Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Snad to strhneme chtíčem vyhrát, říká o Euru opora jednadvacítky Kalas

Praha – Do startu mistrovství Evropy jednadvacítek zbývá už jen něco málo přes pět měsíců. V boji o titul i postup na olympijské hry do Ria bude jedním z klíčových defenzivních pilířů Tomáš Kalas. Rodákovi z Olomouce bude v době konání turnaje dvaadvacet let a nejzkušenější z týmu Lvíčat má na svém kontě start v Premier League i v seniorské reprezentaci. Kroky k úspěchu jsou podle něj týmovost a bojovnost. Před velkými sny dává přednost těm menším. Splní si jeden z nich už na sklonku června tohoto roku na stadionu v Edenu?

Ilustrační foto

S fotbalem začínal v Olomouci. Za ni si ovšem stihl zahrát jediný soutěžní zápas v roce 2010 proti Liberci. Na evropském šampionátu do 17 let si ho všimly zahraniční týmy a bylo jasno, že z defenzivního drahokamu si chce vybrousit klenot jeden z velkoklubů. Brzy okusil i nizozemskou ligu v Arnhemu a především anglickou Premier League. Debut v domovském klubu v Chelsea si snad nemohl přát lepší. Bitva na ožehavé půdě na Anfield Road a ještě k tomu vítězství s čistým kontem.

"Měli jsme večer před zápasem na hotelu mítink a on (trenér Mourinho) se začal ptát hráčů jako Frank Lampard, Ashley Cole nebo Mark Schwarzer, proti komu debutovali, a všichni mluvili o druholigových, třetiligových klubech. Pak se podíval na mě a povídá: 'No a ty budeš hrát proti Liverpoolu, to je normální ne?'" poznamenal Kalas.

Podívejte se na rozhovor s Tomášem Kalasem (zdroj: Fotbalovalvicata.cz):

Jeho slova potvrdil i kouč José Mourinho. "Předvedl vynikající výkon. Před zápasem jsme se dobře bavili, protože Lampard a Cole říkali, že jejich debut byl proti Brentford a proti Barnsley," zavzpomínal Mourinho. "Nehráli jsme hezký fotbal, ale vyhráli jsme 2:0. Byl jsem rád, že jsem měl okolo spoustu kluků, kteří byli zkušení, jako Ivanovič, který se mnou hrál veškeré přípravné nebo soutěžní zápasy," připomněl Kalas.

Největší úspěch si zatím připsal s reprezentační devatenáctkou, se kterou se probojoval až do finále evropského šampionátu. Za Chelsea toho mnoho neodehrál, druhou příležitost dostal v utkání proti Cardiffu. Následovalo hostování v Kolíně nad Rýnem, jenže tam neodehrál jedinou minutu. Nyní to zkusí v druholigovém Middlesborough.

Jeden za všechny...

Doufá, že herní vytížení bude větší. "Starty za jednadvacítku mě zachraňují," přiznal. "Můžu děkovat trenérovi, že mě i přes bídné vytížení v klubu na srazy bere," dodal. Na domácím mistrovství Evropy by měl přesto patřit Kalas mezi klíčové hráče výběru trenéra Jakuba Dovalila. "Když se nám třeba nebude dařit fotbalově, snad to strhneme chtíčem vyhrát. Doufám, že bude každý šlapat za druhého. Jak se říká jeden za všechny, všichni za jednoho. Věřím, že tohle motto bude pro nás to hlavní," zdůraznil Kalas.

Ve svých jednadvaceti letech toho Kalas zažil už hodně. Vrcholy kariéry ho však patrně ještě čekají. "Snem je být úspěšný, ale to přijde s tím, pokud budu hrávat a pokud na to mám. Základ všeho je prostě hrávat v dobrém klubu nebo v dobré zahraniční soutěži a potom se uvidí, na co mám. Sen je vyhrát Ligu mistrů, vyhrát mistrovství světa. Ale to by byly velké sny. Většinou jsem při těch menších snech. Když se mi splní, jdu za těmi většími," dodal.

Zdroj
Fotbalovalvicata.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články