Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šťavnaté drama s penaltovým rozuzlením. Švédové slaví premiérový titul

Praha - Fotbalisté Švédska poprvé slaví titul mistrů Evropy hráčů do 21 let. Tým, který byl považován za největšího outsidera šampionátu, udolal favorizované Portugalsko po penaltovém rozstřelu, 120 minut před tím gól nepřineslo. Nejlepším střelcem turnaje je třígólový český útočník Jan Kliment.

Finále ME 21 Švédsko - Portugalsko
zdroj: ČTK/EMPICS

Nikoli vyprodaný Eden zažil po Superfinále další velký zápas. Po minutě ticha za Josefa Masopusta ho zahájil polský sudí Marciniak. Švédové měli opět velkou podporu svých příznivců, výrazně méně zářily ochozy portugalskými barvami. Menšina však mohla mít už v prvních minutách důvod k radosti, to když těsně vedle pálil Ricardo. V 7. minutě orazítkoval portugalský kapitán Oliveira po krásně zakrouceném přímém kopu břevno.

Ve 12. minutě se dostal k prvnímu náznaku švédské příležitosti po dobrém centru čahoun Kiese Thelin, ale jeho pokus v nouzi neměl patřičnou razanci. Na druhé straně nepřesně zakončoval Joao Mário. Švédové se stáhli do obranné ulity, z Portugalců se stali sveřepí dobyvatelé. Občas zahrozili žlutomodří z rychlého protiútoku, v 19. minutě se dožadovali odpískání penalty po údajné ruce jednoho z portugalských obránců. Rozhodčí Marciniak byl neoblomný.

Portugalské obraně dělal starosti rychlý Tibbling. S jeho střelou z osmnácti metrů si gólman Sá poradil. Na dlouhou dobu to byla poslední příležitost ke skórování. Až ve 37. minutě to zkusil z přímého kopu znovu Oliveira, tentokrát však nastřelil dobře stojícího brankáře Carlgrena. Vzápětí se k zakončení v šestnáctce prodral Mário, ale netrefil balon dobře a Seveřané nebezpečí zažehnali. Carlgren se pak jen ohlídl po táhlé ráně Guerreira.

Druhý poločas začal zostra

Úvodní desetiminutovka druhého dějství stála za to. Do první šance se dostal Švéd Lindelöf, ale nejenže jeho hlavička skončila v náručí gólmana Sá, navíc ještě stála u zrodu rychlého kontru. Ricardovi scházela k zakončení špička klaunských bot. Na druhé straně Kiese Thelin sklepl hrudí na nabíhajícího Guidettiho, jeho rána však skončila těsně nad.

Portugalský kapitán Oliveira se rozloučil s finále dalekonosnou ranou. Místo něj vzápětí naskočil do hry Tozé. Portugalský záložník se blýskl povedenou přízemní ranou, ale Carlgren skočil k tyči včas. Vzápětí se z levé strany prosadil k obstřelu střídající Medeiros. Za Carlgrenovou brankou to jen zahučelo.

Poté tempo hry mírně upadlo. Nabuzený Guidetti se střetl s gólmanem Sá. Nezlomný Švéd s desítkou na dresu byl hlavním aktérem další situace. Augustinsson si obhodil portugalského obránce a nahrál zatím na turnaji dvougólovému Guidettimu. Ten se však nedokázal s míčem otočit a jeho střelu obránci v červenozeleném zblokovali. Portugalci se už nikam nehnali, naopak nahoře byli v posledních deseti minutách normální hrací doby Seveřané. Opět u toho byl Guidetti, důrazem se prosadil až ke střele na malém vápně, ale Sá vytáhl obdivuhodný reflexivní zákrok.

Prodloužení začalo s vysokou mírou opatrnosti, žádný z týmu nechtěl udělat chybu. Diváky zvedla ze sedadel Khaliliho střela, která jen těsně obkroužila levou tyč Sáovy branky. Jeho další test už tak úspěšný nebyl. Na druhé straně obešel Medeiros Baffa a švédskému obránci nezbylo nic jiného než zatáhnout. Portugalská lavička vyskočila a dožadovala se penalty, ale polský sudí ukázal před hranici pokutového území. Paciencia si sice vyskočil na centr nejvýše, ale nezamířil přesně. 

V penaltovém dramatu měli navrch Švédové. Rozhodla pátá série – Lindelöf dal, zatímco Carvalhovu střelu vystihl Carlgren a stal se švédským hrdinou.

Švédsko - Portugalsko 0:0, na penalty 4:3

Penalty proměnili: Guidetti, Kiese Thelin, Augustinsson, Lindelöf - Paciencia, Tozé, Mário. Neproměnili: Khalili - Esgaio, Carvalho. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Baffo, Lindelöf (oba Švéd.). Diváci: 18 867.

Švédsko: Carlgren - Lindelöf, Miloševič, Helander (46. Baffo), Augustinsson - Hiljemark, Lewicki - Khalili, Tibbling (66. Quaison) - Guidetti, Kiese Thelin. Trenér: Ericson. Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Ilori, Guerreiro - Carvalho - Mário, B. Silva, S. Oliveira (54. Tozé) - Ricardo (70. Paciencia), Cavaleiro (61. Medeiros). Trenér: Jorge. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články