Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Mašina jménem Lipsko jede dál, Dortmund padl ve Frankfurtu

Freiburg – Red Bull Lipsko, senzace letošního ročníku bundesligy, vévodí i po 12. kole německé nejvyšší soutěži. V páteční předehrávce zničili svěřenci Ralpha Hasenhüttla domácí Freiburg 4:1. Bayern Mnichov ztrácí po duelu s Leverkusenem (2:1) tři body. Druhý z aspirantů na zisk titulu, Borussia Dortmund, překvapivě prohrál ve Frankfurtu 1:2 a jeho manko na lídra soutěže činí už devět bodů. V dresu Herthy Berlín odehrál při vítězství 2:1 nad Mohučí závěrečnou část utkání reprezentační záložník Vladimír Darida.

Timo Werner (vlevo) střílí gól do sítě Freiburgu
zdroj: REUTERS autor: Ralph Orlowski

Čtyři branky padly už v prvním poločase. Stav se změnil hned ve druhé minutě, kdy parádní ranou z 30 metrů poslal Lipsko do vedení Keita. Freiburg sice zásluhou Niederlechnera bleskově vyrovnal, ale rychlonohý Werner následně obdržel dvakrát přihrávku za obránce a v obou případech si poradil znamenitě.

V závěru utkání pak zvýraznil drtivé vítězství lídra bundesligy rakouský internacionál Sabitzer. Freiburg prohrál tři zápasy za sebou, během nichž inkasoval celkem 11 gólů.

Dortmund po kanonádě v Lize mistrů nestačil na Frankfurt

První půle nabídla vyprodanému stadionu nezáživnou partii s minimem šancí. Domácím se však podařil bleskový vstup do druhého dějství, když po patnácti vteřinách otevřel skóre Huszti. Maďarský záložník vstřelil svůj pátý gól do sítě Borussie, což během kariéry nedokázal proti žádnému jinému bundesligovému týmu.

Huszti slaví vstřelenou branku proti Dortmundu
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Kouč hostí Thomas Tuchel zareagoval trojitým střídáním v 58. minutě. Na hřiště poslal mimo jiné Marca Reuse, který do kolotoče německé ligy naskočil po 196 dnech. O dvacet minut později našel jiný střídající hráč Dembélé přesným centrem Aubameyanga, jenž dal hlavou svůj 13. gól v sezoně a osamostatnil se v čele tabulky střelců.

Radost vestfálského celku nicméně trvala pouhou minutu. Frankfurtu vrátil vedení po přihrávce Husztiho střídající Seferovič. V závěru mohl alespoň bod zařídit Dortmundu rychlonohý Dembélé, ale jeho pokus skončil na břevně. Eintracht doma neprohrál už osm ligových utkání.

Hummels vystřelil Bayernu tři body

Bayern neprožívá příliš úspěšné období. Po půlhodině zápasu s Leverkusenem se ale k odraženému míči dostal osamocený Alcantara a hlavou pohotově trefil odkrytou branku. O pět minut později ovšem na druhé straně zafungovala spolupráce Calhanoglua s Brandtem a první jmenovaný chladnokrevně překonal Neuera.

Po změně stran šel úřadující mistr znovu do vedení, když Kimmichův rohový kop zužitkoval Hummels, čímž zaznamenal premiérový ligový gól v dresu bavorského velkoklubu. Oba týmy si následně vypracovaly další slibně vyhlížející šance, ale skóre už zůstalo beze změny.

Mats Hummels slaví v objetí spoluhráčů druhý gól Bayernu Mnichov
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

"V sezoně jsou období, kdy je důležitější zvítězit, než hrát dobře. Poslední dva zápasy se nám nepovedly. Mančaft na to zareagoval," konstatoval kouč Bayernu Carlo Ancelotti. Chybí nám v současné době lehkost a jistota," dodal brankář Manuel Neuer.

Své svěřence pochválil i trenér Leverkusenu Roger Schmidt. "Sehráli jsme celkem vyrovnané utkání. Byli jsme stále nebezpeční. Můžeme být poměrně pyšní, že jsme s tímto mladým týmem odehráli tak dobrý zápas," prohlásil.

Ibiševič zařídil obrat proti Mohuči, Darida se vrátil na hřiště

Hertha Berlín otočila zápas s oslabenou Mohučí a zvítězila 2:1. Výsledek zařídil dvěma brankami nejlepší střelec celku z hlavního města Vedad Ibiševič, který odpověděl na gól Aarona Seydela. Ve druhém poločase nastoupil za vítězný tým také Vladimír Darida.

