Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Česko: Tým s plzeňským jádrem chce do čtvrtfinále

Praha - Na čtrnáctém mistrovství Evropy chtějí Češi v relativně hratelné skupině usilovat o postup do čtvrtfinále. Tato meta by splnila i očekávání českých fotbalových fanoušků. Trenér Michal Bílek má v hlavě sen o čtvrtfinálovém souboji s Německem.

Čeští reprezentanti
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Od vzniku samostatné České republiky v roce 1993 nechyběla česká reprezentace na závěrečném turnaji mistrovství Evropy ani jednou. Mezi nejpovedenější představení českého celku na Euru patří roky 1996 a 2004. V roce 1996 nepařili čeští hráči rozhodně mezi favority. Ve skupině ale přehráli Italy a Rusy a nakonec se probojovali až do finále, kde podlehli Německu.

Další úspěšné mistrovství Evropy bylo pro Českou republiku v roce 2004 v Portugalsku. Český celek vyhrál tři zápasy na úvod šampionátu a postoupil do čtvrtfinále, tam se radoval tým ze srdce Evropy z vítězství 3:0 nad Dánskem. V semifinále ale úspěšné tažení skončilo. V zápase s Řeckem rozhodl gól v poslední minutě prvního nastavení a Čechům tak patřil bronz.

Za hvězdu českého výběru je považován Petr Čech. Hráč londýnské Chelsea si poprvé v kariéře mohl sáhnout na trofej pro vítěze Ligy mistrů. Počtvrté se radoval z výhry v Anglickém poháru a jeho forma se zdá být stabilní. Nejvíce fotbalistů ve výběru trenéra Bílka je z Plzně. Ze sehraného západočeského týmu dostali pozvánku do národního týmu David Limberský, František Rajtoral, Vladimír Darida, Daniel Kolář, Milan Petržela a Václav Pilař.

Program zápasů české reprezentace (všechny ve Vratislavi):

Pátek 8. června: vs. Rusko

Úterý 12. června: vs. Řecko

Sobota 16. června: vs. Polsko

Michal Bílek byl uznávaným fotbalistou. Většinu své aktivní kariéry zažil v dresu Sparty, ale zahrál si i na Pyrenejském poloostrově, kde hájil barvy Betisu. Nezapadl ani jako trenér, se Spartou slavil zlato a stříbro. K národnímu týmu přistoupil v roce 2009 a jeho éra je nejisté výkony často posuzována s antipatiemi. Svůj cíl však splnil - s českým výběrem se dokázal probojovat na evropský šampionát.

Na Euru nechce vsázet pouze na defenzivní fotbal, hodlá se s týmem pustit do útoku. Na začátku kvalifikace bylo rozestavení hráčů 4-4-2, v závěru přešel na 4-5-1; oba systémy však hodnotí jako dobré. "Skupina je velmi vyrovnaná, bez vyloženého favorita. O to těžší to bude. Může rozhodnout hlava a disciplína. Také vím, že když ze skupiny nevylezeme, bude to u nás doma brané jako neúspěch," řekl Bílek.

V kvalifikaci předvedli čeští fotbalisté rozdílné výkony. Doma prohráli s Litvou 0:1. Španělsku dokázali svěřenci trenéra Bílka vzdorovat. V zápase dokonce vedli díky gólu Plašila, ale David Villa se postaral o obrat. Doma vyhráli nad Skotskem. A na výbornou jim vyšla odveta s Litvou. Tu měli čeští hráči pod kontrolou a zvítězili 4:1. Velmi dobře si pak vedli ve vyřazovací části - gól Petra Jiráčka v Černé Hoře znamenal jistotu postupu na mistrovství Evropy.

Nominace Česka na mistrovství Evropy

brankáři: Petr Čech (Chelsea FC), Jaroslav Drobný (Hamburger SV), Jan Laštůvka (Dněpr Dněpropetrovsk)

obránci: Theodor Gebre Selassie (Slovan Liberec), Roman Hubník (Hertha BSC Berlín), Michal Kadlec (Bayer Leverkusen), David Limberský (Viktoria Plzeň), František Rajtoral (Viktoria Plzeň), Tomáš Sivok (Besiktas Islanbul), Marek Suchý (Spartak Moskva)

záložníci: Vladimír Darida (Viktoria Plzeň), Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck), Petr Jiráček (VfL Wolfsburg), Daniel Kolář (Viktoria Plzeň), Milan Petržela (Viktoria Plzeň), Václav Pilař (Viktoria Plzeň), Jaroslav Plašil (Girondins Bordeaux), Jan Rezek (Anorthosis Famagusta), Tomáš Rosický (Arsenal FC)

útočníci: Milan Baroš (Galatasaray Istanbul), David Lafata (FK Jablonec), Tomáš Necid (CSKA Moskva), Tomáš Pekhart (1.FC Norimberk)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články