Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Portugalsko novým favoritem Eura? Ilori věří, že jeho tým zná recept na úspěch

Uherské Hradiště - Dva zápasy proti Anglii a Itálii, ani jedna prohra a ani jeden obdržený gól. Portugalci vedou skupinu B a zůstávají spolu s Německem jediným týmem, který na turnaji nebyl poražen. Mluvit o výběru Ruie Jorgeho jako o jednom z hlavních favoritů turnaje je možná trochu předčasné - každý tým zažil na šampionátu výkonnostní výkyvy. Portugalsko jim však čelí velmi zdatně a stoper Liverpoolu Tiago Ilori věří, že jeho tým zná recept na úspěch na Euru - počínat si zkušeně a snažit se zvládnout jakýkoliv zápas.

Portugalec Tiago Ilori
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Portugalsko do šampionátu vstupovalo s nelehkým úkolem. Ze všech týmů na mistrovství Evropy obdrželo možná nejtěžší los prvních dvou zápasů - muselo čelit favorizované Anglii i Itálii. Na rozdíl od Německa, kterému se také povedlo bodovat v obou úvodních zápasech proti Srbsku a Dánsku, tedy Selecao muselo čelit papírově silnějším soupeřům než výběr Horsta Hrubesche.

Zvláště v prvním utkání proti Anglii se Portugalsku dařilo ukázat své největší přednosti. Angličané si sice v úvodních pasážích vytvořili několik šancí, žádná z nich však nebyla stoprocentní. Portugalsko nacházelo dostatek prostoru pro to, aby si tvořilo šance, a ke konci se nedostávalo pod tlak, když dokázalo držet míč a zpomalovat hru. "Anglie je tým, který hrál podle svých předností. Jejich způsob hry nám usnadnil, abychom mohli hrát svůj styl," řekl stoper Liverpoolu Tiago Ilori České televizi.

Pro třiadvacetiletého obránce, který na Merseyside přišel před dvěma lety ze Sportingu za 7 milionů liber, nebyl zápas ozvláštněn ani tak tím, že narazil na reprezentaci země, v níž působí. Ilori ostatně obě poslední sezony strávil na hostování v Granadě i Bordeaux. Portugalský stoper ovšem neměl daleko k tomu, aby Anglii reprezentoval. Pochází totiž z Londýna, odkud se poté s rodiči odstěhoval na Iberijský poloostrov.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Itálie - Portugalsko

Selecao se v průběhu celého utkání s Anglií mohlo spoléhat na individuálně i kombinačně velmi kvalitní zálohu. V silném středu pole se trenér Rui Jorge může opřít hned o několik hráčů, kteří by během následujících let mohli patřit k velkým hvězdám světového fotbalu.

Kapitánem výběru je Sergio Oliveira, stylem hry velmi podobný krajanu Joao Moutinhovi. O velkou část kreativní práce se stará Bernardo Silva, mimořádně talentovaný stabilní člen sestavy Monaka, spolu s Joao Mariem, technickým křídelníkem Sportingu. Přesnou rozehrávku a prostor mezi defenzivou a zálohou pak jistí jeho klubový spoluhráč William Carvalho.

Portugalskému týmu v obou zápasech jistou dobu trvalo, než se dostalo do tempa a jednadvacítka zatím zažila nejtěžší momenty v úvodních dvaceti minutách proti Itálii. Azzurri do utkání vlétli ve velkém tempu a vytvořili si řadu šancí, hlavní postavou prvních minut přitom byl téměř nepolapitelný Domenico Berardi. Na pravém kraji zálohy nadělal spoustu problémů levému obránci Selecaa Rafaelu Guerreirovi a podílel se na nejnebezpečnějších momentech svého týmu.

"Je to velmi dobrý hráč, je rychlý a má výbornou levačku. Je jedním z těch, kteří nám mohou zápas hodně ztížit," uznává třiadvacetiletý stoper Tiago Ilori. Portugalsko se jen velmi složitě dostávalo na útočnou třetinu soupeře a za celou první půli nevystřelilo na bránu, byť si v závěru prvního poločasu vytvořilo velkou příležitost. "Byly to dva velmi rozdílné zápasy. Italové nám na rozdíl od Anglie nedovolili hrát podle našich předností, jsou velmi dobří v defenzivní činnosti, takže to pro nás bylo těžší."

Přes skvělý začátek nicméně tlak Itálie uvadl a ani Berardi si již nenacházel tolik prostoru jako v úvodu. Portugalsko se dokázalo dostat do utkání a podobně jako proti Anglii lépe drželo míč, změnilo rytmus hry a netrpělivost italských hráčů se začala přelévat do frustrace. "Je důležité vědět, že nemůžeme vždy hrát nejlépe, jak umíme. Budou zápasy, kde nebudeme moct dávat góly nebo držet míč natolik, jak bychom chtěli," je si vědom Ilori.

Mít průběh zápasu pod kontrolou je jeden z hlavních rysů, který odděluje mládežnický a seniorský fotbal. Po dvou odehraných kolech se zdá, že spolu s Němci jsou to právě Portugalci, kterým se daří hrát na turnaji nejdospěleji a nejzkušeněji, což by mohlo být klíčem k úspěchu. K tomu se Portugalsko může spolehnout rovněž na výbornou defenzivu, která ještě neobdržela ani gól. "Musíme být inteligentní a udělat cokoliv, co nám umožní vyhrát zápas nebo jej neprohrát. Je důležité nenechat druhý tým, aby dal góly. Dokázali jsme udržet dvě čistá konta, a to je taky důležité," myslí si Ilori.

Jeho tým nyní míří do utkání se Švédskem, které může být ošidné. Nikdo ve skupině nemá nic jisté a i Portugalci ještě mohou vypadnout v základní skupině. Ilori však věří, že stejně jako jeho spoluhráči nastoupí do zápasu se stejným přístupem jako doposud. A právě tento přístup by mohl Portugalsko dovést až na vrchol.

"Do zápasu se Švédskem půjdeme s úmyslem hrát náš fotbal. Samozřejmě to vždy záleží na tom, jak bude náš soupeř hrát a jak bude připraven. Pokud budeme moci, budeme hrát náš fotbal. O to se vždy snažíme. Ale zase musím zdůraznit, že musíme být inteligentní a poznat, jak se který zápas vyvíjí," upozorňuje Ilori.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články