Český reprezentační záložník se po zranění objevil na hřišti poprvé od 18. září, kdy si během duelu proti Schalke poranil kotník. Do utkání zasáhl v 64. minutě. Krátce poté, co byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Jean-Philippe Gbamin.

Ibiševičovy dva přesné zásahy znamenaly zápis do historie bundesligy. Bosenský kanonýr se stal 51. hráčem, jemuž se v dějinách soutěže povedlo nastřílet sto gólů.

Brémy remizovaly v Hamburku, Gnabry se zapsal do historie

Český obránce Theodor Gebre Selassie tentokrát v základní sestavě Werderu chyběl. Naopak po téměř dvou měsících nastoupil za hostující celek brankář Jaroslav Drobný, který v letech 2010 až 2016 působil právě v Hamburku. Už ve třetí minutě však inkasoval, když Holtby nacentroval na Gregoritsche a ten hlavou vstřelil svůj první letošní gól.

Hamburk podobně rychlou branku vstřelil naposledy téměř před rokem, shodou okolností taktéž Brémám. Netrvalo dlouho a hosté vyrovnali gólem Bartelse, ale domácí poté předvedli pohlednou kombinaci, na jejímž konci byl znovu Gregoritsch – 2:1.

Přesto šly týmy o přestávce do šaten za vyrovnaného stavu, neboť se křížnou střelou prosadil Gnabry. Jednadvacetiletý záložník skóroval v každém ze svých prvních pěti venkovních bundesligových zápasů, čímž vyrovnal rekord Steffena Baumgarta z Rostocku z ročníku 1995/96.

Další branka už nepadla a poslední Hamburk i po 12. kole čeká na první vítězství v sezoně. Werder bodoval po sérii čtyř prohraných zápasů.

Schalke v utkání s Darmstadtem prodloužilo úspěšnou sérii

Již 12 soutěžních duelů za sebou nenašlo přemožitele Schalke. Proti Darmstadtu sice po šesti minutách prohrávalo brankou Hellera, ale nepříznivý vývoj dokázalo otočit. Ve 26. minutě hlavou vyrovnal Kolašinac. Vzápětí mohl misky vah na stranu domácích převážit Choupo-Moting.

Pokutový kop však zahodil. Vedení se domácí přece jen dočkali, Choupo-Moting odčinil své zaváhání přesným zásahem ze hry. Krátce před závěrečným hvizdem navíc potvrdil vítězství Alessandro Schöpf. Schalke tak nejlepší sérii výsledků od sezony 2006/07. Pro soupeře naopak výsledek znamenal čtvrtou bundesligovou porážku v řadě.

Mönchengladbach nevyhrál ani posedmé, tři body nezískal ani Kolín

Účastník Ligy mistrů vedl nad Hoffenheimem od 25. minuty, když se poprvé od dubna prosadil Dahoud. Po přestávce ovšem vyrovnal na konečných 1:1 střídající Amiri. Mönchengladbach nezískal tři body ani v jednom z posledních sedmi utkání, což se mu stalo poprvé od sezony 2013/14.

Čtvrté místo patří Kolínu nad Rýnem, který se doma rozešel s Augsburgem bez branek. Hosté potvrdili vynikající bilanci proti favorizovaným domácím. Během posledních šesti vzájemných zápasů nepoznali hořkost porážky, ve čtyřech z nich navíc neinkasovali.

Německá fotbalová liga - 12. kolo:

Freiburg - Lipsko 1:4 (15. Niederlechner - 21. a 35. Werner, 2. Keita, 79. Sabitzer), Frankfurt - Dortmund 2:1 (46. Huszti, 79. Seferovič - 77. Aubameyang), Hamburk - Brémy 2:2 (3. a 28. Gregoritsch - 14. Bartels, 45. Gnabry), Ingolstadt - Wolfsburg 1:1 (31. Jung - 78. Caligiuri), Kolín nad Rýnem - Augsburg 0:0, Mönchengladbach - Hoffenheim 1:1 (25. Dahoud - 53. Amiri), Bayern Mnichov - Leverkusen 2:1 (30. Alcantara, 56. Hummels - 35. Calhanoglu), Schalke - Darmstadt 3:1 (26. Kolašinac, 60. Choupo-Moting, 90. Schöpf - 7. Heller), Hertha Berlín - Mohuč 2:1 (36. a 68. Ibiševič - 25. Seydel).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články