Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Manchesterské derby ovládlo City, Chelsea k výhře pomohla penalta

Londýn – Derby klubů z Manchesteru má počtvrté v řadě stejného vítěze, a to City. To svého rivala na vlastním hřišti porazilo 1:0 a na vedoucí Chelsea ztrácí na třetím místě anglické ligy šest bodů. "Blues" si rovněž připsali tři body, když v londýnském derby porazili Queens Park Rangers 2:1. Dařilo se i Arsenalu, který bez větších potíží doma zdolal Burnley 3:0. Naopak bez bodů zůstal Liverpool, který prohrál na Newcastlu 0:1

Slavící Sergio Agüero
zdroj: ČTK/EMPICS autor: Mike Egerton

Jedinou branku manchesterského derby vsítil Sergio Agüero, který se díky této trefě stal nejlepším střelcem City v derby. Jeho zásah byl zároveň stou brankou v historii vzájemných zápasů v Premier League.

Šestadvacetiletý útočník přitom mohl skórovat už v prvním poločase, ale gólman United David De Gea obě jeho šance z osmé a jedenadvacáté minuty zneškodnil. Poté během sedmi minut dostal dvě žluté karty obránce hostů Chris Smalling a United museli od 39. minuty dohrávat v deseti.

Po změně stran už přišla chvíle Agüera, který si v šestnáctce naběhl na přízemní centr Gaëla Clichyho a střelou pod břevno nedal gólmanovi United šanci. Chvíli nato se návratu na trávník dočkal ofenzivní záložník Samir Nasri, který kvůli zranění kolena nehrál za City více než měsíc a půl. Ani on ani nikdo další však již s výsledkem pohnout nedokázal a "Citizens" tak ovládli městské derby počtvrté v řadě.

United mají po deseti zápasech na kontě jen 13 bodů, což je nejméně od sezony 1986/87. Zároveň mají víc obdržených branek (14) než získaných bodů. Za posledních 40 let je tomu tak v této fázi ligové soutěže teprve potřetí.

Fotbalisté Aston Villy ztratili v závěru zápasu vedení nad Tottenhamem a po prohře 1:2 jsou v anglické lize pošesté v řadě bez bodového zisku. Ačkoli se domácí ujali brzy vedení zásluhou Andrease Weimanna, nakonec šestá prohra v řadě prohloubila jejich výsledkovou krizi. Vše podstatné se zrodilo v závěrečné půlhodině. Nejprve byl za políček do tváře záložníka Ryna Masona vyloučen domácí Christian Benteke a hosté pak v závěrečných minutách po trefách Nacera Chadliho a Harryho Kanea otočili výsledek. 

O výhře Chelsea rozhodla penalta

Chelsea se v zápase s QPR do vedení dostala ve 32. minutě, brazilský reprezentant Oscar se prosadil po přesném Fábregasově pasu. Španěl se v deseti zápasech této sezony podílel na deseti brankách svého týmu, jednou sám skóroval a devětkrát si připsal asistenci.

Hosté dokázali v 62. minutě vyrovnat, Ferovu přízemní střelu za Courtoisova záda patičkou usměrnil Austin, jenž je s pěti brankami nejlepším střelcem QPR. "Blues" přesto dosáhli na osmou výhru v sezoně, čtvrt hodiny před koncem ve vápně fauloval Vargas a Hazard penaltu s přehledem proměnil. Belgický reprezentant se v Premier League k pokutovému kopu postavil poosmé a drží stoprocentní bilanci. Chelsea zůstává jediným neporaženým týmem v lize.

Slavící Eden Hazard z Chelsea
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Arsenal vstřelil všechny tři branky proti Burnley v druhém poločase. V 70. minutě otevřel skóre Sánchez, o dvě minuty později na něj navázal obránce Chambers. Na konečných 3:0 upravil v nastavení svým sedmým gólem v sezoně znovu Sánchez. "Kanonýři" na domácím hřišti neprohráli už 23. utkání v řadě, Burnley zůstává poslední a na první výhru stále čeká. Český reprezentační záložník Tomáš Rosický zůstal pouze na lavičce Arsenalu.

Southampton zvítězil díky Wanyamově brance ze třetí minuty na hřišti Hullu 1:0 a v tabulce zůstává druhý o čtyři body za Chelsea. Pro "Svaté" jde o nejlepší start do sezony Premier League v historii, na kontě mají po deseti zápasech 22 bodů. V sezoně 1983/84 měli o dva méně a celkově skončili na druhém místě. S pěti obdrženými brankami v deseti zápasech mají navíc nejlepší obranu v lize.

West Ham prohrával na hřišti Stoke už 0:2, zásluhou Valencii a Downinga však dokázal uhrát alespoň remízu a se 17 body je pátý. O skóre za Arsenalem a Manchesterem City, který má zápas k dobru.

O zisku tří bodů pro Newcastle v zápase s Liverpoolem rozhodl v 73. minutě Pérez, když mu obránce hostů Moreno nechtěně přiťukl míč v pokutovém území. Španělský útočník vstřelil rozhodující branku také v předchozím ligovém utkání na hřišti Tottenhamu (2:1). Newcastle v posledních čtyřech zápasech získal deset bodů, "Reds" přerušili sérii čtyř ligových duelů bez porážky. Liverpool navíc venku neskóroval poprvé od 2. listopadu 2013.

Anglická fotbalová liga - 10. kolo:

Newcastle - Liverpool 1:0 (73. Pérez), Arsenal - Burnley 3:0 (70. a 90.+1 Sánchez, 72. Chambers), Chelsea - QPR 2:1 (32. Oscar, 75. Hazard z pen. - 62. Austin), Everton - Swansea 0:0, Hull - Southampton 0:1 (3. Wanyama), Leicester - West Bromwich 0:1 (47. vlastní Cambiasso), Stoke - West Ham United 2:2 (33. Moses, 55. Diouf - 60. Valencia, 73. Downing), Manchester City - Manchester United 1:0 (63. Agüero), Aston Villa - Tottenham 1:2 (16. Weimann - 84. Chadli, 90. Kane)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články