Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Favorizované Německo na úvod překvapivě ztratilo se Srbskem

Praha - Německá fotbalová jednadvacítka, která byla před šampionátem považována zřejmě za hlavního kandidáta na celkové vítězství, v úvodním duelu pouze remizovala se Srbskem 1:1. Sympaticky hrající Srbové se v úvodu dostali do vedení, když se po parádní individuální akci prosadil Djuričič, několik minut poté však srovnal Emre Can svou střelou zpoza vápna. 

Němečtí mladíci
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Utkání začalo opatrně z obou stran, Srbové však v úvodní desetiminutovce byli aktivnějším týmem a Němci místo aktivního presinku spíše vyčkávali na ztráty soupeře. Ten ovšem trpělivě rozehrával a hned při své první vážnější příležitosti se dostal do vedení. Místo mezi obrannou a záložní řadou si v osmé minutě našel kmenový útočník Benfiky Lisabon Filip Djuričič, který nasadil jesle stoperovi Robinu Knochemu a s přehledem zakončil k bližší tyči za Ter Stegena.

Srbsko však po vstřelené brance polevilo v aktivitě a Německo jeho váhání záhy využilo. Po čtvrthodině hry poprvé sevřelo soupeře před jeho vápnem, prostor ke střele za šestnáctkou si našel Emre Can a umístěnou střelou ke vzdálenější tyči překonal Pešiče.

Vstřelená branka ovšem německé mužstvo značně uspokojila a Němci znovu přepnuli na velmi rozvláčný a pasivní styl úvodní pasáže utkání. Srbové ucítili příležitost a začali se pokoušet o konstruktivnější a odvážnější rozehrávku. Do velké šance se přitom po necelé půlhodině hry dostal Miloš Jojič, který se protáhl kolem Güntera a dostal se až sám před Ter Stegena, z úhlu však poslal míč jen těsně vedle levé tyče.

Němce se snažil probudit svým šikovným průnikem z levého křídla Armin Younes, míč však poslal nad bránu. Závěrečnou ospalou čtvrthodinu poločasu prořízl svou parádní střelou po signálu z přímého kopu Goran Čaušič. Jeho ránu však Ter Stegen vytáhl na břevno, odkud se míč odrazila pouze na brankovou čáru a Srbové faulovali při pokusu dorazit míč do sítě.

Německá jednadvacítka do druhého poločasu nastoupila se změnou v záloze, nevýrazného Leitnera vystřídala nová posila Bayernu Mnichov Joshua Kimmich. Německý trenér Hrubesch změnil i rozestavení týmu, který se místo 4-2-3-1 při držení míče a 4-4-2 v obranné fázi začal projevovat spíše jako 4-3-3.

Německému týmu však ani tyto změny zásadně nepomohly a nebyl schopen lépe držet míč. Šance přicházely velmi sporadicky z obou stran. Jedinou větší příležitost si vypracoval Hrubeschův výběr, když si v 57. minutě Hofmann naskočil na centr z pravé strany, v dobré pozici však poslal míč hlavičkou pouze vedle pravé tyče.

Srbové se v závěru mohli pokusit i o zisk tří bodů, když jeho soupeř musel dohrávat v deseti. Christian Günter při svém průniku nadskočil, když očekával kontakt srbského obránce a zdramatizoval svůj pád, za což obdržel přísnou druhou žlutou kartu. Srbskému výběru však již ke konci docházely síly a naopak Německo hrálo v závěrečných fázích soustředěněji než v předchozím průběhu zápasu.

Čtyři minuty před koncem dokonce mohlo rozhodnout o svém vítězství, když se na levém kraji hřiště protáhl střídající Bittencourt a sklepl na dobíhajícího Vollanda, jeho střela z dobré pozice u penaltového puntíku však byla zblokována. Němce velká příležitost nabudila a snažili se ještě dále přidat druhou branku, nicméně unavené Srbsko nakonec přece jen udrželo cenný bod za remízu 1:1.

Německo - Srbsko 1:1 (1:1) Branky: 17. Can - 8. Djuričič. Rozhodčí: Estrada - Martínez, Sobrino (všichni Šp.). ŽK: Leitner, Günter - Brašanac, Čaušič, Pantič. ČK: 69. Günter. Diváci: 5500.

Německo: Ter Stegen - Korb, Ginter, Knoche, Günter - Can, Leitner - Volland, Meyer (77. Bittencourt), Younes - Hofmann (71. Schulz). Trenér: Hrubesch.

Srbsko: Dmitrovič - Stojkovič, Spajič, Pantič, Petrovič - Brašanac, Čaušič - Jojič (90. Milunovič), Djuričič, Srnič (77. Čavrič) - Pešič (90.+3 Trujič). Trenér: Dodič. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články