Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Portugalsko dalo Němcům "pětku" a je prvním finalistou ME

Olomouci – Očekávalo se, že to bude vyrovnaný zápas, který může rozhodnout jeden gól. Semifinále mistrovství Evropy do 21 let mezi Portugalskem a Německem se však změnilo v jednoznačnou záležitost. Portugalci svého soupeře rozstříleli 5:0 a stali se prvním finalistou šampionátu. Jejich soupeřem bude lepší z večerního střetnutí mezi Dánskem a Švédskem. 

Slavící Bernardo Silva
zdroj: EMPICS autor: John Walton

O utkání mezi Portugalci a Němci se již dopředu říkalo, že je to předčasné finále. Narazil na sebe totiž tým, který se na turnaji prezentoval od prvopočátku dobrými výkony, a celek, jehož většina expertů již před šampionátem označovala za největšího favorita na celkový triumf.

První minuty ale nenapovídaly, že by se v duelu měla odehrát gólová kanonáda. Na hře obou celků bylo patrné, že jde o hodně, a tak solidně zaplněný Andrův stadion z počátku sledoval převážně opatrnou hru. O tom svědčí i fakt, že vůbec první střelu si do statistik připsali až ve čtrnácté minutě Němci. 

Portugalci na svůj první pokus nečekali ale o moc déle, a zatímco německá střela příliš vzruchu nepřinesla, portugalská hned málem znamenala gól. Po rychlé akci se k ráně z vápna dostal Oliveira a orazítkoval tyč.

Rychlé útoky Portugalců dělaly německé obraně velké problémy, což se v plné kráse ukázalo v pětadvacáté minutě. Výborně hrající Silva si narazil balón s Cavaleirem, dostal se až před Ter Stegena a střelou na přední tyč poslal svůj tým do vedení. 

Němci po inkasovaném gólu zvýšili aktivitu, jenže místo vyrovnání to bylo po půl hodině už o dvě branky. Prodloužený roh doletěl až na zadní tyč, kde čekal Ricardo a již neměl žádný problém doklepnout míč do sítě.

Německý celek se ale nevzdal a na jeho hře bylo patrné, jak moc chce do poločasu alespoň snížit. Nejblíže k tomu měl Schulz, ke kterému se odrazil pokus Kimmicha, jenže skákavý míč nedokázal poslat do odkryté branky. Neujal se ani pokus  Younese, jehož střelu z vápna vyrazil Sá, a pár sekund před odchodem do kabin přišel za nevyužité příležitosti trest. Po další rychlé akci si zasekl ve vápně míč šikovný Mário, míč nabil rozběhnutému Cavaleirovi a ten vymetl šibenici německé branky.

A situace Německa se ještě zhoršila pár sekund po změně stran. Silva navezl míč k vápnu, kde se ke střele dostal Mário a i díky nešťastné teči bránícího Heintze zvýšil vedení Portugalska.

Demolice asi největšího favorita na titul se však ještě nezastavila a jednasedmdesáté minutě mu na kontě svítil nepopulární búr. Cancelo našel ve vápně centrem střídajícího Hortu, který z bezprostřední blízkosti překonal ter Stegena. 

Aby toho nebylo pro Němce málo, čtvrt hodiny před koncem šli ještě do deseti. Střídající Bittencourt dvakrát zbytečně dohrál jednoho z hráčů v červeném a po pouhých pětadvaceti minutách na hřišti putoval předčasně do sprch. Portugalci i díky tomu již závěr utkání změnili v exhibici. Další gól již sice nepřidali, ale v klidu si dokráčeli pro jasný postup do boje o titul.

Portugalsko - Německo 5:0 (3:0)

Branky: 25. B. Silva, 33. Ricardo, 45.+1 Cavaleiro, 46. Mário, 71. Horta. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Kostaras (všichni Řec.). ŽK: Esgaio - Kimmich, Bittencourt. ČK: 75. Bittencourt. Diváci: 9876.

Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Figueiredo, Guerreiro (64. Cancelo) - Mário, Carvalho, S. Oliveira - Ricardo, B. Silva (50. R. Silva), Cavaleiro (46. Horta). Trenér: Jorge.
Německo: Ter Stegen - Korb (87. Klaus), Ginter, Heintz, Günter - Can, Kimmich - Younes, Geis (46. Meyer), Schulz (50. Bittencourt) - Volland. Trenér: Hrubesch. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články