Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Dovalil před Dánskem: Soupeř má silnější útok a slabší obranu

Praha - Konec čekání, česká fotbalová reprezentace do 21 let ve středu vstoupí do mistrovství Evropy. V pražském Edenu se výběr trenéra Jakuba Dovalila utká s Dánskem, bude se však muset obejít bez dvojice opor obránce Tomáše Kalase a útočníka Václava Kadlece. Oba totiž pykají za tři roky staré vyloučení v baráži o předchozí šampionát. Utkání sledujte živě od 18:00 na programu ČT sport a našem webu, ve 20:45 vysíláme zápas Německo – Srbsko.

Ilustrační foto

Zatímco český tým jako pořadatel turnaje tři roky nehrál ostrý zápas, Dánové v kvalifikaci neprohráli jediné utkání a navíc ve skupině nastříleli 37 branek. V posledním přípravném duelu se Švédskem (2:2) jim ale chybělo devět hráčů, kteří byli v kádru reprezentačního áčka. "Bude to trochu neznámá, ale přehled o tom, jak asi budou hrát, máme. A to, že mají tolik hráčů v seniorském týmu, svědčí o velké kvalitě soupeře," řekl Dovalil.

"Soupeř je silnější v útočné fázi než v obraně a to by mohla být naše cesta," přidal Dovalil. "Navíc se k nim těsně před turnajem připojilo dost nových hráčů a jsem zvědav, jaký to na ně bude mít dopad. Ale trochu to na ně určitě dolehlo, takže si myslím, že si to rozdáme na hřišti a lepší vyhraje. Šance vidím tak 60 procent pro Dánsko a 40 pro nás," dodal.

Jess Thorup, dánský trenér:

"Nezajímá mě, kdo je nebo není považován za favorita. Čeká nás velmi těžký zápas, ostatně tak to je u zahajovacích utkání vždy. A já si především přeji začít dobrým výsledkem. Připravujeme se na to, že nebudeme mít tak často míč jako v kvalifikaci, takže nemůžeme myslet jen na ofenzivu, ale musíme i dobře bránit."

Češi moc dobře vědí, že do turnaje vstupují jako outsider, přesto ale mají jasný cíl - postup ze skupiny. Ten by totiž českému fotbalu zajistil účast na Olympijských hrách v roce 2016. "Naše šance není velká, soupeři jsou lepší než my, ale stát se může cokoliv," řekl kapitán týmu, stoper Jakub Brabec. "Myslím, že české týmy skoro v každém sportu nikdy nebyly brány za favority," přidal Dovalil.

"Navíc před čtyřmi lety s minulou jednadvacítkou nás fanoušci podle výsledků v kvalifikaci a baráži brali za favority a nakonec z toho bylo takové smutné třetí místo, protože nám uplavala olympiáda," dodal kouč. "Slyšel jsem, že máme těžkou skupinu, ale pro mě je to z těch dvou ta lehčí. Srbové a Dánové určitě nebudou špatní, ale je to lepší než dostat Angličany, Italy a Portugalce," řekl obránce Pavel Kadeřábek.

Předpokládané sestavy:

ČR: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Baránek, Hybš - Petrák, Zmrhal - Frýdek, Skalák, Krejčí - Přikryl.

Dánsko: Busk - Scholz, Sörensen, Banggaard, Knudsen - Vigen, Nörgaard, Andersen - Bech, Brock-Madsen, Falk.

Německo – Srbsko 20:45

Vedle zahajovacího utkání mezi domácím týmem a Dánskem vstoupí ve středu do evropského šampionátu fotbalistů do 21 let v České republice i zbylí dva účastníci skupiny A. Německo se utká v Praze na Letné se Srbskem a chce hned na úvod potvrdit roli největšího favorita turnaje. Balkánský soupeř by ale rád navázal na velmi nečekaný postup z baráže přes obhájce titulu Španělsko.

Němci přivezli do Čech papírově nejsilnější tým v čele s brankářem Marcem-Andrém Ter Stegenem, který před pár dny vyhrál s Barcelonou Ligu mistrů. Svěřenci Horsta Hrubesche chtějí navázat na povedenou kvalifikaci, v níž v deseti zápasech ztratili body jen za dvě remízy, a myslí pouze na zlato. "Naším velkým cílem je titul evropských šampionů," uvedl Hrubesch.

Srbové v prvním duelu baráže doma remizovali 0:0, ale v odvetě ve Španělsku šokovali výhrou 2:1. "Vítězství nad Španělskem pro nás bylo obrovskou vzpruhou, ale nechceme se zastavit postupem na šampionát, chceme víc," řekl záložník Miloš Jojič. "Němci mají velká očekávání, určitě patří k favoritům mistrovství. Je to nejtěžší možný úvod, ale jsme na ně dobře připraveni," dodal středopolař, který hraje bundesligu za Dortmund. 

Předpokládané sestavy:

Německo: Ter Stegen - Korb, Knoche, Ginter, Günter - Can, Kimmich - Volland, Meyer, Bittencourt - Hofmann.

Srbsko: Dmitrovič - Stojkovič, Čirkovič, Pantič, Petrovič - Brašanac, Kovačevič - Jojič, Čaušič, Kostič - Pešič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články