Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Portugalce vyzvou ve finále Švédové. Severský souboj s Dánskem vyhráli 4:1

Praha – V úterním finále v pražském Edenu vyzvou Portugalce fotbalisté Švédska. V semifinále porazili rivaly z Dánska 3:1. Z penalty poslal Švédy do vedení ve 23. minutě Guidetti, o tři minuty později přidal druhý gól Tibbling. Dánům se sice ve druhém poločase podařilo snížit Bechovou zásluhou, dvoubrankové vedení však vrátil Švédům Quaison a tečku udělal z posledního útoku kapitán Hiljemark.

John Guidetti
zdroj: ČTK/AP

Na jinak prořídlé Letné měli v ochozech převahu Švédové, kteří v moravské skupině B vytvářeli fotbalovou atmosféru v Olomouci i Uherském Hradišti. Žlutomodří zahájili duel v nejsilnější možné sestavě, na dánské straně chyběl v základu Fischer, který vstřelil v utkání proti Srbsku uklidňující druhou branku.

Dvě dánská zaváhání a dva nekompromisní švédské tresty

Oba týmy se nehnaly bezhlavě do útoku, ale nudná vyčkávaná to nebyla. Průnik a centr hbitého Becha švédská obrana zvládla, na druhé straně nenašla cíl hlavička Kiese Thelina. Falkovu hlavičku odvrátili Švédové na roh, po kterém se na malém vápně prosadil Poulsen. Jeho radost však zmařila píšťalka sudího Karasjova, gesto znamenalo jediné – dánský forvard si pomohl rukou. Ve 14. minutě se prosmýkl středem dánský kapitán Vestergaard a zkusil štěstí. Jeho střela však skončila vedle. Na druhé straně balon napálil Lindelöf, ale ztečovanou ránu v pohodě lapil Busk.

Po úvodním oťukávání dvě výrazná razítka. Švédové zatím v každém zápasu na šampionátu prohrávali, ale tentokrát se historie neopakovala. Po nenápadném centru šel ve vápně v souboji s dánskými obránci k zemi Kiese Thelin a ruský rozhodčí posoudil střet jako penaltový. Guidetti poslal gólmana na druhou stranu a Švédové se ujali vedení. O tři minuty později stejný hráč našel přihrávkou napříč hřištěm na hranici pokutového území Tibblinga, ten využil pádu svého strážce Knudsena a zkušeně zakončil – 2:0.

Poulsen toužil po rázné odpovědi, jeho hlavička však letěla těsně mimo. Na druhé straně Guidetti, hráč s velkým apetitem, vystřelil nebezpečně po zemi. Busk byl na místě. Švédská defenziva pracovala jako po většinu šampionátu dobře. S vysokými míči na dánské hroty si poradila, stejně tak i s kombinačními úmysly v nebezpečných prostorech. Dánové to čas od času zkusili z větší vzdálenosti, Hojbjergova střela mířila nad. To Dánové na tom v obraně tak dobře nebyli, napravo úřadovali Lindelöf s Tibblingem a div to po jejich vtipné spolupráci nebylo už o tři branky.

Z dánského sevření vysvobodil Švédy Quaison

Druhý poločas začal leteckými výstupy na obou stranách. Agilní Vestergaard měl na hlavě snížení, jenže balon neusměrnil. Švéd Lewicki jen těsně minul pravou tyč Buskovy branky. Dánskou hru mařily nepřesnosti v útoku, častá nedorozumění a neobratná zpracování. Přesto se fotbalisté v červeném houževnatě tlačili k zakončení.

Důraz hrál hlavní úlohu při dánském snížení. Švédové včas neodklidili balon z velkého vápna a Bech se ocitl v pravý moment na pravém místě. Carlgrena z bezprostřední blízkosti se severskou chladnokrevností propálil.

Vývoj v lecčems připomínal zápas Dánů s Čechy. Hra přemožitelů českého týmu začala nabírat na obrátkách až v pokročilém čase. Hru měl opět oživit Sisto, který přišel na hřiště v 65. minutě. V 69. minutě se snažil skluzem doklepnout míč za Carlgrenova záda Vestergaard.

Švédové se dostali do červenobílého obklíčení. Thomsen si to namířil střemhlav mezi Švédy, přihrál přesně Poulsenovi, ten však zaváhal při zpracování. O chvíli později to zkusil Thomsen tečí sám, ale tentokráte chyběla razance i přesnější umístění. Sisto se prokličkoval ke střele, Carlgren kryl.

Švédové dlouho nedokázali založit kloudný protiútok, až v 80. minutě se Khalili přiřítil mezi obránce a zamířil jen několik centimetrů vedle tyčky. Na švédských tribunách za brankou to jen zahučelo. Důvod k výbuchu radosti měl žlutomodrý kotel až o chvilku později. To když Buska propálil mezi nohama střídající Quaison. Švédští fanoušci pak už nepřestali skandovat do vítězného konce. Tečku za utkáním a startovací bod pro bujaré oslavy vytvořil z podobné situace kapitán Hiljemark.

Dánsko - Švédsko 1:4 (0:2)

Branky: 63. Bech - 23. Guidetti z pen., 26. Tibbling, 83. Quaison, 90.+5 Hiljemark. Rozhodčí: Karasev - Averijanov, Kalugin (všichni Rus.). ŽK: Poulsen (Dánsko). Diváci: 9834. 

Dánsko: Busk - Scholz, A. Christensen, Vestergaard, Knudsen - Jönsson (57. L. V. Christensen), Thomsen, Höjbjerg - Bech (90.+2 Fischer), Poulsen, Falk (65. Sisto). Trenér: Thorup.
Švédsko: Carlgren - Lindelöf, Miloševič, Helander, Augustinsson - Tibbling (72. Quaison), Hiljemark, Lewicki, Khalili - Kiese Thelin (90.+3 Larsson), Guidetti (60. Ishak). Trenér: Ericson. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články