Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Lvíčata narazí ve skupině na Belgii nebo Černou Horu. Kouče Dovalila los potěšil

Nyon - Čeští fotbalisté do 21 let se v kvalifikaci mistrovství Evropy 2017 utkají ve skupině A s Maltou, Lotyšskem, Moldavskem, Černou Horou a Belgií. Rozhodl o tom dnešní los v Nyonu. Kvalifikace začne v březnu a skončí v listopadu 2016. Závěrečný turnaj hostí Polsko. Poprvé v historii se na závěrečném turnaji ME představí 12 celků včetně pořadatele. Letos se šampionátu v tuzemsku zúčastní osm týmů.

Fotbalová reprezentace do 21 let
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Do kvalifikace se zapojí 52 zemí, které los rozdělil do devíti skupin. Sedm z nich včetně "české" má šest účastníků, dvě jsou s pěti týmy. Na šampionát postoupí přímo vítězové skupin, čtyři nejlepší celky na druhých místech se pak v baráži utkají o zbylé dvě vstupenky na šampionát.

"Bylo jasné, že skupiny budou vyrovnané a obtížné. Losovalo se od nejnižšího koše po nejvyšší, takže ve chvíli, kdy přišla řada na náš koš, už bylo jasné, jak budou skupiny vypadat. V duchu jsem si říkal, že první skupina by byla asi nejpřijatelnější, a generální sekretář UEFA pan Infantino vytáhl náš lístek jako první," řekl trenér jednadvacítky Jakub Dovalil.

  • "Mělo by být v našich silách hrát o přímý postup nebo o účast v baráži. Los je dobrý i z hlediska cestování. Vše je v doletové vzdálenosti do dvou hodin," dodal kouč.

Největším soupeřem v kvalifikaci by měla být Belgie, která v posledních letech produkuje velké množství talentovaných hráčů. Hrát za ni mohou například objev posledního mistrovství světa Divock Origi či Adnan Januzaj z Manchesteru United. S Belgií zatím česká jednadvacítka hrála čtyřikrát, z toho třikrát vyhrála a v roce 2001 jí dokonce uštědřila největší prohru v historii 7:0.

Češi mají pozitivní bilanci také s Černou Horou (1 výhra a 1 remíza), Moldavskem (2 výhry) a Maltou (6 výher). S Lotyšskem ještě na úrovni jednadvacítky nehráli, momentálně se s ním však měří v rámci seniorské kvalifikace ME 2016.

"Při vší úctě ke všem účastníkům skupiny myslím, že favority budeme my spolu s Belgií, která je známou líhní talentů a má v posledních letech úspěchy. Šanci bude mít také Černá Hora. S tou jsme hráli kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2013, vyhráli jsme doma 2:1 a venku hráli 0:0," připomněl Dovalil.

Program českého týmu:

4. září 2015: Česko - Malta, 8. září 2015: Lotyšsko - Česko, 13. října 2015: Česko - Černá Hora, 12. listopadu 2015: Česko - Belgie, 16. listopadu 2015: Moldavsko - Česko, 25. března 2016: Česko - Lotyšsko, 29. března 2016: Malta - Česko, 1. září 2016: Černá Hora - Česko, 6. září 2016: Belgie - Česko, 7. října 2016: Česko - Moldavsko.

Češi odehrají tři z prvních čtyř zápasů doma, proto bude důležitý dobrý začátek. Belgii přivítají 12. listopadu, odveta bude na programu 6. září 2016. V termínové listině museli Češi udělat jediný ústupek oproti svým představám.

"Šlo o to, že jsme udělali kompromis v případě zápasu s Černou Horou. Pokud bychom to neudělali, tak by Černohorci vše vetovali a hrozilo, že by o pořadí zápasů rozhodovala UEFA. A to jsme samozřejmě nechtěli," dodal Dovalil.

Zápas v Lotyšsku sehrají Češi 8. září, tedy jen dva dny poté, co se tam představí seniorská reprezentace, a v době, kdy v Rize hrají i čeští basketbalisté na mistrovství Evropy.

Los kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v roce 2017:

Skupina 1: Malta, Lotyšsko, Moldavsko, Černá Hora, Belgie, Česko.

Skupina 2: Andorra, Litva, Irsko, Slovinsko, Srbsko, Itálie.

Skupina 3: Severní Irsko, Makedonie, Island, Skotsko, Ukrajina, Francie.

Skupina 4: Lichtenštejnsko, Albánie, Maďarsko, Řecko, Izrael, Portugalsko.

Skupina 5: Lucembursko, Bulharsko, Wales, Arménie, Rumunsko, Dánsko.

Skupina 6: San Marino, Estonsko, Gruzie, Chorvatsko, Švédsko, Španělsko.

Skupina 7: Faerské ostrovy, Ázerbájdžán, Finsko, Rakousko, Rusko, Německo.

Skupina 8: Kypr, Bělorusko, Turecko, Slovensko, Nizozemsko.

Skupina 9: Kazachstán, Bosna a Hercegovina, Norsko, Švýcarsko, Anglie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články