Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi musejí se Srbskem bodovat. Pomohou už i Kadlec s Kalasem

Praha – Klíčový, rozhodující. Zápas proti Srbsku na ME do 21 let bude pro české fotbalisty ještě důležitější než úvodní duel. Pokud totiž výběr trenéra Jakuba Dovalila, který podlehl 1:2 Dánsku, prohraje v sobotu na Letné se Srbskem, přijde o naději na účast v semifinále. Navíc v případě remízy nemusí mít lvíčata před posledním utkáním proti Německu postupový osud ve svých rukou. Přímý přenos s předzápasovým studiem startuje na ČT sport a našem webu v 17:30.

Ilustrační foto

"Pokud prohrajete první zápas, není to příjemné. Musíme se dát dohromady a musíme se Srbskem bodovat," řekl Dovalil, který už může počítat s obráncem Tomášem Kalasem a útočníkem Václavem Kadlecem. Oba úvodní duel zmeškali kvůli vyloučení v baráži o předchozí šampionát. "Nějaké změny nastanou, ale nebude to tak, že nastoupí jedenáct nových hráčů. Všichni tuší, co se změní, nebude to nic dramatického," dodal.

Kouč také naznačil, že do základní sestavy se dostane Jiří Skalák, který proti Dánsku nastoupil po zranění až v druhé půli. Šanci by mohl opět dostat v útoku Jan Kliment a navzdory matné formě si místo udrží i Ladislav Krejčí. "Žádný hráč nedrží formu deset let a na Láďu bohužel přišlo slabší období na jaře. Ale pořád to je hráč, kterému věříme. Bylo by těžké posadit ho na lavičku," prohlásil Dovalil.


Srbové změny v české sestavě očekávají. "Víme, že určitě bude hrát Kadlec, a uvidíme, jaké další změny můj kolega provede," řekl trenér Mladen Dodič. "Viděl jsem, že silnou zbraní domácích jsou rychlé protiútoky. Proti Dánsku bylo vidět, že Češi nehráli těžké kvalifikační zápasy, ale zase měli v přípravě dost času na vyzkoušení různých taktických variant. My na druhé straně máme za sebou náročné duely, které prověřily náš charakter," dodal.

Zejména Kalasův návrat přijde Dovalilovi vhod, protože zápas s Dánskem nedohrál stoper Jan Baránek, který má naražená žebra. "Kdybychom nastoupili, byla by to pro mě i pro Vaška velká motivace. Možnost dokázat, že jsme proti Dánům mužstvu chyběli a že by na nás mohla hra stát," řekl Kalas.

Je nám líto, video expirovalo.
Čechy čeká proti Srbům klíčový duel. Dovalil nasadí Kalase i Kadlece

Ani Kadlec se role případného spasitele vzhledem k pozici jednoho z nejzkušenějších hráčů v kádru nezříká. "Když tak budu braný, vadit mi to nebude," prohlásil. "Sám na sebe nakládám velkou odpovědnost. A doufám, že zápas zvládnu já i celý tým," přidal.

Kadlec přiznal, že po prohře s Dánskem propočítával, kolik budou muset Češi uhrát bodů k postupu. "Jsme pod tlakem, aspoň čtyři body udělat musíme, to je jasné. Když porazíme Srby, kteří hráli vyrovnaně s Německem, tak proč bychom nemohli hrát i proti Němcům," poznamenal.

"Základním kamenem ale musí být sobotní výhra nad Srbskem. Pak bude záležet na výsledku druhého zápasu a teprve potom uvidíme, jak se situace vyvine," přidal Kalas. "Po prohře s Dánskem mi všichni říkají, že už nemáme šanci, ale já doufám, že Srby porazíme a o postup hrát budeme," dodal.

Pokud však Češi chtějí pomýšlet na body a naději na postup, musí se vyvarovat podobného kolapsu jako v prvním zápase. Proti Dánsku sice vedli, ale po přestávce se nechali zatlačit a dovolili soupeři skóre otočit. "Dánové nás zjevně podcenili. V první půli byli zralí na ručník, a kdyby dostali tři góly, nikdo by se nemohl divit. Jenže po přestávce hru změnili a my nestačili zareagovat," řekl Kalas. "Teď už ale myslíme na Srbsko. Víme, co je před námi a co musíme udělat."

"Dánové nás zjevně podcenili. V první půli byli zralí na ručník, a kdyby dostali tři góly, nikdo by se nemohl divit. Jenže po přestávce hru změnili a my nestačili zareagovat," řekl Kalas. "Teď už ale myslíme na Srbsko. Víme, co je před námi a co musíme udělat."

Předpokládané sestavy:

ČR: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Kalas, Hybš - Petrák, Zmrhal - Frýdek, Skalák, Krejčí - Kadlec.

Srbsko: Dmitrovič - Stojkovič, Spajič, Pantič, Petrovič - Brašanac, Čaušič - Jojič, Djuričič, Srnič - Pešič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články