménech, s kterými na Euro vyráží. Fotbaloví experti většinou Biličovy plány uznávají, nejistý stav hlavních hvězd a nedostatek rychlosti stoperské dvojice ovšem chorvatské medailové sny potápí a je otázkou, zda fotbalisté trenérovy vyhlídky budou schopni naplnit.

Fotbalisté Chorvatska
zdroj: ISIFA

Pohárová historie osmého týmu fotbalového žebříčku FIFA se zatím nemůže pyšnit medailí v evropské soutěži, ve světovém poháru ovšem tým vybojoval bronz v roce 1998. Na kontinentální mistrovství jezdí hráči v červeno-modrých kostičkovaných dresech od roku 1996, nejlepším výsledkem jim zatím byly dva postupy ze základních skupin. Na polsko-ukrajinské Euro se Chorvati probojovali v play-off, kde po výhře 3:0 a remíze 0:0 vyřadili nepříjemné Turky.

Současný chorvatský tým sice oplývá hvězdnými fotbalisty, jako jsou Luka Modrič, Niko Kranjčar nebo Darijo Srna, v porovnání s výborným mužstvem z předchozího Eura jde však o viditelně slabší celek. Tým totiž nedokázal pořádně nahradit excelentního záložníka Nika Kovače, který po turnaji odešel do fotbalového důchodu. Jeho náhradník Tomislav Dujmovič je sice pracovitý fotbalista, nedisponuje ale tolik prostorovou inteligencí, která vyzdvihovala právě Kovače. Problém může také znamenat pomalé duo stoperů, které Chorvaty nutí k mnohem konzervativnější hře, než jakou předváděli v roce 2008.

Předpokládaná sestava:

Pletikosa - Čorluka, Schildenfeld, Šimunič, Strinič - Srna, Dujmovič, Modrič, Kranjčar - Mandzukič, Jelavič

Úspěch bude záležet na hvězdě anglického Tottenhamu, záložníku Lukovi Modričovi. Šestadvacetiletý Modrič předvádí už několik let stabilní výkony v londýnském celku, podepsala se na něm ovšem náročná sezona a není tak jisté, zdali bude schopen plného nasazení fotbalového Eura. Záložníkovi sice naprogramovali speciální tréninkový program, není však příliš pravděpodobné, že by do turnaje naskočil ve stoprocentním fyzickém stavu.

To je pro Chorvaty velká ztráta. Většina kreativní práce totiž leží právě na Modričovi. Ve středu pole jej sice doplňuje levý záložník Ivan Perisič nebo bývalý pravý obránce Darijo Srna, kteří i přes záblesky úspěšných protiútoků (jako při skvělé porážce Turecka) často dlouze drží míč bez schopnosti penetrovat obranu soupeře.

Útočnou stránku chorvatského fotbalu postihla ztráta v podobě zranění Ivici Oliče, útočníka Bayernu Mnichov. Olič je extrémně energický hráč se skvělou prostorovou percepcí, který mohl Chorvatům výrazně usnadnit nejpravděpodobnější hru - na brejky. Jeho místo zaujme útočník liverpoolského Evertonu Nikica Jelavič, který prožil fantastickou půlsezonu po zimním příchodu do anglického klubu. Jelavič může výrazně podpořit reaktivní hru Chorvatska, kombinace s útočníkem německého velkoklubu by však pro tým byla ideální.

Program chorvatské reprezentace v základní skupině

Neděle 10. června 20:45 vs. Irsko (Poznaň)

Čtvrtek 14. června 18:00 vs. Itálie (Poznaň)

Pondělí 18. června 20:45 vs. Španělsko (Gdaňsk)

K reaktivní hře sáhne pravděpodobně i trenér. Absolvent právnické fakulty a vášnivý hráč na kytaru Slaven Bilič sice už podepsal smlouvu s ruským Lokomotivem, ke kterému přestoupí po šampionátu, před nástupem k moskevskému týmu by očividně rád vybojoval medailovou pozici. O tom, zda tým jeho očekávání naplní, se přesvědčíme v blízké budoucnosti, základní skupina s Itálií nebo Španělskem však "černému koni" příliš šancí nedává.

Nominace Chorvatska na mistrovství Evropy

brankáři: Stipe Pletikosa (FK Rostov na Donu), Danijel Subašič (AS Monako), Ivan Kelava (Dinamo Záhřeb)

obránci: Vedran Čorluka (Bayer Leverkusen), Josip Šimunič, Domagoj Vida (oba Dinamo Záhřeb), Ivan Strinič (Dněpr Dněpropetrovsk), Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt), Jurica Buljat (Maccabi Haifa), Daniel Pranjič (Bayern Mnichov)

záložníci: Darijo Srna (Šachtar Doněck), Ognjen Vukojevič (Dynamo Kyjev), Ivan Rakitič (FC Sevilla), Tomislav Dujmovič (Real Zaragoza), Luka Modrič, Niko Kranjčar (oba Tottenham Hotspur), Ivan Perišič (Borussia Dortmund), Šime Vrsaljko, Milan Badelj (oba Dinamo Záhřeb)

útočníci: Mario Mandžukič (VfL Wolfsburg), Eduardo Da Silva (Šachtar Doněck), Nikica Jelavič (Everton FC), Nikola Kalinič (Dněpr Dněpropetrovsk)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články