Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi rozstříleli Srby 4:0. Kliment dal hattrick, Kadlec se zranil

Praha – Český tým zvládl klíčové utkání domácího evropského šampionátu fotbalistů do 21 let se Srbskem s noblesou. Domácí zvítězili 4:0 a postup budou mít v úterním závěrečném duelu s Německem ve vlastních rukou. První tři góly dal Jan Kliment, Martin Frýdek přidal čtvrtou branku. Ztrátou pro český tým bylo zranění Václava Kadlece v prvním poločase.

Česká jednadvacítka
zdroj: ČTK/EMPICS

Trenér Jakub Dovalil udělal v základní sestavě několik změn. Do obrany se místo zraněného Jana Baránka postavil Tomáš Kalas, ofenzivu podpořil Kadlec a Jiří Skalák. Na lavičce začal zápas Ladislav Krejčí.

Češi do zápasu vlétli, přibrzdilo je Kadlecovo zranění

Češi začali podobně aktivně jako proti Dánům, snad ještě o něco lépe. Za obranu si naběhl Kadlec, ale s míčem zaškobrtl a nestačil přesně odcentrovat.

Poté se začaly dít velké věci. Kadlec v 8. minutě nádherně našel ve vápně Hybše, ten přihrál volnému Klimentovi a ten zavěsil nechytatelně pod břevno. Srbové se nestačili rozkoukat a už mohli prohrávat o dvě branky. Kliment však neuspěl po úniku tváří v tvář gólmanu Dmitrovičovi, Skalák pak jen těsně minul odkrytou branku po následné přihrávce od českého útočníka. V 15. minutě nastřelil Kadlec břevno a Frýdkovi se nepodařilo zkrotit balon, aby ho mohl v poklidu dorazit za Dmitrovičova záda.

Srbové mohli zahrozit z kontru Djurčiče, ale excelentním skluzem se blýskl Kalas. Velkou ztrátou v útočných snahách českého týmu bylo zranění Kadlece, který se dlouho svíjel v bolestech u postranní čáry. Nahradil ho Trávník. Ten se po chvíli prezentoval dalekonosnou střelou, která však postrádala patřičnou razanci i umístění a skončila v rukavicích srbského gólmana.

V 39. minutě se do vápna přiřítil Jojič, brankář Koubek vytáhl skvělý reflex a nebezpečnou střelu vytěsnil. O tři minuty později dostal na druhé straně chytrou přihrávku do běhu Frýdek, ale Dmitrovič už poněkolikáté čaroval a uchoval Srbům naději na příznivý výsledek.

Dánský scénář se neopakoval, Češi Srby rozložili

Češi začali opatrněji a Srbové toho chtěli využít. Jojič přiklepl balon Srničovi, s jeho střelou si ale Koubek poradil. Pešiče o chvíli později nepustil do šance Brabec.

Český obránce poté v 56. minutě skvostnou přihrávku našel Klimenta, ten obešel brankáře Dmitroviče a dovršil hattrick. Kliment vstřelil tolik gólů v jediném utkání jako za svou dosavadní kariéru v lize. Srbská snaha odpovědět dostala výraznou trhlinu. O tři minuty později ji ještě umocnil kličkující Skalák a zakončující Frýdek – 4:0.

Čtvrtý gól si mohl připsat Kliment, znovu obešel Dmitroviče, ale nezakončil do prázdné branky včas a stoper Pantič ještě stačil vše napravit.

Srbská hra se rozpadla, Češi začali hru plně kontrolovat. Jakýkoli náznak ofenzivních choutek balkánských fotbalistů včas eliminovali. Naopak domácí nepolevili ve snaze překvapovat. Neúnavný Skalák zkoušel pohledné kličky, vystřelil si i obránce Hybš. Češi si dokázali v obraně přihrávat s chutí i ve vlastním pokutovém území. V soupeřově naopak někdy až příliš kombinovali. Více než 16 tisíc diváků na pražské Letné po právu české fotbalisty vyprovodilo mohutným potleskem.

Srbsko - ČR 0:4 (0:2)

Branky: 8., 21. a 56. Kliment, 59. Frýdek. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos (všichni Fr.). ŽK: Brašanac, Djuričič - Masopust. Diváci: 16.253.

Srbsko: Dmitrovič - Stojkovič (46. Petkovič), Spajič, Pantič, Petrovič - Brašanac, Čaušič (63. Kovačevič) - Jojič (85. Milunovič), Djuričič, Srnič - Pešič. Trenér: Dodič.
ČR: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Kalas, Hybš - Petrák, Zmrhal - Skalák (75. Masopust), Kadlec (29. Trávník), Frýdek - Kliment (82. Přikryl). Trenér: Dovalil. 

Jakub Dovalil (trenér ČR): "Vyhráli jsme zápas o bytí nebytí 4:0, hráči to zvládli, zaslouží absolutorium. Vrátili jsme se zpátky do hry. Chtěli jsme začít podobně jako s Dánskem, což se nám podařilo. Apelovali jsme na hráče, aby se nebáli hrát, trošku jsme měli obavy z jejich bleskového přechodu, ale kluci ho dokázali perfektně pokrýt. Já jsem hlavně rád, že padly čtyři góly ze hry, v minulosti jsme to řešili standardkami. Nástup byl dobrý a spíš mě mrzelo, že jsme do 30. minuty nedali ještě víc branek, mohlo být hotovo dříve." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články