Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mariboru chybějí tři opory, Plzeň chce v předkole jedenácté vítězství

Plzeň – Plzeňskou Viktorii čeká v cestě za snem dvojzápas se slovinským mistrem. Liga mistrů otevře Západočechům své brány, pokud dokážou vyřadit Maribor. Plzeň touží vylepšit výbornou bilanci deseti vítězství v předkolech Ligy mistrů za sebou. Ovšem Viktoriáni si jsou vědomi, že slovinský tým je prověří mnohem více než Željezničar Sarajevo a Nomme Kalju. Utkání, které začne ve 20:45, budeme sledovat v on-line reportáži.

"Bude to opravdu těžký soupeř. Ač se to podle jména nemusí zdát, tak mají velmi kvalitní hráče. Informace jsme čerpali hlavně ze zápasů s Nikósií, ve kterých podali velmi dobré výkony," připomněl záložník Jan Kovařík, že Maribor postoupil přes Birkirkaru a především přes APOEL Nikósie, který v sezoně 2011/12 došel až do čtvrtfinále Ligy mistrů.

"Maribor je opravdu kvalitní soupeř, který disponuje spoustou šikovných fotbalistů. Jsou nebezpeční v přechodové fázi a individuálně silní, musíme se na ně dobře připravit. Věřím ale, že máme sílu na postup," řekl plzeňský útočník Tomáš Wágner.

Statistika hovoří ve prospěch Plzně. Maribor v evropských pohárech nevyhrál ani v jednom z posledních šesti venkovních zápasů. Naopak Viktoria osm posledních duelů v evropských pohárech na domácím stadionu vyhrála. Padla jen s Fenerbahce a Barcelonou.

Maribor bez opor

Šanci Plzně zvyšuje fakt, že Maribor bude v prvním utkání postrádat tři důležité hráče základní sestavy. Kvůli zdravotním problémům nejsou k dispozici brazilský stoper Arghus a záložník Dejan Mezga. Tři žluté karty pak vyřadily ze hry slovinského reprezentanta Željka Filipoviče. Ten by se svými 194 centimetry mohl týmu chybět zejména při standardních situacích.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystala na slovinský Maribor

V plzeňském kádru jsou nejisté starty u útočníka Marka Bakoše a reprezentanta Daniela Koláře, který se zranil při odvetě 3. předkola. "Zkoušel na tréninku, ale po něm řekl, že to na zápas ještě není. Naopak už připraven bude Marek Bakoš a věřím, že jen jeho přítomnost v týmu nám pomůže," uvedl kouč Pavel Vrba. Před odvetou pak visí hrozba nad kapitánem Pavlem Horváthem a pravým obráncem Radimem Řezníkem, kteří mají po dvou žlutých kartách a další jim vystaví stopku.

Ofenzivní hrozba

Hlavním nebezpečím pro Plzeň je silná ofenziva soupeře, v níž kralují brazilský kapitán Marcos Tavares a Francouz Jean-Philippe Mendy, kteří v této sezoně dali oba po čtyřech gólech. V brance pak chytá slovinský reprezentant Jasmin Handanovič, jehož bratranec Samir chytá za Inter Milán.

I přes poměrně malý vzrůst 175 centimetrů je Tavares ve vápně hodně nebezpečný. Dokáže se prosadit i v krkolomných pozicích zády k brance. Při centrovaných míčích často nabíhá na zadní tyč, kde čeká na propadnuté či přetažené míče. "Tavares je jejich klíčový hráč v koncovce. Svým gólem rozhodl i o postupu Mariboru přes APOEL. Je silný na míči, technicky vybavený a v koncovce má velkou sílu," řekl trenér Plzně Pavel Vrba. "Ale není to jen o něm. Maribor je celkově velmi dobrý směrem do útoku. Tavares má kolem sebe kvalitní hráče, z jejichž hry dokáže těžit," dodal.

"Víme, že úspěch nepřijde přes noc, proto dlouhodobě pracujeme na zlepšování týmu. Za posledních pár let jsme přivedli velmi dobré fotbalisty a udělali jsme i hodně práce mimo trávník v kancelářích. Každý v týmu tu má nyní vítěznou mentalitu a věříme, že jsme nyní připraveni na úspěch v podobě Ligy mistrů," řekl sportovní ředitel klubu a někdejší opora reprezentace Zlatko Zahovič. "Náš osud ale není závislý na tom, jestli postoupíme, či nikoli. Pro nás by bylo vítězství jen odměnou za naši tvrdou práci," dodal.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Petržela, Hořava (Kolář), Kovařík - Wágner.

Maribor: Handanovič - Milec, Rajčevič, Potokar, Viler - Bohar, Cvijanovič, Mertelj, Črnic - Mendy, Tavares.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články