Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Portugalsko si na úvod poradilo s oslabenou Anglií

Uherské Hradiště - Portugalská jednadvacítka učinila hned na úvod turnaje důležitý krok k postupu do semifinále, když dokázala v pohledném utkání porazit Anglii 1:0. Angličané se v utkání museli obejít bez dvou velkých opor, Johna Stonese a Saida Berahina, a v utkání si nedokázali vypracovat jedinou stoprocentní příležitost. Naopak Portugalsko o svém vítězství rozhodlo zásluhou dorážky Joaa Mária v druhém poločase a zbytek zápasu již mělo víceméně pod kontrolou.

Anglie "21" - Portugalsko "21"
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Angličané se v utkání s Portugalskem museli obejít bez dvou velkých opor. Kvůli zranění musel utkání vynechat stoper John Stones a z turnaje již kvůli problémům s kolenem odcestoval nejlepší střelec kvalifikace Saido Berahino. Portugalci zase do utkání sice nastoupili i s největšími hvězdami výběru Williamem Carvalhem i Bernardem Silvou, oba hráči však přicestovali na turnaj pozdě a nestihli tak téměř žádný trénink s mužstvem.

Oba týmy v prvním poločase nabídly před zaplněnými tribunami velmi atraktivní podívanou. Ochozy plné příznivců však neposkytly příliš fotbalovou atmosféru, na stadionu totiž chyběla větší fanouškovská podpora ze strany obou týmů. Jak Anglie, tak Portugalsko si vytvořily slušné šance ke skórování, málo z nich však bylo zcela stoprocentní.

Ani jeden z týmů neměl jasnou převahu a hra se přelévala ze strany na stranu. Portugalská jednadvacítka si vytvořila hned několik dobrých šancí díky výborným a pohledným kombinacím ve středu hřiště, Angličané se většinou prosazovali po šikovné individuální práci jednotlivců či rychlém přenesení hry do útoku. Obě mužstva však srážely četné ztráty ve středu hřiště a nepřesvědčivá defenzivní práce, a tak měl zápas do velké míry povahu mládežnického fotbalu.

Největší příležitost si Portugalsko vypracovalo hned v úvodu utkání, když si Ivan Cavaleiro naběhl na nenápadný centr z pravé strany, míč však nastřelil jen do tyče. Aktivní trojice Bernardo Silva - Joao Mário a Ricardo několikrát zahrozila po kvalitní souhře, Portugalci však selhávali v zakončení.

Angličané mohli jít do vedení hned ve druhé minutě, jedovatý centr zprava však těsně nedostihli ani Kane, ani Lingard. Druhý jmenovaný hráč, jenž do utkání nastoupil kvůli Berahinově absenci, nejlepšího střelce kvalifikace suploval velmi zdatně, ale ani jeho pokusy nekončily mezi třemi tyčemi. Jedinou nebezpečnou střelu na bránu zaznamenal Harry Kane zhruba po půlhodině hry, jeho pokus však José Sá dokázal vyrazit na rohový kop.

Ani začátek druhé půle na obrazu hry příliš nezměnil a Anglie se mohla téměř záhy po změně stran. Nebezpečnou Redmondovu střelu z pravé strany José Sá jen vyrazil nepřesvědčivě před sebe, žádný z Angličanů však nebyl na malém vápně přítomen k dorážce. Výběr Garetha Southgatea zanedlouho zahrozil znovu, technická střela Jamese Ward-Prowse se však stočila pouze vedle levé tyče.

Po necelé hodině hry se naopak do dobrých příležitostí dostali Portugalci. V 56. minutě Guerreiro vyslal tvrdou ránu, která proletěla vedle pravé tyče a o chvíli později se již Portugalsko mohlo radovat. Po nedůrazu na vlastním vápně ze strany anglické obrany se míč odrazil k Bernardu Silvovi, ten sice z bezprostřední vzdálenosti napálil míč pouze do tyče, k balonu se však dostal Joao Mário, jenž již zavěsil prakticky do prázdné brány.

Angličanům se v poslední půlhodině utkání nedařilo vypracovat si tlak, naopak Portugalci se dokázali na závěrečné fáze utkání výborně zkoncentrovat. Mužstvo v rudém dobře drželo míč na svých kopačkách, zpomalovalo hru a Southgatův celek se po zbytek zápasu prakticky nedostal k větší příležitosti. Do jediné slušné šance se dostal Harry Kane deset minut před koncem, když obdržel zpětnou přihrávku z levé strany, svou střelu však nedokázal umístit mimo dosah portugalského brankáře. Anglie ještě v nastavení sevřela soupeře na jeho vápně, svou převahu však již nevyužila.

Anglický kouč: Rozhodl smolný gól

"Věděli jsme, že to bude velmi vyrovnaný zápas, a to se také potvrdilo. Gól, který jsme inkasovali, byl hodně smolný," litoval trenér anglického týmu Gareth Southgate. "Hráli jsme dobře, byli jsme nebezpeční, ale Portugalci dokázali dát rozhodující gól. Musíme hrát ve větším tempu, pořád máme velmi dobrou šanci postoupit. Další dva zápasy můžeme vyhrát,
Portugalci mají velmi kvalitní tým," řekl Southgate. Southgatův protějšek Rui Jorge byl spokojen s čistým kontem. "Anglie vstřelila gól v 17 zápasech v řadě. Jsem nadšený, že jsme udrželi čisté konto a zvítězili nad tak kvalitním týmem s mnoha talentovanými hráči," uvedl portugalský kouč.

Anglie "21" - Portugalsko "21" 0:1 (0:0)

Branka: 57. Mário. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Gibson, Jenkinson - B. Silva, Mário. Diváci: 7163.

Anglie: Butland - Jenkinson, Moore, Gibson, Garbutt - Ward-Prowse (54. Hughes), Chalobah - Redmond, Carroll (79. Pritchard), Lingard (74. Ings) - Kane. Trenér: Southgate.

Portugalsko: Sá - Esgaio, Ilori, P. Oliveira, Guerreiro - William - S. Oliveira, B. Silva, Mário (85. Neves) - Ricardo (79. Mané), Cavaleiro (73. Medeiros). Trenér: Rui Jorge.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články