Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mané znovu nejlepším fotbalistou Afriky. Za ním skončil bývalý spoluhráč a gólman Chelsea

Nejlepším africkým fotbalistou za sezonu 2021/22 se stal senegalský útočník Sadio Mané. Letní posila Bayernu Mnichov navázala na triumf z roku 2019, v minulých dvou letech se vítěz kvůli koronavirové pandemii nevyhlašoval. Mané za sebou nechal bývalého spoluhráče z Liverpoolu Egypťana Muhammada Salaha a brankáře Chelsea a dalšího Senegalce Édouarda Mendyho.

Je nám líto, video expirovalo.
Mané se stal fotbalistou Afriky za sezonu 2021/2022

Výsledky byly vyhlášeny na galavečeru v Rabatu. Anketa se letos nově vyhodnocovala za uplynulou sezonu, nikoliv za kalendářní rok.

Salah s Maném prožili s Liverpoolem úspěšnou sezonu, kromě zisku Anglického a Ligového poháru se dostali i do finále Ligy mistrů a v anglické lize skončili těsně druzí. Egyptský kanonýr se potřetí v kariéře stal nejlepším střelcem Premier League, jeho kolega z útoku "Reds" ho ale výrazně předčil na reprezentační úrovni.

Mané dovedl jako hvězda týmu Senegal nejen k premiérovému triumfu na africkém Poháru národů, ale i k postupu na mistrovství světa v Kataru. Třicetiletý útočník v obou případech proměnil ve finálovém utkání rozhodující penaltu v rozstřelu právě proti Salahově Egyptu.

Bývalý hráč Met, Salcburku a Southamptonu je druhým Senegalcem, který anketu trenérů a kapitánů národních týmů z Afriky ovládl. Před ním uspěl v letech 2001 a 2002 El Hadji Diouf.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články