Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Maradonova "boží ruka" mi zničila život, říkal zemřelý sudí

Sofia – Jeden z mužů, kteří dali vzniknout legendě o Maradonově "boží ruce" zemřel ve věku 80 let. Bývalý bulharský fotbalový rozhodčí Bogdan Dočev, o jehož úmrtí informoval bulharský fotbalový svaz, na mistrovství světa v roce 1986 neodmával "boží ruku" Diega Maradony a poté si stěžoval, že mu argentinská hvězda zničila život.

Souboj Maradona - Shilton, na MS 1986, boží ruka
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP

Ve čtvrtfinále světového šampionátu v Mexiku se Maradona zapsal do fotbalové historie dvěma slavnými góly. O vítězství 2:1 nad Anglií rozhodl úžasným sólem, předtím ale dal první branku, při které ve vzdušeném souboji s gólmanem Peterem Shiltonem zahrál rukou. Tuniský rozhodčí Ali bin Násir ji navzdory pochybnostem uznal, protože Dočev nezvedl praporek. Později se neshodli v tom, čí to byla chyba.  

"Měl jsem hned dojem, že bylo něco špatně, ale tehdy FIFA nedovolovala asistentům diskutovat o výrocích s hlavním rozhodčím," uvedl Dočev před pár lety. "Kdyby FIFA nasadila na tak důležitý zápas evropského rozhodčího, tak by první Maradonův gól uznán nebyl," mínil.

Bin Násir řekl, že čekal, zda mu Dočev naznačí, co se stalo, ale žádný signál o hře rukou nepřišel. "Instrukce, které jsme dostali od FIFA před zápasem, byly jasné. Když bude kolega v lepší pozici než já, měl jsem respektovat jeho pohled," řekl tehdy Tunisan.  

Dočev, který fotbal i hrál a měl dva zápasy za bulharskou reprezentaci, si stěžoval, že mu Maradona zkazil rozhodcovskou kariéru i život. "Byl to skvělý fotbalista, ale malý člověk. Malý vzrůstem i osobností," uvedl někdejší sudí, který působil i na mistrovství světa v roce 1982 a řídil desítky utkání v evropských pohárech. Jako hlavní sudí pískal i první zápas finále Poháru UEFA v roce 1983 mezi Anderlechtem a Benficou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články