Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Preview skupiny A: Postoupí Česko, Dánsko, Německo, nebo Srbsko?

Praha - Na mistrovství Evropy do 21 let v České republice se znovu představí největší fotbalové naděje kontinentu. Jak těžké je probojovat se na šampionát, mohou potvrdit úřadující mistři ze Španělska, kteří se na turnaj ani nedostali, stejně jako vítězové uplynulého MS do 20 let z Francie. Stačí se přitom podívat na soupisky jejich přemožitelů, Srbska, respektive Švédska, a je jasné, že obě mužstva rozhodně nejsou na Euru náhodou. Česká reprezentace tak bude ve své skupině A čelit třem velmi kvalitním soupeřům - Dánsku, Německu a Srbsku.

Ilustrační foto

Česko

Čeští fotbalisté (pokud počítáme i československé účasti) vstupují do svého dvanáctého Eura v historii a budou bojovat o první mládežnické medaile po čtyřech letech. O ty zatím poslední se v roce 2011 v Rumunsku postarala česká devatenáctka, na jejíž podstatnou část do značné míry spoléhá i nynější trenér Jakub Dovalil. Hned devět hráčů ze stříbrného kádru si zahraje i letošní Euro jednadvacítek, přičemž více než polovině hráčů už je okolo 23 let.

Český výběr je oproti ostatním reprezentacím v jistém ohledu zkušenější, drtivá většina kádru však působí v českých soutěžích a na reprezentační úrovni má za sebou pouze přípravné, a ne soutěžní zápasy. Nepřipravenost na tempo hry může český tým zaskočit hlavně v záložní řadě, naopak skrytou útočnou zbraň by lvíčata měla mít v defenzivě, kde mají k dispozici hned několik velmi talentovaných hráčů. Pokud dokáže česká reprezentace využít konstruktivní rozehrávky Tomáše Kalase a ofenzivního potenciálu Pavla Kadeřábka, může zamaskovat jisté slabiny v jiných řadách.

Trenér Dovalil bude nejspíš spoléhat i na silné defenzivní stránky obranné čtyřky, dva střední záložníci by jí pak měli spíše vypomáhat a přenášet hru na rychlé kraje. Dá se předpokládat, že český tým bude hrát ze zajištěné obrany na protiútoky a bude reagovat na detailní znalost hry soupeřů. Otázka ovšem je, do jaké míry bude schopen tvořivé hry za nepříznivého stavu. Český tým se samozřejmě nebude spoléhat na zázraky, ale klíčové bude, jak úspěšný bude jeho spíše reaktivní styl hry proti dvěma kvalitativně srovnatelným soupeřům a zvláště v domácím prostředí.

Radost dánských fotbalistů
zdroj: Reuters autor: Scanpix Denmark

Dánsko

Podobně jako Belgie se seniorskou reprezentací má i Dánsko potenciál v nadcházejících letech těžit z reformy výchovy mládeže. Dánská jednadvacítka se sice na šampionát probojovala z kvalifikace po dlouhých devíti letech, turnaj však pro mužstvo může být důležitým krokem směrem k evropské elitě.

Dánové by měli nabídnout jedno z nejvíce týmových pojetí na turnaji. Mužstvo by mělo být zároveň kompaktní a dobře organizované, jako tomu u dánských celků bývalo v minulosti zvykem, ale dílem značné individuální kvality hráčů i atraktivní a tvořivé.

Velká část dánského výběru má již zkušenosti také ze seniorské reprezentace, hráči zároveň z většiny působí v elitních domácích klubech či zahraničních (většinou bundesligových) mužstvech. Velmi slušnou kvalitu mají přitom Dánové rozprostřenu napříč kádrem, značná část úspěchu však může stát i na výkonu největších talentů výběru, Viktora Fischera v útoku, respektive na levém křídle, a Pierra Emia Höjbjerga ve středu zálohy.

Max Meyer v dresu Schalke
zdroj: Reuters autor: Ina Fassbender

Německo

Německá reprezentace je jednoznačně největším favoritem nadcházejícího turnaje. Je proto možná trochu s podivem, že jednadvacítka našeho západního souseda vyhrála Euro pouze jednou a startovala jen na dvou z posledních čtyř turnajů. Němci každopádně v letošní kvalifikaci nenechali nic náhodě. Druhé Rumunsko v domácím prostředí vyprovodili 8:0, neprohráli ani jednou a v baráži Ukrajinu vyřadili s celkovým skóre 5:0.

Německý kádr disponuje kvalitou ve všech řadách - v bráně bude vítěz Ligy mistrů ter Stegen, v obraně se může spolehnout na Gintera z Dortmundu či Knocheho z Wolfsburgu. Obrovská síla je dnes již tradičně v záloze, která je tak nabitá nadějnými hráči, že trenéři ani nepovažovali za nutné nominovat osmnáctiletou senzaci ze Stuttgartu Tima Wernera. Na hřiště by se tak měli dostat například Can, Meyer, Arnold, Leitner a další, talentovaní hráči navíc konečně Německu dorůstají i v útoku, kde bude operovat Kevin Volland, trenér Horst Hrubesch se však v ofenzivě bude moci spolehnout také na Hofmanna či Gnabryho.

Německý styl hry je poměrně předvídatelný a unifikovaný prakticky ve všech mládežnických reprezentacích po vzoru seniorského týmu, který je úřadujícím mistrem světa. Jeho jádro (Neuer, Khedira, Özil, Boateng či Hummels) přitom bylo součástí jediného triumfu německých jednadvacítek v roce 2009, kterou tehdy rovněž vedl Hrubesch. Čas ukáže, jestli je letošní výběr podobně talentovaný, ovšem na šampionátu v České republice bude těžko hledat konkurenta.

Radost Milana Jojiče v dresu Borussie Dortmund
zdroj: Reuters autor: Ina Fassbender

Srbsko

První účast srbského týmu na Euru jednadvacítek po šesti letech vzbuzovala velká očekávání, když Srbové v kvalifikaci skončili před Belgií a poté v baráži vyřadili úřadující mistry ze Španělska. Kromě toho má země z Balkánského poloostrova generaci mimořádně talentovaných hráčů, kteří již ve svém mladém věku působí v elitních evropských klubech.

Trenéru Mladenu Dodičovi se však kvůli nevoli klubů či sporům se svazem nakonec rozpadla podstatná část kádru a do Prahy tak nepřijedou mnohé opory - mezi nimi například Matija Nastasič (Schalke), Lazar Markovič (Liverpool), Aleksandar Mitrovič (Anderlecht) či Filip Kostič (Stuttgart).

Mezi veřejností nepříliš oblíbený Dodič se stále může spolehnout na Milana Jojiče z Dortmundu či Filipa Ďuričiče z Benficy Lisabon, ovšem značnou část sestavy kouč bude muset lepit ze zbytků kádru, který již tak má problémy s jednotností a nedisciplinovaností. Srbové mají stále k dispozici kvalitní kádr, který se může opřít o vítěznou vlnu z kvalifikace, ale rozhodne možná spíše to, v jakém psychickém rozpoložení se bude nacházet bezprostředně před šampionátem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články