Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Matějů izolován v Brescii: Situace je kritická, je to město duchů

Nasadit roušku, několikrát oběhnout dům a zase rychle zpátky. I takhle se udržuje v kondici Aleš Matějů, fotbalista italského klubu Brescia Calcio. Třiadvacetiletý obránce působí v koronavirem nejhůře postižené oblasti na severu Itálie a o Brescii hovoří jako o městě duchů.

Aleš Matějů se snaží vzít míč Driesi Mertensovi z Neapole
zdroj: ČTK/AP autor: Gianluca Checchi

Itálii zasáhla pandemie koronaviru nejvíc ze všech evropských zemí a vláda kvůli tomu vyhlásila karanténu pro celý stát. Matějů je s ostatními lidmi v Brescii už týden v izolaci, dům opouští jen výjimečně.

"Hlídám se, ale aspoň chodím trošičku běhat, abych nebyl úplně pořád doma. Není to nic velkého, jdu jen na chvilku kolem baráku. Nikde nikdo není. Občas si skočím rychle nakoupit a mažu zpátky domů," popisuje svůj současný program český fotbalista.

"Tady nahoře v severní Itálii je to riziko obrovské, právě okolo Brescie a Bergama je situace kritická. Čísla pořád nevypadají dobře a bohužel rostou, zatím nejsme v bodu, že by se to zastavilo a šlo to pomaličku dolů," vysvětluje, že se situace nezlepšuje.

Lombardská Brescia nyní vypadá, jako by se v ní zastavil život. "Trošičku auta venku jezdí. Je teplé počasí, takže občas se pár lidí třeba jde projít se psem. Ale když to srovnám s normálním dnem, tak je to jak nebe a dudy. Lidi jsou venku zřídka, autobusy nejezdí... Možná se to dá nazvat městem duchů," dodal.

Prevence v pohodě, ale asi přišla pozdě

Podle něho lidé přísná nařízení dodržují. "Když jsem včera byl koupit nějaké věci, tak lidí v rouškách je 95 procent. V obchodech jsou připraveny gely a sáčky na ruce. Prevence je tady v pohodě, ale asi už to přišlo pozdě," konstatoval bývalý hráč Příbrami, Plzně nebo anglického Brightonu.

Snaží se udržovat v kondici, i když možností moc nemá. Vedle krátkého běhání doma pravidelně cvičí. "Činky nemám, ale dá se třeba posilovat vlastním tělem. Dělám, co se dá, abych se trochu zapotil. Máme nějaké individuální plány od klubu. Jde o to, aby se člověk pořád cítil jako ve sportu a nebyl úplně nepřipravený, až se zase začne normálně trénovat a hrát. Není to samozřejmě ono, ale lepší než nic," prohlásil Matějů.

Je rád, že v náročné situaci je blízko spoluhráč a krajan Jaromír Zmrhal. "Máme jeden barák, kde jsou tři byty. Bydlí tu s námi ještě slovenský spoluhráč Nikolas Špalek. Jsme spolu v kontaktu denně," uvedl někdejší reprezentant do 21 let.

Čas nejistoty

Zatím netuší, kdy se v paralyzované Itálii začne znovu normálně žít, natož hrát fotbal. "Nevíme, co bude. Jestli se liga posune, jestli budeme hrát třeba červen, červenec. Pak zase začíná nová sezona. Kdyby se to dohrálo po skupinách, bylo by to možná i nejzajímavější a nejlepší. Nevíme, jak se to stihne. Nevíme, jestli odloží Euro. Těch otazníků je hodně a sám jsem na to hrozně zvědavý," dodal Matějů, který v této sezoně za nováčka italské ligy a nyní poslední tým tabulky odehrál 21 soutěžních zápasů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články