Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Česko vs. Portugalsko: Vzpomínky na Poborského, obavy z Ronalda

Varšava - Fotbaloví reprezentanti měli na ME ve Vratislavi na obrazovkách často před očima památnou chvíli, kdy Karel Poborský lobem rozhodl čtvrtfinálový zápas na Euru 1996 proti Portugalsku. Teď mají jedinečnou příležitost, aby se do historie zapsali také. Ve stejné fázi turnaje vyzve český tým ve Varšavě Portugalce v čele s hvězdným kanonýrem Cristianem Ronaldem. V základní sestavě se neobjeví kapitán českého týmu Tomáš Rosický, bude ale připraven na lavičce. Zápas začíná ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT4 a náš web. Utkání budou komentovat Pavel Čapek a Pavel Karoch, studiem, které začne už ve 20:00, provedou Vlastimil Vlášek a Josef Němec.

Česka fotbalová reprezentace
zdroj: ISIFA

"Je zvláštní, že na nás ve čtvrtfinále zase vyšlo Portugalsko. Ale kdyby se zopakoval příběh z Anglie se vším všudy, nezlobili bychom se vůbec," řekl obránce Michal Kadlec, jehož otec Miroslav stříbrnou českou jízdu na ME 1996 řídil jako kapitán.

Kuráž Čechům dodaly výhry nad Řeckem a domácím Polskem, které je katapultovaly do čela skupiny A. Sebevědomí jim nebere ani to, že se  opět budou muset obejít bez zraněného kapitána Tomáše Rosického, i když se klíčový záložník zúčastnil včerejšího tréninku. Na jeho místě ve středu zálohy nejspíš opět nastoupí Daniel Kolář.

Naposledy si Češi zahráli čtvrtfinále na ME v roce 2004 v Portugalsku, kde postoupili přes Dánsko. V prvním kole play-off v samostatné historii zatím i v součtu s rokem 1996 mají stoprocentní bilanci. Vítěz čtvrtečního duelu si zajistí účast v semifinále v Doněcku a minimálně bronzovou medaili. "Cítím z týmu obrovskou touhu prát se i v dalších zápasech, které nás snad čekají," prohlásil kouč Michal Bílek.

Češi by po bídném vstupu do Eura a debaklu s Ruskem 1:4 možná ani v divokém snu nepomysleli na to, jak lákavé vyhlídky se před nimi otevřely dvanáct dní po prvním nezdaru. "Po prvním zápase byla spousta fanoušků, kteří nám přestali věřit. My teď máme o to větší radost z toho, co se nám povedlo. Máme obrovskou šanci tady uspět," řekl Bílek.

Karel Poborský na Euru 1996
zdroj: GettyImages

Vítěz zápasu se ve středu 27. června popasuje s lepším z dvojice Španělsko - Francie. Kdyby postoupili Češi a narazili na Francii, vzpomínky na Euro 1996 by ožily ještě víc, protože také v Anglii se oba týmy potkaly v semifinále a čeští fotbalisté slavili postup po penaltovém rozstřelu. Ve hře navíc zůstává repríza finále s Německem.

Nemáme co ztratit, zní z týmu

Reprezentanti, kteří vyhráli pět z posledních šesti soutěžních zápasů, chtějí zažít déjà vu, byť jsou proti Portugalsku považováni za outsidera. "Můžeme být uvolnění, nemáme už co ztratit. A když jsme takhle nakročili, nechceme končit hned ve čtvrtfinále. Rádi bychom si to tady prodloužili," uvedl Kadlec. "Češi musejí mít dobrý tým, když tady prošli až do čtvrtfinále," mírnil optimismus portugalské veřejnosti trenér Paulo Bento.

Portugalští fotbalisté
zdroj: ISIFA

Portugalci prožívají na Euru podobný příběh jako Češi: Na úvod prohráli s Německem, ale pak nezaváhali s Dánskem ani Nizozemskem. "Šanci máme, i když soupeř patří mezi nejlepších deset týmů na světě a teď postoupil i ze skupiny smrti. To o něčem vypovídá," uvedl brankář Petr Čech.

Právě jeho souboj s Ronaldem, který v duelu s Nizozemskem zazářil dvěma góly a ukončil střelecký půst na šampionátu, bude magnetem zápasu. Podobně jako před čtyřmi lety, kdy Portugalsko na Euru ve skupině český tým porazilo 3:1 a Ronaldo Čecha jednou překonal. Autor 58 gólů v letošní sezoně v Realu Madrid je pro české hráče znovu největší hrozbou. "Zkusíme mu zápas otrávit, někdy dokáže být podrážděný," uvedl levý bek David Limberský.

Cristiano Ronaldo
zdroj: ISIFA

Ronaldo na minulých šampionátech pomohl Portugalsku do finále a čtvrtfinále. "Postupem ze skupiny jsme si splnili velký cíl, ale proti českému týmu nás nečeká nic lehkého," prohlásil věhlasný střelec.

Český národní tým má podporu i polských fanoušků

Do Varšavy stejně jako na minulá utkání české reprezentace míří speciální vlaky Českých drah. Jmenují se po legendách českého fotbalu, z Prahy jede vlak Karel Poborský. Na otázku, kolik na polském národním stadionu ve Varšavě s kapacitou 58 000 míst bude českých fanoušků, nejde přesně odpovědět. "Českým fanouškům bylo přiděleno necelých šest tisíc vstupenek, ale nevíme, jak dopadl nákup vstupenek v posledních dnech, protože UEFA ještě otevřela prodej," uvedl mluvčí FAČR Jaroslav Kolář. Opět se bude zápas promítat i na náměstích českých měst, tradičně na Staroměstském v Praze, poprvé i na Masarykově náměstí v Ostravě.

Podporovat český tým se chystají i Poláci. Na sociálních sítích se svolávají k podpoře českých reprezentantů. Polští fanoušci slibují, že se Češi budou cítit jako doma. "Varšava bude samozřejmě fandit Čechům, stejně jako velká část Poláků," potvrdila primátorka Varšavy Hanna Gronkiewiczová Waltzová.

Bookmakeři mají jasno: Čtvrtfinále bude pro Česko konečnou

Většina sázkařů si vsadila na soupeře z Pyrenejského poloostrova, kurzy na jeho výhru se momentálně pohybují okolo 1,75:1. Z osmi čtvrtfinalistů jsou Češi po dalším celku ze skupiny A Řecku druhým největším outsiderem. Fortuna ohodnotila jejich šance na zisk titulu koeficientem 36:1, William Hill dokonce 41:1. Za hlavního favorita považují bookmakeři Německo, které jako jediné zatím na turnaji neztratilo ani bod. V těsném závěsu jsou obhájci titulu Španělé, na třetím místě v prognózách figurují právě Portugalci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články