Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češi prohráli s Portugalskem a na Euru končí

Varšava - Čeští fotbalisté se s mistrovstvím Evropy loučí ve čtvrtfinále po porážce 0:1 s Portugalskem. Favoritovi zápasu zajistil postup mezi nejlepší čtyři mužstva turnaje gólem v 79. minutě hvězdný útočník Cristiano Ronaldo. Odmítl tak opakování scénáře z roku 1996, kdy Češi přes Portugalce na Euru v Anglii prošli dál. Týmu kouče Michala Bílka se dnes rozplynul sen o medaili, Portugalci si ve středu zahrají semifinále v Doněcku se Španělskem, nebo Francií.

Milan Baroš, Petr Jiráček a Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Čeští reprezentanti po postupu z prvního místa základní skupiny Portugalcům hned ukázali, jak rychle roste jejich sebevědomí. Znovu se museli obejít bez zraněného kapitána Rosického, ale jeho nástupce a debutant na turnaji Darida rychle vstřebal hutnou atmosféru zápasu a dobrou kombinací pomohl k odvážnému nástupu českého týmu. "Daridu jsme nasadili, protože jsme chtěli vycházet z defenzivnějšího bloku a on má lépe zažitou defenzivu než Dan Kolář," uvedl trenér Bílek. 

Portugalské legendy Eusébio s Figem se zadumaným výrazem v čestné lóži sledovali, jak jejich následovníci nemohou přejít přes dobře pracující český defenzivní blok. Hvězdný Cristiano Ronaldo už v osmé minutě nervozitu v táboře soupeře přiživil, když zuřil nad nepovedenou přihrávkou spoluhráče. Češi, kteří v předchozím zápase nepovolili Polsku skórovat, lehce odvraceli dlouhé nákopy. V útoku zahrozili jako první, když na Daridův centr jen těsně nedosáhl Baroš. Polští fanoušci na varšavském Národním stadionu spojili síly s českými a Bílkův tým si mohl užívat takřka domácí atmosféry.

Po půlhodině Portugalci, kteří si na posledních čtyřech šampionátech pokaždé zahráli ve vyřazovacích bojích, začali mít převahu a do hlavní role se znovu pasoval Ronaldo. Tahoun Realu Madrid dal Čechům branku už na minulém Euru a také dnes ukázal svoji extratřídu. Nůžkami nejprve mířil těsně vedle, v úplném závěru první půle napálil po obhození stopera Kadlece tyč a to samé zopakoval hned po přestávce. Na brankové konstrukci skončil i jeho trestný kop.

Portugalci vycítili šanci, ovládli střed pole a začali v hloubi české poloviny napadat soupeřovu rozehrávku. Střídající útočník Almeida dokonce hlavou skóroval, ale z ofsajdu. Brankář Čech výborně vytáhl Moutinhovu ránu. Po spolupráci s Ronaldem neuspěl ani Meireles, Čechův spoluhráč z Chelsea. Stoper Kadlec se blýskl znamenitým blokem proti střele Naniho.

Přetížená obrana českého týmu se jedenáct minut před koncem už rozpadla. Moutinho se uvolnil na pravé straně a jeho přesný centr tvrdou hlavičkou o zem poslal za Čecha Ronaldo, který se v rozhodujícím momentu odpoutal od beka Gebre Selassieho. Na turnaji dal už třetí gól, v minulém zápase dvakrát udeřil proti Nizozemsku, a dotáhl se do čela tabulky kanonýrů.

Zjevně unavený český tým už nenašel fyzické ani morální síly na případný zvrat. Češi poprvé v samostatné historii na Euru prohráli čtvrtfinálový duel. Náplastí pro ně může být, že postupem na šampionát a výsledky na něm vybojovali prémii dvanáct milionů eur (asi 306 milionů korun).

"Celkově jde účast ve čtvrtfinále hodnotit jako úspěch. Postup ze skupiny byl navíc zasloužený. Kluci ukázali sílu a charakter," řekl Bílek, který ocenil sílu autora dnešní rozhodující branky Ronalda. "Připravovali jsme se na něj, ale jak se dotkl balonu, tak byl hrozně nebezpečný. Je tak kvalitní, že i když jsme ho zdvojovali, dokázal si najít prostor," dodal.

Podle levého beka Davida Limberského postoupili Portugalci zaslouženě. "Byl to nejtěžší soupeř, s jakým jsme se tu potkali. První půle byla ještě vyrovnaná, ale v druhé byli Portugalci lepší a zasloužili si postoupit. Bez balonu ty síly rychle ubývají a na nás to bylo vidět," řekl Limberský.

Také stoper Tomáš Sivok ocenil sílu portugalského týmu a Ronalda. "Je to proti němu hrozně těžké. Je technicky obrovsky silný a rychlý. Theo (Gebre Selassie) si s ním dobře poradil, ale přesto dal Ronaldo krásný gól a potvrdil, že je jeden ze dvou nejlepších hráčů na světě," chválil Sivok. "Věřil jsem, že bychom to mohli dotáhnout do prodloužení. Ale je třeba na rovinu přiznat, že Portugalci postoupili zaslouženě," dodal.

Česká republika - Portugalsko 0:1 (0:0)

Branka: 79. Ronaldo. Rozhodčí: Webb - Mullarkey (oba Angl.), Van Roekel (Niz.). ŽK: Limberský - Veloso, Nani. Diváci: 55 590.

Sestavy: ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman (86. Pekhart), Plašil - Jiráček, Darida (61. Rezek), Pilař - Baroš. Trenér: Bílek.

Portugalsko: Patrício - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (88. Rolando), Veloso, Moutinho - Nani (84. Custódio), Postiga (40. Almeida), Ronaldo. Trenér: Bento.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články