Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Technického záložníka Housku stříbrné Euro minulo. Teď má účast na dosah

Praha - Desátým představovaným lvíčetem je David Houska ze Sigmy Olomouc. S fotbalem začínal v pěti letech v rodné Poličce, kde se shodou okolností potkal s dalším Fotbalovým lvíčetem, Tomášem Holešem. Mladý reprezentant působí v týmu kouče Jakuba Dovalila stabilně již téměř dva roky a účast na domácím evropském šampionátu má na dosah.

David Houska
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Jeho první fotbalové kroky vedl podobně jako u jeho vrstevníků tatínek, a zatímco většina fotbalistů v průběhu svého hráčského dospívání okusí více herních pozic, David Houska byl již odmalička věrný pozici středního záložníka. "První trénink byl na škváře a já neměl ani kopačky a bál jsem se. Chodit na tréninky se mi zprvu vůbec nechtělo, " vzpomínal.

Následovaly Svitavy a v patnácti letech Houska zamířil do mládežnického týmu Sigmy Olomouc. "Působení ve Svitavách mi hodně pomohlo k tomu, že jsem se tam dostal a hlavně že jsem uspěl. S Olomoucí bylo domluveno, že zkusím přípravu a pak se uvidí," vrací se ke svému přesunu na Hanou. Tam později prošel všemi dorosteneckými výběry a přes "B" tým se prosadil až do prvního mužstva.

Prvoligový debut prožil v prvním jarním kole sezony 2012/2013, kdy Sigma v domácím prostředí přivítala pražskou Slavii. Olomoučtí dokázali svého sešívaného soupeře zdolat 2:1 a Houska odehrál kompletních devadesát minut. V dalším průběhu sezony sbíral starty pouze sporadicky, v průběhu té nadcházející už se však usadil v sestavě napevno.

A na podzim 2013 se dočkal své premiérové a zatím také jediné prvoligové trefy, když v duelu se Slováckem parádně zakroutil přímý volný kop a i díky jeho trefě olomoučtí získali bod. "Bylo to neskutečné, jen jsem viděl, jak ten míč letí přes zeď do brány, a pak jsem běžel k praporku. Byly to krásné pocity," vzpomíná na svůj výstavní gól.

Podívejte se na rozhovor s Davidem Houskou (zdroj: FAČR)

Zbytek sezony se však nevydařil podle představ a tým z Hané sestoupil do FNL. I přesto, že Houska v probíhajícím ročníku hraje "jen" druhou nejvyšší soutěž, je právě sezona 2014/2015 pro něj dosud nejúspěšnější. Stal se oporou vedoucího týmu soutěže, na podzim třikrát skóroval, nevynechal jediný zápas a spolu se svým týmem je na prvním místě tabulky na nejlepší cestě k návratu do SYNOT ligy. "Fotbal je pro mě vším už od pěti let, když nejsem na hřišti, sleduju poslední novinky a veškéré zprávy," přibližuje.

V reprezentačním výběru dostal poprvé příležitost v kategorii do osmnácti let, když se v srpnu roku 2010 představil v přátelském utkání s Irskem. A právě v osmnáctce také poprvé v dresu se lvíčkem na prsou skóroval, když se v březnu 2011 podílel gólem na výhře v přátelském utkání se Srbskem.

Pod vedením trenéra Hřebíka působil i v týmu do devatenácti let, ale stříbrné Euro v Rumunsku jej minulo, když se do týmu zařadil až v průběhu srpna 2011. I v devatenáctce si připsal vstřelenou branku. V říjnu téhož roku rozhodl v přípravném duelu o vítězství nad Chorvatskem 3:2.

Pozvánky do repre dostával Houska pravidelně, a tak nebylo divu, že v březnu 2013 se jeho jméno objevilo také v nominaci do týmu Fotbalových lvíčat. Jeho prvním soupeřem v mužstvu trenéra Dovalila se stala Ukrajina. Na svém kontě má v národním týmu do jednadvaceti let od té doby deset startů a na svoji premiérovou branku zatím čeká.

Profil Davida Housky
zdroj: Fotbalovalvicata.cz
Zdroj
Fotbalovalvicata.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články