Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bílek: Dosáhli jsme maxima, Baroš nám bude chybět

Praha – Pro české fotbalisty skončilo Euro ve čtvrtfinále, přesto mohou být veskrze spokojeni. Probojovali se kvalifikací a podařilo se jim postoupit ze skupiny z prvního místa. Portugalsko však už bylo nad jejich síly, přesto s ním sehráli důstojný zápas. Manažer reprezentace Vladimír Šmicer a trenér Michal Bílek uspořádali přímo po návratu z Polska tiskovou konferenci, ve které se pokusili zhodnotit průběh šampionátu. "Působení našeho týmu na šampionátu se mi moc líbilo, přístup hráčů k mediálním záležitostem i k fanouškům. V tomto jsem s týmem velice spokojen," řekl Šmicer.

Michal Bílek
zdroj: ČT24

"S týmem jsme byli pět týdnů a za celou dobu nevznikl žádný problém, proto bych chtěl ocenit charakter i partu týmu. Domů jsme odjížděli opravdu neradi. Pobyt jsme si chtěli prodloužit, ale Portugalci prostě byli nad naše síly," hodnotil Šmicer národní tým.

Po krátkém úvodu reprezentačního manažera se dostal k hodnocení trenér mužstva, který uznal kvalitu soupeře. "Byli jsme kousek od boje o medaile, ale jakmile emoce opadnou, řeknete si, že jsme dosáhli našeho maxima. Když vezmu sílu Portugalců, ano, my jsme bojovali a dělali vše pro postup, ale soupeř byl prostě kvalitnější."

Přestože Čechy od prohraného zápasu dělí pár hodin a emoce po prohře opadají pomalu, Bílek tým za celý šampionát chválí. "Euro musím zhodnotit velice pozitivně, kluci odvedli vynikající práci. Že se zvedli po prvním zápase, který nám nevyšel, svědčí o tom, že charakter v týmu je. V době, kdy nám teče do bot, v sobě mužstvo nalezne sílu a dovede se přinutit k obrovskému výkonu."

Naštvaný trenér

Celá tisková konference probíhala v poklidu, přesto se Bílek při jedné otázce viditelně rozzlobil - to když se jeden z novinářů zeptal, jak hodnotí fakt, že byl Baroš nejvíce faulujícím hráčem turnaje.

"Řešíte úplné nesmysly! Odvedl výbornou práci a teď budete řešit, že to byl nejvíce faulující hráč. Je potřeba před ním smeknout, a ne se zabývat nesmysly. Tohle mě vůbec nezajímá, nějaké statistiky, že byl nejvíce faulující. Neřešme to, řešme, že nám odchází kvalitní hráč, co nám bude chybět. Tyhle otázky mi nepřipadají fér."

Ve Vratislavi a následně ve Varšavě měl český tým obrovskou podporu tuzemských i polských fanoušků. Na zápasy byly vypravované speciální vlaky, atmosféra na stadionech byla elektrizující. "Myslím, že fanoušci si to užili, podpora byla obrovská. Patří obrovský dík fanouškům, kteří přijeli. I když tam chvílemi byly nějaké negativní reakce na mě a Milana (Baroše), tak fandili fantasticky. Vždycky se vám hraje líp s takovou podporou. Ještě jednou děkujeme a věříme, že nám zachovají přízeň," doufá trenér.

Velké téma je po Euru konec Milana Baroše v reprezentaci. Bílek vyzdvihoval jeho přínos reprezentaci i celému fotbalu. "Baroš pro mě vždycky byl útočník číslo 1. Jeho konec mě hrozně mrzí, nemá věk na to, aby v nároďáku končil, kvalitu na pokračování má. Pokud nebude hrát, teprve poznáme, jak nám bude chybět."

Letošní Euro je pro český tým uzavřenou kapitolou, nicméně další důležité boje jsou za dveřmi. Jde zejména o kvalifikaci na mistrovství světa, které se bude konat v roce 2014. "Čeká nás nesmírně těžká kvalifikační skupina. O Italech je zbytečné mluvit, Dánové hráli fantasticky. Když k tomu přičtete Bulhary a Armény, kteří dvakrát porazili Slovensko, tak ta skupina je opravdu těžká," dodal Bílek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články