Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Fotbalová horečka stoupá i v Olomouci a Hradišti, zatím ve fanzónách

Olomouc, Uherské Hradiště - Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let startuje v Praze. V dalších hostitelských městech šampionátu Olomouci a Uherském Hradišti se odehrají první utkání až ve čtvrtek, fotbalová horečka už ale začíná i tam. Organizátoři otevřeli zóny pro fanoušky s velkoplošnými obrazovkami, které jim zprostředkují i zahajovací duel českého národního týmu s Dánskem v Praze. Celkem osm týmů sehraje během čtrnácti dnů na čtyřech stadionech Česka patnáct nebo šetnáct utkání.

O evropský mládežnický fotbal je v Olomouci i Uherském hradišti obrovský zájem. Nově zrekonstruovaný Andrův stadion v Olomouci, který má kapacitu více než 12 a půl tisíce míst, je vyprodaný na všechna čtyři utkání, která se tam do příští soboty odehrají - tři zápasy základní skupiny B a jedno semifinálové. První zápas sehraje ve čtvrtek Švédsko s Itálií, jejíž tým má v Olomouci zázemí, podobně jako ten anglický. Organizátoři očekávají, že na stadion přijde během mistrovství 50 tisíc fanoušků, z toho tisíce ze zahraničí. Jen Švédů míří do Česka asi tři tisíce.

Olomouc čeká 50 tisíc fanoušků

"Pár desítek vstupenek by ještě mělo být před zápasy uvolněno. Ostatní můžeme pozvat do naší fanzóny, kde mohou sledovat přenosy i z ostatních pořadatelských měst," uvedl manažer stadionu v Olomouci pro Mistrovství Evropy do 21 let Lukáš Böm. Zázemí najdou zájemci asi sto metrů od stadionu na parkovišti zvaném U letadla, kde jsou dva velké stany pro stovky fanoušků, kteří tam mohou fandit v družné atmosféře, a to třeba i s alkoholickým občerstvením, které je na stadionech zakázáno.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT24

Na rozdíl od obou pražských stadionů, u kterých je problém zaparkovat, je v Olomouci pro motoristy k dispozici poměrně dost parkovacích ploch. Městskou hromadnou dopravu budou mít fanoušci v den zápasu, na který mají vstupenku, zdarma. Volné jsou i některé hotely a ubytovny, ale spíše na okrajích města. Mnozí majitelé ubytovacích zařízení využili mimořádného zájmu a zvýšili ceny.

Utkání během ME do 21 let v Olomouci

18.6. - 18.00 - Itálie-Švédsko

21.6. - 18.00 - Švédsko-Anglie

24.6. - 20:45 - Anglie-Itálie

27.6. - 18:00 - semifinále

Valentův stadion v Hradišti je vyprodaný

Také tři utkání šampionátu, která se odehrají na stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti, jsou vyprodaná. Čtvrtým bude možná baráž o postup na olympiádu v Riu de Janeiru. Jako první se tam utkají 18. června večer Angličané s Portugalci. "Lidé ze Slovácka fotbal milují a věřím, že ukážeme přívětivou tvář města i zahraničním fanouškům. V naší fanzóně přímo v centru města jsme pro ně až do 24. června připravili kromě přenosů utkání na kvalitní velkoplošné obrazovce sérii koncertů i bohatou ochutnávku naší lidové kultury," řekl ředitel Klubu kultury Uherské hradiště a šéf fanzóny Antonín Mach.

Program fanzóny, ve které je kryté sezení pro více než 250 návštěvníků, je promyšlený. Zatímco před utkáním Anglie s Portugalskem bude hrát revivalová skupna Queen, před zápasem Partugalců se Švédy zase ABBA. Povolení přenosů však evropská fotbalová asociace podmiňuje vyprodaným stadionem v místě konání utkání.

Utkání na ME do 21 let v Uherském Hradišti

18.6. - 20:45 - Anglie-Portugalsko

21.6. - 20:45 - Itálie-Portugalsko

24.6. - 20:45 - Portugalsko-Švédsko

Olomouc a Hradiště - jednoduchá volba

Jak zdůraznil šéf českého organizačního týmu šampionátu Petr Fousek, Česká republika usilovala o pořadatelství jednoho z vůbec nejatraktivnějších šampionátů řadu let. Když už bylo jasné, že rok 2015 je tím mezníkem, nechtěla o tuto mimořádnou událost připravit ani Moravu. "Volba těchto dvou moravských měst byla celkem jednoduchá. Brno nemá stadion, který by splňoval podmínky evropské fotbalové asociace, podobně Jihlava. Ostrava, která o to hodně stála, neměla hotovou rekonstrukci městského stadionu. A Olomouc i Uherské Hradiště, to jsou fotbalové bašty," vysvětloval Fousek.

Oba stadiony prošly velkou rekonstrukcí, aby velmi přísným požadavkům pořadatelů vyhověly. Například Andrův stadion má celou novou západní tribunu. A velkou modernizací prošel i pražský stadion na Letné. Pouze Eden neměl moc co vylepšovat.

Zdroj

Hlavní zprávy

Nejčtenější články