Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čech: Myslet na semifinále je předčasné. Portugalci jsou silní

Vratislav - Reprezentační gólman Petr Čech si velmi cení postupu do čtvrtfinálového boje, kde se střetne s hvězdným týmem Portugalska. Myslet už teď na semifinále je ale podle něj předčasné. "Portugalci jsou silní, jejich tým uzrál, patří mezi deset nejlepších na světě a mají Ronalda," varuje. Přesto je zkušený hráč přesvědčen, že na fotbalovém šampionátu se už může stát cokoliv.

Petr Čech
zdroj: ISIFA

"Cením si toho moc. Nadneseně a v uvozovkách tvrdím, že posledního dva a půl roku je to boj proti všem, neustálý boj o důvěru veřejnosti a fanoušků. A když se podařilo postoupit, tak satisfakce je veliká. Lidi se pomalu začínají obracet k pozitivnímu vnímání týmu, snad to tak vydrží i do dalších měsíců," přál si dlouholetý hráč reprezentace.

U třicetileté opory národního mančaftu proto mohou znovu ožívat vzpomínky na evropský šampionát v Portugalsku před osmi lety. Tehdy Čech s týmem zažil památnou jízdu až do semifinále. Český brankář by si to rád zopakoval i na letošním turnaji.

Už jen účast na Euru je obrovský úspěch

Podle něj si česká reprezentace a veřejnost i výhledově bude muset považovat účasti na vrcholném turnaji. "Reprezentace je na Euru popáté v řadě, ne všechno je asi tak špatné, jak se o tom mluví. Jsme malá země, ale opakovaně dokážeme vychovávat hráče a na mistrovství se dostat. To není náhoda a musíme to brát jako obrovský úspěch. Ne každá země si to může říct. A jsou jiní favorité, kteří tady vůbec nejsou," myslí si Čech.

Brankář Petr Čech na tréninku reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Češi se ale podle něj na šampionátu nemohou spokojit se samotným překonáním nástrah základní skupiny. "Toto Euro pro nás zdaleka ještě neskončilo, stát se tady může opravdu všechno. Věříme, že pro nás bude turnaj trvat co nejdéle. Dělí nás už jen jedna výhra od toho, abychom vyrovnali úspěch z Portugalska," řekl Čech, který startuje už na třetím evropském šampionátu.

Portugalci patří mezi deset nejlepších

"Ale přemýšlet teď o semifinále je na druhou stranu velmi předčasné. Nejprve musíme zvládnout Portugalsko," uvedl Čech. Čtvrtečního soupeře označuje za favorita. "Ne vždy ale favorit vyhrává. My se o to teď budeme také snažit," prohlásil vítěz Ligy mistrů s Chelsea, který touží po pronikavém úspěchu i s reprezentací. "Dobře víme, že už čtvrtfinále bude velmi těžké. Portugalci jsou silní, jejich tým uzrál, patří mezi deset nejlepších na světě a mají Ronalda. To mluví za všechno," upozornil český reprezentační brankář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články