Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rekord v návštěvnosti nepadne. Fousek stále věří v plné stadiony

Praha - Na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v České republice sice plánovaný útok na divácký rekord nevyšel, předseda organizačního výboru Petr Fousek je však přesto spokojen. Dosavadní průběh šampionátu, který už čekají pouze semifinálové zápasy a finále, se podle něho až na úvodní komplikace se vstupenkami obešel bez excesů.

Rekord v návštěvnosti patří Izraeli, kde v roce 2013 přišlo na "malé Euro" 176 tisíc fanoušků. "Slova o rekordu jsme opustili po prvním hracím dnu, protože jsme se tím akorát dostali pod tlak," řekl Fousek. "V posledních zápasech by se musela překročit kapacita stadionů, proto se chceme k rekordu alespoň co nejvíc přiblížit," dodal.

"V Izraeli byl třikrát vyprodaný stadion pro 30 tisíc lidí, který v České republice nemáme," přidal Fousek s tím, že konkrétní cíl v návštěvnosti nestanovil. "Nevyjadřoval bych to v čísle, řekl bych to tak, že si přeji, aby obě semifinále a finále byly plné. A nemyslím tím vyprodané, že by nepropadl špendlík, ale aby byly stadiony naplněné," uvedl.

Vyřazení českého týmu návštěvnost neovlivní

Fousek se také nebojí, že by vyřazení české reprezentace v základní skupině výrazně ovlivnilo návštěvnost na stadionech. "Celá řada ortodoxních českých fanoušků byla vedená srdcem a přáli si účast v semifinále. Projevilo se to na předprodeji v Olomouci, protože příznivci kalkulovali s tím, že postoupíme z druhého místa, ale hraje se tam šlágr Portugalsko - Německo a věřím, že lidé přijdou," řekl funkcionář.

Fousek v nadsázce: Švédové jsou u nás od třicetileté války jako doma

Hodně si slibuje od sobotního pražského souboje Dánska se Švédskem, protože obě reprezentace přijel podpořit velký počet fanoušků. "Zlehčujeme to, že od třicetileté války jsou u nás jako doma," uvedl Fousek s úsměvem. "Z pohledu návštěvnosti je to asi to nejlepší, co mohlo být. Protože to, co předváděl švédský kotel na Moravě, bylo úžasné," dodal.

Petr Fousek:

"Myslím, že od začátku se návštěvnost trochu démonizuje, protože když se podíváme na předchozí šampionáty, tak s výjimkou Izraele jsme překonali jak Dánsko 2011, tak Švédsko 2009 i Nizozemsko 2007, a to pro nás není špatné vysvědčení."

Předseda organizačního výboru také vysvětlil, proč na zápas české reprezentace s Německem přišlo přes 18 tisíc diváků, přestože deklarovaná kapacita Edenu byla zhruba o pět set míst nižší. "U všech stadionů jsme se snažili navýšit kapacitu, proto jsme jednali s UEFA, abychom mohli dát do prodeje lístky na místa se sníženou viditelností," uvedl.

Jen jeden exces

Funkcionář také uvedl, že kromě nejasností kolem vyprodaných stadionů řešili organizátoři jen jeden exces. "Při zápase s Dánskem vběhli němečtí fanoušci na hřiště, ale ochranka je hned zpacifikovala. A i ze strany UEFA byl zákrok hodnocen dobře," řekl Fousek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články