Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Fousek: I když nemáme Jágra, věřím, že vypukne fotbalová horečka

Praha – Ještě osm dní zbývá do momentu, než v České republice odstartuje mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. Podle šéfa organizačního výboru Petra Fouska by však dlouho očekáváná událost mohla odstartovat klidně zítra. Co se týče organizace, chybí totiž doladit jen poslední detaily a spokojenost vládne také se zájmem o vstupenky. Dobrou zprávou pro domácí fandy je i fakt, že by se do prodeje mohly dostat ještě lístky na český tým. 

Není to ani měsíc, co v Česku skončila jedna ze sportovních akcí toho největšího měřítka. Mistrovství světa v hokeji dopadlo velkým úspěchem a novým rekordem v návštěvnosti šampionátů. A na podobný úspěch má zatím našlápnuto i další velká sportovní událost konaná v České republice, evropský šampionát fotbalistů do 21 let.

"Rekord z posledního šampionátu v Izraeli je 176 tisíc prodaných vstupenek, což bychom rádi překonali. Ale ne kvůli tomu, že bychom ho chtěli překonat za každou cenu, ale spíš kvůli úspěchu a atmosféře šampionátu," prozradil Fousek.

Pár dní před startem turnaje je zatím prodáno přibližně 175 tisíc vstupenek a z 15 zápasů je hned 12 vyprodáno minimálně na 95 procent. Nejmenší zájem je o zápasy v Praze a pod zmíněnou hranicí jsou zatím duely Německa, Srbska a Dánska. Šéf organizačního výboru ovšem věří, že fanoušci si nakonec najdou cestu na stadion i na tato utkání.

"Věříme, že i když na turnaji není Jaromír Jágr, dokážeme vytvořit fotbalovou horečku, aby si český fanoušek mohl dva měsíce za sebou užívat skvělý sportovní zážitek," nechal se slyšet Fousek. "Očekáváme špičkový fotbal. Přijedou sem hotoví hráči, kteří jsou technicky, takticky či fyzicky na nejvyšší úrovni a hrají ve špičkových klubech. To se netýká jen naší reprezentace, ale všech týmů."

Přestože v současnosti jsou nejatraktivnější zápasy rozprodány, ještě je naděje, že některé lístky by se mohly v prodeji objevit. "Přijíždí tým z UEFA, s nímž nás čekají jednání. Jedním z témat je vrácení určité kvóty lístků a to je naděje na uvolnění zbytku před šampionátem," prozradil Fousek s tím, že o případných změnách budou organizátoři informovat.

Zbývá doladit poslední detaily

V České republice se již několik mezinárodních fotbalových akcí konalo. Ať už šampionát šestnáctek či devatenáctek nebo Superpohár. Evropský šampionát jednadvacítek je ovšem zatím vůbec největší akcí, která se zde konala, a při velikosti domácích stadionů také vůbec největší, již je možné v českém prostředí uskutečnit. 

Je nám líto, video expirovalo.
O Euro 21 je mimořádný fanouškovský zájem

Osm dní před startem šampionátu je šampionát téměř připraven a zbývá již doladit jen poslední detaily. "Je to vyvrcholení šestiletých příprav. Naším cílem je ho kvalitně zorganizovat. Myslím, že jsme pro to udělali maximum. Teď už doděláváme jenom maličkosti, ale UEFA je se současnou situací spokojená," řekl Fousek.

Dle něj je jedním ze základních cílů organizátorů skončit s dobrou ekonomickou bilancí, což by se podle prvních propočtů mělo podařit. "Rozpočet se pohybuje kolem 143 milionů korun a měl by být vyrovnaný. Pochopitelně televizní a marketingová práva patří UEFA, takže právě od ní je příspěvek nejzásadnější. Pak nám pomáhá ještě stát, města a kraje a domníváme se, že tu záležitost vyrovnanosti zvládneme," zhodnotil Fousek. 

Fanzóny v Olomouci a Uherském Hradišti, Praha nabídne meeting pointy

Stát i města rovněž podpořily rekonstrukci stadionů, která proběhla v Uherském Hradišti, Olomouci a v Praze na Letné. A právě na obou moravských stadionech se díky tomu budou moci hrát reprezentační zápasy všech kategorií.

Pro fanoušky na Moravě budou kromě rekonstruovaných stadionů připraveny také speciální fanzóny. V Uherském Hradišti vyroste na Masarykově náměstí a v Olomouci v Legionářské ulici a očekává se, že právě sem dorazí největší počet zahraničních fanoušků. Největší zájem o lístky byl zejména ve Švédsku a v Dánsku.

"V Praze klasická fanzóna nebude. Budou tady určité meeting pointy. Praha je totiž specifická v rámci velkého množství kulturních akcí, a proto bude mít jiný režim," dodal Fousek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články