Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Brankářská jednička lvíčat Pavlenka: Na hokej nebyly peníze, tak jsem se vrátil k fotbalu

Ostrava - Na rozdíl od řady svých vrstevníků začínal Jiří Pavlenka s fotbalem relativně pozdě, až v osmi letech, a chvíli to vypadalo, že se na dráhu fotbalisty nakonec nevydá. Osud tomu však nakonec chtěl jinak a současný gólman Baníku Ostrava nastoupil cestu, na jejímž konci se jednou možná stane novou jedničkou seniorské reprezentace. Pozvánku do týmu kouče Vrby již dostal, premiérový start si pravděpodobně brzy připíše. Zatím sbírá starty mezi Fotbalovými lvíčaty.

Jiří Pavlenka v reprezentačním dresu
zdroj: fačr

Sokol Hať, Hlučín a Baník Ostrava. To jsou kluby, kterými doposud Jiří Pavlenka prošel. Ale nechybělo mnoho a mladý gólman u fotbalu nezůstal. V dětských letech totiž kopaná nebyla jeho jedinou láskou, ale věnoval i jiným sportům včetně hokeje.

 "Začínal jsem jako hráč v poli, ale pak jsem na nějakou dobu skončil, protože mě to přestalo bavit, tak jako každého malého kluka baví každou chvíli něco jiného. Strašně mě bavil hokej, ale na ten zase nebyly v rodině finance. Po půl roce jsem se vrátil znovu k fotbalu a šel jsem do brány," přibližuje své začátky Pavlenka.

Od nich uplynulo třináct let, než odchovanec Baníku Ostrava dostal v dresu svého mateřského klubu příležitost na prvoligových trávnících. Stalo se tak v posledním soutěžním kole ročníku 2012/13, kdy nastoupil v domácím utkání s Jabloncem. V následující sezoně už se pak napevno usadil v základní sestavě a stal se neochvějným strážcem ostravské branky. Svými výkony pomohl svému klubu zachránit prvoligovou příslušnost.

Spolu s Tomášem Holešem je jediným hráčem z týmu Fotbalových lvíčat, který v probíhajícím ročníku nechyběl na hřišti ani minutu. Na podzim 2014 zvítězil v anketě o nejlepší brankářský zákrok, který předvedl v utkání s Příbramí, když v jasné šanci vychytal Jakuba Řezníčka. S průměrem lehce přes jednu inkasovanou branku na zápas a devíti vychytanými nulami je v tomto ohledu nejlepším gólmanem SYNOT ligy 2014/15 a na blížícím se mistrovství Evropy do 21 let na domácí půdě by měl patřit mezi největší opory týmu.

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Pavlenkou (zdroj: FAČR)

Reprezentace se mu přitom dlouho vyhýbala a nikdy nestartoval v žádném výběru národního týmu vyjma jednadvacítky. Za tu debutoval v březnu 2013 v přátelském utkání s Tureckem a při své premiéře si na své konto hned připsal vychytanou nulu. O rok a půl později dostal při zranění Davida Bičíka svoji první pozvánku do reprezentačního áčka, avšak z pozice třetího brankáře do hry ještě nezasáhl.

To by se ale mohlo brzy změnit. Pavlenka nechybí ani v nejčerstvější nominaci kouče Dovalila pro přátelské zápasy s Anglií a Portugalskem. Po prvním duelu by však měla pravděpodobná jednička Fotbalových lvíčat na domácím Euru tým opustit, připojit se k seniorské repre a v přípravě se Slovenskem krýt záda Tomáši Vaclíkovi. Cesta mladého talentovaného brankáře k pozici prvního gólmana na seniorské úrovni je tedy, zdá se, otevřená.

Zdroj
FAČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články