Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vyloučení je nepoložilo. Švédové předvedli velký obrat proti favorizované Itálii

Olomouc – V sedmadvacáté minutě šli do desíti a po proměněné penaltě Italů prohrávali 0:1. Fotbalisté Švédska však v úvodním utkání skupiny B mistrovství Evropy do 21 let předvedli velký obrat. V druhém poločase vstřelili dvě branky a po vítězství 2:1 se postarali o zatím největší překvapení turnaje. 

Slavící švédští fotbalisté na ME do 21 let
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Jasným papírovým favoritem utkání byli Italové, kteří v našlapané skupině s Anglií a Portugalskem potřebovali ze zápasu vydolovat tři body. A podle toho také vypadal vstup do duelu. Squadra azzura hrála aktivněji a držela míč po většinu času na svých kopačkách. V její pozvolné kombinaci ale chyběl větší moment překvapení, a tak kromě rány Berardiho z vápna si proti dobře bránícím Švédům dlouho nedokázala nic vytvořit.

Nerozhodný stav vydržel až do sedmadvacáté minuty. Aktivní Berardi krásnou uličkou vysunul Belottiho, jenž se dostal až do vápna Švédů, kde se ho skluzem pokusil zastavit Miloševič. Místo míče však trefil nohy italského útočníka a sudí bez váhání ukázal na penaltový puntík. Navíc zákrok švédského stopera ocenil červenou kartou. 

K pokutovému kopu se postavil autor klíčové přihrávky a největší hvězda Itálie Berardi a poslal svůj tým do vedení.

Po vstřelené brance Italové svoji dominanci na míči ještě zvýšili, ale pokračovali ve své mnohdy stereotypní kombinaci, kterou dokázali Švédové číst. Squadra azzura tak na další větší příležitost čekala až do úvodu druhé půle, kdy se k ráně z vápna dostal Baselli a jeho pokus jen těsně minul šibenici švédské branky.

Oslabené Švédsko se však nevzdávalo. Kolem padesáté minuty si vybojovalo několik standardních situací a po jedné z nich v sedmapadesáté minutě se dočkalo vyrovnání. Přetažený centr po rohovém kopu vrátil do malého vápna Lewicki a míč poslal do sítě ve skluzu Guidetti, což ocenily zejména davy fanoušků ve žlutém za italskou brankou. 

Italové se po vyrovnání dlouho hledali, ovšem s přibývajícím časem začali na hřišti dominovat a čtvrt hodiny před koncem nebyli daleko od gólu po pokusu Cataldiho, který jen těsně skončil vedle zadní tyče. 

Závěrečná desetiminutovka se však pro Italy snažící se strhnout vedení na svojí stranu změnila v noční můru. Nejprve byl za úder do obličeje vyloučen Sturaro a v pětaosmdesáté minutě pro favorita přišla ještě větší pohroma. Ishak ve vápně spadl přes brankáře Bardiho a sudí pískl pokutový kop také pro Švédy. K němu se postavil Kiese Thelin a rozhodl o vítězství outsidera 2:1. 

Trenér vítězů Haakan Ericson neskrýval nadšení. "Je to fantastický tým. Třikrát za posledních sedm měsíců jsme v zápase prohrávali a pokaždé jsme na konci mohli slavit. V baráži s Francií, v posledním zápase kvalifikační skupiny s Tureckem a teď s Itálií," radoval se. Chválil také způsob, jakým se jeho svěřenci drželi taktických plánů. "I přes vyloučení Miloševiče jsme do druhého poločasu nastoupili znovu se dvěma útočníky, za nimi hráli tři střední záložníci. Byl to odlišný styl, ale zvládli jsme to."

Kapitán Itálie Matteo Bianchetti litoval ztráty koncentrace po vstřeleném gólu. "Prvních 25 minut jsme hráli dobře, pak jsme ale usnuli a nedotáhli zápas do vítězného konce. Švédům se podařilo vstřelit po dvou protiútocích dva góly a díky tomu zápas otočili. Prohrát první utkání není dobré, budeme se ale snažit vyhrát zbývající dvě," konstatoval.

Itálie - Švédsko 1:2 (1:0)

Branky: 29. Berardi z pen. - 56. Guidetti, 86. Kiese Thelin z pen. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Kostaras (všichni Řec.). ŽK: Viviani, Bianchetti, Bardi - Helander, Guidetti, Hiljemark. ČK: 80. Sturaro - 28. Miloševič. Diváci: 6719.

Itálie: Bardi - Zappacosta, Bianchetti, Rugani, Sabelli - Sturaro, Viviani, Baselli (69. Cataldi) - Berardi, Belotti (78. Trotta), Battocchio (61. Verdi). Trenér: Di Biagio.

Švédsko: Carlgren - Baffo, Miloševič, Helander, Augustinsson - Khalili, Lewicki, Hiljemark, Larsson (46. Lindelöf) - Guidetti (76. Ishak), Kiese Thelin. Trenér: Ericson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články