Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Kapitán Hiljemark: Slyšeli jsme, že ve Švédsku po výhře zavládl chaos

Praha – I ve finále ukázal, že jestli se Švédsko mohlo na mistrovství Evropy na někoho spolehnout, byl to právě on. Kapitán švédské jednadvacítky Oscar Hiljemark táhl svůj tým i ve finále proti Portugalsku a i díky jeho spolehlivému výkonu nakonec výběr Tre kronor dosáhl na historický triumf. "Jsem strašně pyšný, že jsem mohl být kapitánem takového týmu," řekl po utkání třiadvacetiletý záložník.

Kapitán švédské jednadvacítky Oscar Hiljemark s trofejí pro vítěze ME
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Až do úterní noci neměl žádný Švéd právo zvednout nad hlavu trofej pro vítěze evropského šampionátu do jednadvaceti let. Tím prvním, kdo měl toto privilegium, byl až Oscar Hiljemark, který pozvednutím stříbrného poháru, který mu předal předseda UEFA Michel Platini, odstartoval na Edenu obrovské oslavy.

"Je to naprosto úžasný pocit. Jsem strašně hrdý a spokojený, ale také musím přiznat, že po takhle dlouhém zápasu se cítím poněkud prázdný," prozradil po zápase záložník, který na klubové úrovni hájí barvy PSV Eindhoven.

Hiljemarkova únava nebyla nikterak překvapivá. Finále se totiž změnilo na obrovskou bitvu, kterou nerozhodlo devadesát minut základní části a třicet minut nastavení. Drama rozklíčovaly až penalty, v nichž byli šťastnější právě Švédové.

"S naším výkonem v zápase můžeme být naprosto spokojeni. V prvním poločase Portugalci hráli sice lépe, drželi míč a my museli hodně běhat. Ve druhé půli jsme ale začali víc hrát a byli jsme častěji na míči. V prodloužení jsme pak byli energičtějším týmem a více jsme šli za vítězným gólem. No a za penalty musím klukům poděkovat," řekl záložník, který už odehrál šest zápasů za seniorskou reprezentaci, v nichž vstřelil jednu branku.

Ve švédské jednadvacítce díky tomu patřil k nejzkušenějším hráčům a tahounům výběru Hakana Ericssona. Zároveň ho také vedl s kapitánskou páskou na ruce. Sám přiznal, že díky tomu si váží výhry o to víc. "Měli jsme tady výborný tým. Nikdy jsme se nevzdali a vždycky jsme bojovali až do posledního hvizdu. Jsem strašně pyšný, že jsem mohl být kapitánem takového celku," pochválil své spoluhráče Hiljemark.

Mladý záložník také vysekl poklonu švédským fanouškům, kteří ve finále, podobně jako po celý turnaj, vytvořili na stadionu výbornou atmosféru a celou severní tribunu zaplavili žlutou barvou. A právě proti nim se kopaly pokutové kopy, což podle Hiljemarka mělo velký význam pro konečný výsledek.

"Bylo strašně důležité, že jsme kopali proti nim. Dávalo nám to sílu, když jsme viděli tu žlutou zeď za branku. Jejich podpora pro nás strašně moc znamenala," uznal Hiljemark s tím, že triumf vyvolal velké pozdvižení i ve Švédsku. "Slyšeli jsme, že doma už zavládl trochu chaos," dodal rozesmátý hráč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články