Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Kdo půjde do finále? Portugalce čeká Německo, Švédy Dánsko

Praha – Po deseti dnech, v nichž týmy bojovaly v základních skupinách, se mistrovství Evropy do 21 let posunulo do vyřazovací části. V prvním semifinále vyzve Portugalsko favorizované Německo. V druhém se pak odehraje severský souboj mezi Dánskem a Švédskem. Přímý přenos utkání Portugalska a Německa sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 17:40. Duel Dánska se Švédskem pak od 21:00.

Slavící jednadvacítka Portugalska
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Johanna Lundberg

Pro Dány je postup mezi nejlepší čtyřku dosavadním maximem, zbývající celky mají za sebou minimálně finálovou zkušenost. Švédsko hrálo o titul v roce 1992 a Portugalci o dva roky později. Němci jako jediní ze stávajících semifinalistů dokázali už šampionát vyhrát, poprvé a naposledy se jim to podařilo v roce 2009.

"Bylo by skvělé, kdyby se nám tehdejší úspěch povedlo zopakovat. Je to náš jasný cíl, ale nejdřív nás čeká Portugalsko," řekl německý trenér Horst Hrubesch, jehož tým v závěrečném utkání základní skupiny remizoval s českou reprezentací a spolu s výhrou Dánska ve druhém duelu přispěl k vyřazení domácích.

"Pro postup do finále uděláme všechno," uvedl brankář Marc-André Ter Stegen, který by na Euru rád vylepšil už tak povedenou sezonu. "Mám tři trofeje s Barcelonou a chtěl bych k nim přidat ještě jednu," uvedl vítěz Ligy mistrů, Španělského poháru a nejvyšší soutěže.

Portugalci sice stejně jako jejich soupeř prošli do semifinále s bilancí dvou remíz a jedné výhry, přesto si uvědomují, že nejsou proti Němcům favority. "Kdybychom něco takového tvrdili, nebyla by to pravda," uvedl trenér Rui Jorge. "Pro dobrý výsledek potřebujete i trochu štěstí a nás se zatím na turnaji drželo. Snad to vydrží," dodal.

Pro Dány a Švédy půjde o druhý vzájemný zápas během necelých tří týdnů, protože proti sobě nedávno nastoupili v Kodani. Zápas skončil 2:2. Švédové hráli od 16. minuty přesilovku, ale vyrovnat se jim podařilo až v samém závěru.

"Před dvěma měsíci by mě nenapadlo, že se v semifinále potkáme s Dánskem. Bude to ale velmi zajímavé, protože jsme proti sobě hráli poslední přípravný zápas před mistrovstvím, takže se oba celky velmi dobře znají," řekl švédský trenér Häkan Ericson.

"Vyšlo to dobře, proti Švédům jsme hráli nedávno a zvládli jsme to i v oslabení," uvedl kouč Dánska Jess Thorup. "Oba celky ví, co od druhého čekat. Soupeř je dobře organizovaný, hraje bojovně a odvážně. Ale jsme v semifinále a tam těžko můžeme čekat snadný zápas," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články