Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Matthäus: Pouze exhibice? Proti Čechům chceme stejně jako v roce 1996 vyhrát

Praha – Žádné půjde pouze o zábavu, pobavení pro diváky a setkání starých známých. Lothar Matthäus, jeden z organizátorů utkání českých a německých legend, chce v Praze kromě všeho výše jmenovaného také vyhrát. "Budeme hrát na maximum, co nám naše současná kondice dovolí," řekl. Zároveň dodal, že se těší rovněž na setkání se dvěma českými držiteli Zlatého míče Pavlem Nedvědem a Josefem Masopustem.

Fotbaloví internacionálové (zleva) Ulf Kirsten, Lothar Matthäus, Pavel Kuka a Miroslav Kadlec
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Bude to opravdu setkání legend a ojedinělá akce. Setkají se mistři světa, finalisté mistrovství Evropy, více už snad nejde dát dohromady," řekl na tiskové konferenci v Praze Matthäus, který je prezidentem týmu německých legend. "Budeme se snažit přivést všechny naše hlavní legendy, bereme to velmi vážně a opravdu se těšíme, že se potkáme na hřišti s českými kolegy," dodal.

Sám se hodně těší i na setkání s vicemistrem světa z roku 1962 Masopustem, kterého si velmi váží. Setkat se s ním měl už nyní, ale zdravotní stav české legendy to nedovolil. Proto si spolu promluvili jen přes telefon.

"Byl to hodně emotivní rozhovor a byla to pro mě velká čest ho pozdravit. Vím, že pro vás znamená to, co pro nás Franz Beckenbauer," řekl Matthäus. "Není v nejlepší zdravotní kondici, ale slíbil mi, že v květnu na stadionu bude. To si všichni moc přejeme. Přejme mu hodně zdraví, aby si s námi mohl to utkání užít," dodal.

V roce 1996 si Matthäus dával od reprezentace přestávku, a tak nebyl členem mistrovského týmu. Nepochybuje, že Češi pojmou květnový zápas jako odvetu za prohrané finále. "Moc usilovali o tento zápas, takže určitě vymysleli, co měli udělat jinak, aby tehdy vyhráli. Teď nám to budou chtít ukázat," řekl s úsměvem Matthäus.

Výhodu českého týmu vidí i ve věku. "Zatímco Češi svůj tým posilují o mladší hráče, jako je Jan Koller, my naopak doplňujeme tým o hráče z mistrovství světa 1990," dodal s úsměvem.

Utkání nebere jako exhibici, ale jako normální mezistátní zápas. "Výsledek není tak důležitý jako v roce 1996, ale stejně budou chtít oba týmy vyhrát. Budeme hrát na maximum, co nám naše současná kondice dovolí," řekl. "Navíc motivace je v tom, že po vyhraném utkání chutná pivo i jídlo mnohem lépe a my chceme, aby nám české pivo chutnalo," dodal.

Po hráčské kariéře se Matthäus v roce 2000 vrhl na trenérskou kariéru, vedl Rapid Vídeň, Partizan Bělehrad, Maďarsko, Bulharsko, Salcburk či Netanju. Nyní se věnuje hlavně roli televizního experta.

Je nám líto, video expirovalo.
Český tým z roku 1996 se v květnu postaví Německu

"Dříve jsem si neuměl představit, že bych u fotbalu nebyl v aktivní roli, ale nyní si tenhle nový život užívám. Nemohu vyloučit, že se někdy k trénování vrátím, ale nyní mi vyhovuje, že mám větší klid," uvedl.

Ačkoli má jasno o tom, kdo z trojice Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Manuel Neuer by měl v lednu získat Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, nechává si to pro sebe. "Je to výjimečný rok, protože všichni tři hráči by si to zasloužili. Kdyby to záleželo jen na gólech, byl by to Ronaldo. I Messi měl skvělý rok, i když nevyhrál žádnou velkou klubovou trofej. A pak je tu Manuel Neuer, který jako brankář funguje jako jedenáctý hráč v poli a je mistrem světa. Já samozřejmě vím, kdo to vyhraje, ale neřeknu vám to," řekl Matthäus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články