Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Přehlídka budoucnosti evropské kopané začíná, Schick a spol. touží překvapit

Varšava - Někteří z nich jsou navzdory svému věku nedílnou součástí evropských velkoklubů. Někteří dokonce vyhráli Ligu mistrů, ale většina bude o vstupenku do velkého fotbalu hrát na "malém" Euru. Do Polska totiž míří skauti ze všech koutů starého kontinentu. Koho se vyplatí sledovat a která reprezentace má největší šanci usednout na trůn? Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Marco Asensio slaví gól do sítě Juventusu ve finále Ligy mistrů
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Španělsko se v čele s Asensiem, Saúlem a Bellerinem touží vrátit na zlatou vlnu

Reprezentační výběr La Roja opanoval šampionát v letech 2011 a 2013. Předchozího galapředstavení talentů se nezúčastnil, ale před začátkem turnaje v Polsku opět vzbuzuje přirozený respekt soupeřů.

Vzhledem k nominaci se víceméně nelze divit. V obraně bude kouč Albert Celades spoléhat především na Héctora Bellerína, dirigentské taktovky se chopí Saúl Niguéz či Marco Asensio a střelecké manévry lze očekávat od Gerarda Deulofea nebo Sandra Ramiréze. Všichni jmenovaní hájí na klubové úrovni barvy evropských velkoklubů a mimo jiné už absolvovali i start v seniorském národním týmu Španělska.

Vítězslav Lavička, trenér české reprezentace, přesto považuje za hlavního favorita turnaje Německo. Tradiční účastník ME proletěl kvalifikací bez ztráty jediného bodu a konečné skóre 35:8 dává zkušenému stratégovi za pravdu.  

V jeho středu září stabilní opora Schalke Max Meyer, ale pozornost si nepochybně zaslouží také Serge Gnabry s Maximilianem Philippem, čerstvé posily Bayernu Mnichov, respektive Borussie Dortmund.

Česko bude bojovat ve "skupině smrti"

A právě proti nim vstoupí česká lvíčata v Tychách, kde mimochodem odehrají všechny duely ME, do bojů ve skupině C. "Chceme si dávat postupné cíle. Tím hlavním bylo, že jsme se dokázali přes těžkou kvalifikační skupinu dostat do této společnosti," prohlásil kouč Lavička.

"Nechceme být v Polsku jen do počtu a budeme chtít na výkony a výsledky z kvalifikace navázat. Naše skupina asi mluví za všechno, rozhodně nás čeká nejtěžší prověrka. Postup je pro nás velkou motivací," dodal čtyřiapadesátiletý trenér, jehož svěřenci se v čele s Patrikem Schickem či Jakubem Janktem střetnou také s Itálií a Dánskem. 

Předloňský titul z Prahy obhajují Švédové, ale k favoritům tentokrát nepatří. Naopak jejich finálový soupeř, reprezentace Portugalska, se ambicemi uspět netají. Z kádru vyčnívá zejména Renato Sanches (Bayern Mnichov), opomenout však nelze ani Rubena Nevese (FC Porto) nebo rychlonohého útočníka Brumu (Galatasaray Istanbul).    

V barvách Itálie nebude chybět Gianluigi Donnarumma (AC Milán) či Domenico Berardi (Sassuolo), domácí Poláci spoléhají na Krystiana Bielika (Arsenal) a Angličané na Jordana Pickforda (Everton) s Tammym Abrahamem (Chelsea).

Během kvalifikace nicméně zazářil hlavně Patrik Schick. Český útočník opanoval zásluhou 10 gólů tabulku střelců, na což navázal i v italské Serii A, kde přidal dalších jedenáct zásahů a řekl si o lukrativnější angažmá. V kuloárech se mluví zejména o Juventusu, který pro odchovance pražské Sparty chystá pětiletý kontrakt.  

Je nám líto, video expirovalo.
Češi mají v Polsku za sebou první trénink, podívat se přišlo několik stovek fandů

Nekompromisní postupový klíč

Oproti předcházejícím ročníkům se výrazně změnil koncept evropského šampionátu. Vzhledem k rozšíření počtu účastníků z osmi na dvanáct totiž postoupí do semifinále pouze vítězové skupin, které doplní nejlepší celek z druhých míst.

Českou reprezentaci považují bookmakeři za outsidera s kurzem na vítězství 22:1. "Pro nás je velkou motivací, abychom papírové předpoklady pozměnili a udělali dobrý výsledek," zakončil Lavička.

Pohodlně se usaďte, opona očekávaného představení jde pomalu nahoru...

Přehled přímých přenosů v úvodních dnech ME na ČT sport a webu ctsport.cz:

16. června, 18:00 Švédsko - Anglie (ctsport.cz), 20:45 Polsko - Slovensko (ČTsport a ctsport.cz).

17. června, 18:00 Portugalsko - Srbsko (ctsport.cz), 20:45 Španělsko - Makedonie (ČTsport a ctsport.cz).

18. června, 18:00 Německo - Česko (ČTsport a ctsport.cz), 20:45 Dánsko - Itálie (ctsport.cz).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články