Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Případná porážka na start ME? Nám to tehdy pomohlo, vzpomíná na zlato Hübschman

Praha – Byla to tehdy událost. Česká jednadvacítka i přes špatný start došla na mistrovství Evropy 2002 až do finále, kde po penaltách zdolala Francii a vybojovala historické zlato. Jednou z klíčových postav týmu byl i Tomáš Hübschman, podle něhož se až nyní ukazuje, jak velký úspěch národní tým udělal. Na tehdejší triumf se od neděle pokusí navázat lvíčata na šampionátu v Polsku a záložník Jablonce věří, že jeho následovníci mohou dojít minimálně do semifinále.

Tomáš Hübschman
zdroj: ČT

Česká reprezentace v historii evropských šampionátů do jednadvaceti let získala tři medaile, bronz, stříbro a zlato. Ten nejcennější kov národní celek vybojoval na mistrovství ve Švýcarsku, kde sestava okolo Petra Čecha, Milana Baroše, Zdeňka Grygery ve finále porazila po penaltách Francii. Zatímco národní celek proměnil tehdy všechny tři pokutové kopy, favorizovaní Les Bleus ze čtyř jen jeden a Češi tak mohli slavit. 

"V penaltách jsme si asi věřili více než Francie. Nejenom, že jsme měli dobré střelce pokutových kopů, jakými byli Michal Pospíšil, Ruda Skácel nebo Zdeněk Grygera, ale také stál mezi třemi tyčemi Petr Čech," vzpomínal při rozhovoru na Facebooku ČT sport Hübschman, který na úspěchy s lvíčaty dokázal navázat i v seniorské reprezentaci, s níž na EURU 2004 získal bronz.

Tehdejšího triumfu ve Švýcarsku si bývalý hráč Sparty nebo ukrajinského Šachtaru Doněck každopádně stále váží a s odstupem času podle něj hodnota zlata pořád roste. "Tehdy jsme si to moc neuvědomovali. Měli jsme sen o zlatu, ale až s odstupem času vidíme, jak je těžké, aby český tým turnaj vyhrál," uznává.

Šampionát 2002 svěřenci Miroslava Beránka vyhráli přitom i přes fakt, že do skupiny vstoupili porážkou s favorizovanou Francií. Podobně těžký soupeř pak čeká i na současná lvíčata, která už v neděli vstoupí do mistrovství Evropy v Polsku duelem se silným Německem.

Hübschman však o český tým starost nemá. "Začátek turnaje je hodně těžký, ale neřekl bych, že je nějak extra důležitý. Samozřejmě, kdyby zvítězili, tak pro ně lépe. Ale i my tehdy první zápas nezvládli a musím říct, že nás to spíše semklo a pomohlo nám to. Možná to bylo lepší, než kdybychom uspěli a třeba si mysleli, že jsme lepší," popsal záložník, který se Šachtarem vybojoval titul v Poháru UEFA v sezoně 2008/2009.

Pětatřicetiletý současný kapitán Jablonce, který za seniorský národní tým odehrál osmapadesát zápasů, v nichž zaznamenal jednu branku, o český tým v Polsku nemá obavy také z důvodu, že tým kouče Vítězslava Lavičky vypadá opravdu solidně. To už ukázal v kvalifikaci, kde dokázal předčít i silnou Belgii a postoupil z prvního místa.

"Náš nároďák zdobí soudržnost a týmovost. Z toho pak vychází několik hráčů, kteří buď dokáží nahrát na gól, nebo ho dát. A přesně tento mix současná jednadvacítka má. Patrik Schick tu branku dát dokáže, v záloze jsou hráči jako Václav Černý, Michal Trávník, Tonda Barák, kteří mu tu příležitost jsou schopni vytvořit. Pak tam jsou i hráči, kteří nejsou tolik vidět, ale drží tým pohromadě," popsal Hübschman.

Věřím, že Schick tým potáhne herně i gólově

Ve prospěch současných lvíčat by mohla hrát i zkušenost se seniorským fotbalem. Spousta hráčů už hraje klíčovou roli ve svých ligových týmech. Navíc hráči jako Patrik Schick či Jakub Jankto působí vesměs úspěšně v zahraničních soutěžích a společně s Tomášem Součkem a Antonínem Barákem se prosadili i v A týmu reprezentace. To je třeba podle Hübschmana velký rozdíl oproti zlaté sestavě.

"Nemyslím si, že naše jednadvacítka měla tolik hráčů v áčku a ani tolik zkušeností s dospělým fotbalem. My jsme to měli ještě možná trochu před sebou. Teď je kolem Patrika Schicka takový boom. To u nás takový boom nebyl," vzpomíná Hübschman, který byl jedním z hráčů, kteří už před turnajem ve Švýcarsku nakoukli do seniorského národního týmu.

Právě Schick by měl být hlavní hvězdou českého týmu. Už v kvalifikaci zářil a s desíti góly se stal vůbec nejlepším střelcem ze všech skupin. Jednadvacetiletý střelec navíc zažil snovou sezonu v Serii A, kde dal v dresu Sampdorie i přes časté starty z lavičky jedenáct gólů, a podle všeho v blízkých dnech přestoupí do týmu finalisty letošní Ligy mistrů Juventusu Turín.

Na Schicka tak bude určitě velký tlak, o čemž svědčil už zájem při příjezdu národního týmu do Polska. Hübschman se ale o mladého střelce nebojí. "Tím, jak to měl takové rychlé, tak ho to už prověřilo. Ukázal, že to zvládnul. Asi cítí, co se kolem něj děje. Věřím ale, že to Patrik zvládne a pomůže týmu herně i gólově," řekl.

Hübschman, který v Jablonci prodloužil smlouvu o další rok, bude sledovat také výkony svých spoluhráčů Michala Trávníka a slovenského reprezentanta Adama Zreľáka. "Popřál jsem jim, ať se jim daří a aby si turnaj užili. Pokud se jim povede, budou na šampionát vzpomínat celý život. Oba mají navíc potenciál, aby mohli jít do zahraničního klubu," myslí si.

Český tým v základní skupině kromě silného Německa čeká i náročný duel s Itálií a Dánskem. Lavičkovu družinu tak nečeká nic snadného. Hübschman ví, že o postupu mohou rozhodnout naprosté detaily i štěstí. Přesto zůstává optimistou. "Bude to těžké. Na mistrovství jsou nejlepší mančafty. Je to proto i o štěstí. Spoustá zápasů dopadá 1:0, 2:0 a velké rozdíly nečekám ani v Polsku. Bude to chtít, aby národní tým byl po celý turnaj koncentrovaný, jelikož může rozhodnout každá maličkost. Ja věřím, že Češi do semifinále postoupí," dodal.

První zápas českého týmu je na programu v neděli od 18:00 a vy ho můžete sledovat na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články