Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ach ta přísloví…

Čeština je krásná a bohatá řeč. Dokladem toho budiž celá řada přísloví a lidových rčení, kterými je naše mateřština doslova a do písmene protkána. V souvislosti s katastrofickým vstupem českého týmu do letošního závěrečného turnaje mistrovství Evropy mě jich napadlo hned několik.

Leszek Vratislav
zdroj: ČT4

Přání otcem myšlenky…

Tak přesně tohle mi vytanulo na mysli, když jsem před úvodním duelem našich chlapců seděl v jedné z vratislavských fan zón a debatoval s českými fanoušky. Snad nikdo z nich si nepřipouštěl možnost prohry, a když se ke mně dostal papír s tipovačkou (padesát korun za výsledek a správný tip bere všechno) a já tam skoro zahanbeně vepsal 2:0 pro Rusy, měl jsem chvíli pocit, že budu kamenován. Zachránil mě až jeden mírně rozjařený krajan, který mě poplácal po zádech a prohlásil, že jsem se mu od začátku zdál tak trochu divnej, ale že se na mě nezlobí.

Po bitvě je každý generálem…

Tohle rčení mě dohonilo prakticky se závěrečným hvizdem našeho souboje s ruskými bohatýry. Najednou všichni otáčeli a tvrdili, že to přece bylo dopředu naprosto jasný, že to věděli a kdesi cosi. Opatrně jsem se zeptal svého kamaráda, který mimo jiné do již zmiňované tipovačky vypálil tip 3:1 pro nás, proč tak učinil, když mu to bylo, jak teď říká, naprosto jasné, odsekl mi, že je vlastenec a jako takový prostě nemohl tipovat výhru Rusáků. Inu, proti gustu, žádný dišputát.

Bez práce nejsou koláče…

Toto rčení bych rád věnoval českým hráčům a ani bych to nechtěl víc rozmazávat. Oni určitě vědí proč.

Naděje umírá (před)poslední…

V úterý 12. června hrají čeští reprezentanti klíčový zápas s Řeckem. Hrozně moc bych si přál, aby ho zvládli a stále bylo o co hrát. Chci tomu věřit a tak jako jsem měl před zápasem s Rusy "blbej pocit", teď ho nemám. Jen doufám, že v úterý večer nebudu muset sám sobě trpce přiznat, že komu není rady, tomu není pomoci…

Hlavní zprávy

Nejčtenější články