Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Anglie: Čím méně očekávání, tím lépe

Praha - Anglie patří mezi fotbalové giganty, nicméně její výsledky na reprezentační úrovni nejsou příliš úchvatné. "Tři lvíčci" vyhráli mistrovství světa pouze jedinkrát, a to na vlastní půdě před téměř padesáti roky. Ani na mistrovstvích Evropy Angličané nikdy příliš nepřesvědčili. Ze třinácti dosavadních šampionátů získali pouze dvě bronzové medaile, jinak – kromě prvního ročníku, do jehož bojů nevstoupili – se pětkrát vůbec nekvalifikovali, čtyřikrát skončili ve skupině a jen jednou z ní postoupili do čtvrtfinále.

Angličtí fotbalisté děkují fanouškům
zdroj: The FA via Getty Images autor: Steve Bardens

Na posledním velkém turnaji – MS v Jihoafrické republice – Anglie pohořela v osmifinále, kde po nepřesvědčivém postupu ze skupiny narazila na rozjeté Německo. To si podle svého zvyku na Anglii smlslo a poslalo ji domů po výsledku 4:1. Anglická fotbalová asociace nicméně i po neúspěšném mistrovství ponechala Fabia Capella na trenérském postu.

Italský taktický expert pak reprezentaci podle očekávání dotáhl na nadcházející evropský šampionát. Výsledkově byl tým poměrně konzistentní, když z osmi zápasů neprohrál ani jeden, a dostal se tak na Euro z prvního místa, nicméně výkony týmu nebyly ideální téměř v žádném ze zápasů.

Fabio Capello však dokázal na konci svého trenérského působení u anglické reprezentace porazit Španělsko 1:0 po dosti defenzivním, ale efektivním výkonu. Pětašedesátiletý Ital po sporech s anglickou fotbalovou asociací sice odešel, ale zápas do značné míry týmu slouží jako jakýsi odrazový můstek k dalšímu působení.

Nejenom proto, že z posledních pěti zápasů čtyřikrát vyhrál 1:0, ale do velké míry i kvůli tomu, nakolik kompaktně, přestože nepříliš invenčně, tým působil. Proto je i výběr nového trenéra Roye Hodgsona naprosto logickým krokem.

Program anglické reprezentace v základní skupině

Pondělí 11. června 18:00 vs. Francie (Doněck)

Pátek 15. června 18:00 vs. Švédsko (Kyjev)

Úterý 19. června 20:45 vs. Ukrajina (Doněck)

Týmu totiž definitivně odchází generace hráčů, která by byla schopna hrát trochu expanzivnější fotbal, a noví ještě nepřesvědčili natolik, aby si plnohodnotně zasloužili místo v týmu. Dvaatřicetiletý Steven Gerrard strávil většinu sezony mimo trávník se zraněním a jeho forma není úplně ideální, zatímco Frank Lampard musel být na poslední chvíli kvůli problémům se stehnem vyškrtnut z nominace. Chybí tak větší kreativita ve středu pole, která v podstatě definuje jakýkoliv výborný tým.

Další komplikací je také dvouzápasový trest pro Waynea Rooneyho, který útočník vyfasoval po zápase s Černou Horou. Reprezentace tak proto bude v podstatě vycházet z pozice outsidera a je pravděpodobné, že Hodgson vsadí na zajištěnou obranu – ostatně k tomu má dobrý důvod – a rychlé protiútoky z křídel, kde disponuje velmi kvalitními hráči.

Předpokládaná sestava:

Hart – Johnson, Lescott, Terry, A. Cole – Milner, Parker, Gerrard, Walcott – Young – Carroll

Anglie by si měla pojistit postup ze skupiny – má na to dostatečně kvalitní kraje zálohy. Nicméně její působení v turnaji nebude žádnou procházkou růžovým sadem. Hned na začátek reprezentaci čeká Francie, a pokud se Anglii zápas nepovede, musí uspět proti nevyzpytatelnému Švédsku.

Pokud skončí ve skupině druhá, bude ji ve čtvrtfinále s největší pravděpodobností čekat opakování přátelského zápasu se Španělskem. Anglie tak nedostane nic zadarmo – ale téměř žádný tlak na bedrech by jí mohl pomoct k nějakému nečekanému úspěchu.

Nominace Anglie na mistrovství Evropy

brankáři: Joe Hart (Manchester City), Robert Green (West Ham United), Jack Butland (Birmingham City)

obránci: Glen Johnson, Martin Kelly (oba Liverpool FC), Ashley Cole, John Terry (oba Chelsea FC), Joleon Lescott (Manchester City), Phil Jagielka, Leighton Baines (oba Everton FC), Phil Jones (Manchester United)

záložníci: Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain (oba Arsenal FC), Steven Gerrard, Jordan Henderson, Stewart Downing (všichni Liverpool FC), Scott Parker (Tottenham Hotspur), James Milner (Manchester City), Ashley Young (Manchester United)

útočníci: Danny Welbeck, Wayne Rooney (oba Manchester United), Andy Carroll (Liverpool FC), Jermaine Defoe (Tottenham Hostspur)

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články