Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České kluby na Euru vydělají, nejvíce dostane Plzeň

Praha – Přestože fotbalové Euro ještě nezačalo, zástupci šesti fotbalových klubů už nyní ví, že jejich pokladny po jeho skončení dostanou příjemnou finanční injekci. Mohou se totiž těšit minimálně na 14 milionů korun, které v rámci kompenzací za hráče pošle UEFA. Nejvíce si vydělá Plzeň, která má v reprezentaci sedm hráčů, díky Vladimíru Daridovi se dostane i na druholigový Sokolov.

Darida střílí gól v EL
zdroj: ISIFA/LN

"Jakékoliv peníze do fotbalu jsou potřeba a hodí se," řekl deníku Sport majitel Plzně Tomáš Paclík. Právě jeho tým si příjemně polepší – za jednoho hráče a jeden den dostane 63 tisíc korun, což v součtu dá 9,6 milionu korun. A to už je slušná částka. Pro představu je to přibližně desetina rozpočtu Viktorie.

Protože mají na kompenzaci právo všechny týmy, kde reprezentant hraje nebo v posledních dvou sezonách hrál, mohou s penězi počítat v pokladnách jmenované Plzně, dále Jablonce, Liberce, Hradce Králové, Sparty a Sokolova, který si díky půlročnímu hostování Daridy přijde nejméně na 253 tisíc korun.

V loňském roce se peníze rozdělovaly mezi všechny evropské kluby rovnoměrně, letos by sazba měla být podle Asociace evropských klubů (ECA) rozdělena do tří kategorií podle kvality domácích klubových soutěží. Přičemž Gambrinus liga byla zařazena do té nejhorší. Nejvíce v Evropě dostane Bayern Mnichov, který má už nyní jistých necelých 60 milionů korun.

Zdroj
ČT sport, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články