Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Italové znovu nevyhráli, Portugalsko je krok od postupu

Uherské Hradiště – Portugalský výběr spolu s Německem zůstává jediným neporaženým týmem na evropském šampionátu hráčů do 21 let, ani on však neudržel stoprocentní bilanci. V utkání s Itálií remizoval 0:0 a Azzurri tak zůstávají bez výhry na posledním místě ve skupině. K postupu do semifinále se přitom již nemohou pouze spoléhat na to, že jim bude stačit výhra proti Anglii.

Utkání Itálie - Portugalsko
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Itálie do utkání s Portugalskem vkročila ve velkém tempu a už po šesti vteřinách se díky nacvičené rozehrávce dostala ke střele. Prudkou ránu pod břevno vyslal Benassi a portugalský brankář José Sá musel vytahovat míč na rohový kop.

Italové v nadějném úvodu hrozili hlavně z pravé strany, kde se rychlostně i technicky prosazovala hvězda italského výběru Domenico Berardi. Útočník Juventusu, jenž v uplynulé sezoně hostoval v Sassuolu, v šesté minutě poslal přesný přízemní centr na Belottiho, jenž ovšem sám v zakončení před portugalským brankářem selhal.

Berardi byl hlavním ofenzivním motorem italské jednadvacítky, v úvodních dvaceti minutách zcela dominoval na hřišti. Vyhrával souboje, inteligentně si hledal prostor, ale hlavně okouzloval diváky svými technickými kousky a nápaditými přihrávkami pro spoluhráče.

Portugalci se do tempa dostávali velmi ztěžka a jejich první střelu zaznamenal až kapitán Oliveira v 17. minutě. Výběr Ruie Jorgeho zdaleka nepůsobil tak přesvědčivě v kombinační souhře jako ve vítězném utkání proti Anglii.

Ke konci poločasu ovšem útočná intenzita Itálie značně opadla a Selecao, které v první půli nevystřelilo na bránu, si přece jenom vypracovalo jednu obrovskou příležitost. Parádní kombinaci po celé šíři hřiště ve finální třetině zakončil Joao Mario, jenž ve výborné pozici obdržel zpětnou přihrávku z levé strany od kapitána Oliveiry, míč však poslal pouze vedle levé tyče.

Podobně jako do prvního poločasu vstoupili Italové i do druhé půle, když hned po několika vteřinách po centru z levé strany trefil Belotti hlavičkou míč, který následně olízl břevno. Italové po změně stran byli jednoznačně aktivnějším týmem. Nebezpečně zahrozili z centru z levé strany po spolupráci Berardiho s Benassim, druhý jmenovaný pak zpoza šestnáctky poslal skákavou střelu vedle levé tyče.

Stejně jako první půle se však poté vyvíjel i druhý poločas. Portugalci zavírali prostory pro kombinaci, dostali se více k míči, lépe jej drželi a zpomalovali hru, aniž by se dostali do nějaké větší příležitosti. Italové se před bránu Josého Sá čím dál více dostávali jen sporadicky, letargii protrhla až kombinaci po pravé straně v 70. minutě. O pět minut později Belotti obdržel dlouhý pas za portugalskou obranu a dostal se téměř sám před portugalského gólmana, ale jeho ránu na poslední chvíli zblokoval skvělým skluzem Tiago Ilori.

Italští hráči již ke konci byli evidentně frustrováni nepříznivým vývojem utkání a nedokázali si vůbec vytvořit soustavný tlak na bránu svého soupeře. Přesto ještě měli velkou příležitost ke skórování, když Berardi v 84. minutě obdržel křižný pas do vápna, ve stoprocentní šanci ovšem přestřelil bránu.

Byli to naopak Portugalci, kterým se dařilo svého soupeře přehrávat na jeho polovině a i tým z Iberijského poloostrova mohl nakonec vybojovat všechny tři body. Skvělý individuální průnik po levé straně Carlos Menéz zakončil technickým obstřelem, jeho rána ovšem skončila těsně nad břevnem. Minutu před koncem se odražený míč dostal k Medeirosovi, portugalský hráč ovšem zasáhl jen připraveného Bardiho. Portugalsko si tak vytvořilo nejlepší pozici k postupu do semifinále, naopak Italové v posledním zápase potřebují bezpodmínečně porazit Anglii.

Itálie - Portugalsko 0:0

Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Bernardeschi, Biraghi, Romagnoli - Paciencia. Diváci: 7085.

Itálie: Bardi - Zappacosta, Rugani, Romagnoli, Biraghi - Benassi, Crisetig (76. Trotta), Cataldi - Berardi, Belotti (85. Viviani), Battocchio (62. Bernardeschi). Trenér: Di Biagio.

Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Ilori, Guerreiro - Carvalho - Mário (81. Tozé), B. Silva (78. Medeiros), S. Oliveira - R. Silva (54. Paciencia), Mané. Trenér: Rui Jorge.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články