Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Jednadvacítka se nebála, ale to nestačilo. Němci jí dali dva góly a zahodili penaltu

Tychy (Polsko) – Čeští fotbalisté do 21 let vstoupili do mistrovství Evropy v Polsku neúspěšně. Po gólech Meyera a Gnabryho v rozmezí šesti minut prohráli s Německem 0:2. Mužstvo trenéra Vítězslava Lavičky, které v utkání navíc čelilo hrozbě pokutového kopu, čeká další zápas na turnaji ve středu, kdy poměří síly s Itálií. Přímé přenosy z Eura 21 vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Utkání Německo "21" - Česko "21"
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Vítr v obraně, dva góly z přelomu půle, vymazání křídel. Češi se v utkání s Německem nedokázali prosadit a vyprodaný stadion v polských Tychách, které jsou jedním z hostitelských měst letošního fotbalového Eura do 21 let, mohl sledovat německou jízdu, kterou se česká reprezentace snažila narušit občasným zahrozením z nohy největší hvězdy výběru Schicka.

Dobrých dvacet minut se ovšem český výběr prezentoval bojovným, aktivním fotbalem. Lavička naordinoval vysoký presink, a tak Jankto hned po pár vteřinách mohl otevřít skóre, jenže pravačkou pálil vysoko nad. Češi se okamžitě tlačili do rozehrávky a Schickův tlak se mohl gólmanu Pollersbeckovi při špatném výkopu silně vymstít.

Přišly ale také první mezery, které si začala připisovat na vrub dvojice obránců Sáček – Lüftner. Zvlášťě Gnabryho um a rychlost jim činila velké problémy. Němci, kteří do utkání kvůli úmrtí bývalého spolkového kancléře Helmuta Kohla vstoupili s černými páskami na pažích, hrozili zvlášť ze stran. Na pravé straně měl být místo Sáčka, který ve Spartě hraje zálohu, původně Matějů, jenže se před startem šampionátu smolně zranil.

Špatný tak nebyl namátkou nákop Arnolda, šance Selkeho, kterou zachytil Simič i palba Meyera. "Čekali jsme, že Němci budou kvalitní. Nechtěli jsme zalézt a čekat," komentoval to Simič. Problém v deficitu českých akcí navíc byl, že Černý ani Jankto nebyli na křídlech příliš vidět, protože si nutně museli plnit i defenzivní povinnosti.

Výběr Stefana Kuntze přebral kontrolu. Trpělivě kombinoval, pak vždy rozjel individuální akci a brankář Zima, který v Janově po celou sezonu působil jako náhradník, musel jistit. Což se mu dařilo až do 44. minuty. Weiser posunul Meyerovi, který neměl problém díky slušnému prostoru poslat skákavý projektil do pravého rohu, jenž prošel Zimovi pod rukama.

Obraz hry se neměl tendence změnit ani po přestávce. Naopak - Sáček při chybném odkopu přihrávky naservíroval míč Gnabrymu přímo pod nos a byl z toho druhý gól. Byla to německá škola a Češi moc nevěděli, jak se z ní vymanit. A když už něco přišlo, Schick pálil vedle, stejně dopadl záhy i Jankto. Českou hru pak oživilo až střídání Černého, kterého nahradil Hašek, chybujícího Sáčka zase Lavička dobře nahradil Chorým.

Pravda, lvíčata měla i notnou dávku smůly. Zvlášť útočník Janova, o němž se v posledních dnech hovoří jako o zaručené nové posile Juventusu. Poté, co Selke po Janktově ruce ve vápně neproměnil penaltu díky skvělému zákroku Zimy, na druhé straně Schick po perfektní kombinaci na trase Jankto – Chorý přestřelil. Už tak notně vyčerpané reprezentaci to sice evidentně vlilo krev do žil, ale bylo pozdě. Na německém direktu nic nezměnilo ani takřka šestiminutové nastavení.

Jednadvacítka v druhém duelu skupiny C změří ve středu síly s Itálií. K udržení postupových nadějí potřebuje uspět. Do semifinále totiž projdou jen vítězové všech tří skupin, které doplní nejlepší celek z druhých míst. V posledním zápase skupiny český celek vyzve v sobotu Dánsko.

Německo - ČR 2:0 (1:0)

Branky: 44. Meyer, 50. Gnabry. Rozhodčí: Gil Manzano - Rodriguez, Sevilla (všichni Šp.). ŽK: Trávník, Jankto (oba ČR).

Německo: Pollersbeck - Toljan, Stark, Kempf, Gerhardt - Dahoud (66. Jung), Arnold (86. Haberer) - Weiser (76. Philipp), Meyer, Gnabry - Selke. Trenér: Kuntz.

ČR: Zima - Sáček (81. Chorý), Lüftner, Simič, Havel - Souček - Černý (72. Hašek), Trávník, Ševčík (56. Barák), Jankto - Schick. Trenér: Lavička.

Vítězslav Lavička (ČR): "Po dobrém začátku po té patnáctiminutovce jsme ztratili kontrolu nad zápasem. Soupeř nás dobrým držením míče a kvalitní součinností zatlačil. Zlomovým bodem bylo, když jsme inkasovali gól v závěru poločasu a na začátku druhého pak znovu. Bylo to po chybách v naší obraně. V závěru jsme se snažili střídáním malinko změnit obraz hry, poslali jsme tam vysoké hráče. Vytvořili jsme si šance, ale ty jsme nedali. Soupeř naše chyby potrestal, my jeho ne. To byl jeden z hlavních klíčů, že soupeř bere body a my ne. Čtyři body k postupu stačit nemusí. Ale pro nás teď bude nejpodstatnější, abychom dobře zregenerovali, připravili se na Itálii a byli v tom zápase úspěšní. To by nám zase mělo vlít sebedůvěru pro třetí zápas."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články