Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

"Chceme vstřelit první branku," říká Bílek

Žádná opatrná taktika, žádné vyčkávání. Kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek před
sobotní přímou bitvou s Polskem o postup do čtvrtfinále evropského šampionátu bude svým hráčům zdůrazňovat, ať na domácí tým vyrukují bez bázně. Bílek touží po úvodní vedoucí brance, která by Čechům přiblížila vyřazovací boje. Má prý už i variantu pro případ, že by nemohl nastoupit zraněný kapitán Tomáš Rosický.

Bílek by si přál, aby Češi ve Vratislavi zopakovali sebevědomý nástup ze zápasů proti Rusku a Řecku. "Ideální by bylo vstřelit branku, aby domácí byli pod ještě větším tlakem," řekl Bílek na dnešní tiskové konferenci. "Naším prvořadým cílem ale zůstává, abychom se hlavně dostali do čtvrtfinále. Už jsme tady s Řeckem ukázali sílu a s Eurem se ještě loučit nechceme," prohlásil Bílek.

Češi půjdou dál v případě jakékoli výhry, remíza jim bude stačit v případě, že Řecko neporazí zatím vedoucí Rusy o jeden až pět gólů. Bílek zatím nemá jasnou představu, jak bude svým hráčům "servírovat" informace ze souběžně hraného utkání ve Varšavě, které může mít pro Čechy velkou důležitost.

"Ještě jsme se o tom nebavili, jak ty informace budeme pouštět dál. Počkáme si na vývoj obou zápasů. Pokud přijdou nějaké taktické pokyny podle vývoje druhého utkání, tak až na konci utkání nebo v průběhu druhého poločasu. Ale teď můžeme jen spekulovat o tom, co nám může stačit a co ne," uvedl Bílek.

Až do poslední možné chvíle také bude doufat ve start Rosického, který nedohrál úterní zápas s Řeckem a pak vynechal všechny tři tréninky s týmem. Rosický Bílkovi své rozhodnutí oznámí až v sobotu dopoledne poté, co absolvuje individuální trénink.

"Mám radost, že se jeho (Rosického) stav lepší. Věřím, že bude k dispozici, ale v hlavě už mám připravenou variantu, jak nastoupíme v případě jeho absence," uvedl Bílek, který nepočítá s tím, že by chyběl brankář Petr Čech. Ten si po úterku stěžoval na bolest v rameni.

Tomáš Rosický s Petrem Čechem
zdroj: ISIFA

Bílek se odmítl pouštět do polemiky, zda je dobře, že rozhodující zápas ve skupině rozhoduje skotský rozhodčí Craig Thomson. Právě Skotsko nepostoupilo na úkor českého týmu z kvalifikace do baráže a v živé paměti zůstává přifilmovaný pád Jana Rezka v klíčovém zápasu v Glasgowě, po kterém Češi z penalty v samém závěru vstřelili důležitou vyrovnávací branku. "Možná se to zdá být nešťastné, ale na Euru jsou nejlepší z nejlepších sudích. Všechno bude, jak má být," uvedl Bílek.

Před sobotním duelem ho nestraší ani to, že reprezentace na polském území naposledy bodovala v roce 1980 a vyhrála dokonce v roce 1950. "S Řeckem jsme také neměli bůhvíjakou bilanci a zvládli jsme to. V žádném případě nemáme v hlavě, že jsme v Polsku dlouho nevyhráli," řekl Bílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články