Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Manchesterské derby ovládli United, Liverpool selhal v poslední půlhodině

Londýn - Duel Manchesteru City s United ovládli hostující Red Devils 1:0 a promluvili tak ještě výrazně do bojů o Ligu mistrů. Liverpool naopak v poslední půlhodině utkání přišel o vedení 2:0 na hřišti Southamptonu a na hřišti Saints nakonec prohrál 2:3. Derby mezi Newcastlem a Sunderlandem skončilo remízou 1:1. Leicester zvítězil na hřišti Crystal Palace 1:0 a vede Premier League před Tottenhamem, který si poradil s Bournemouthem, o pět bodů. 

Rozzlobený trenér Liverpoolu Klopp
zdroj: PA autor: Adam Davy

V 16. minutě derby v Manchesteru dostal hosty do vedení po Demichelisově chybě Rashford, který se ve věku 18 let a 141 dní stal nejmladším střelcem v historii prestižních soubojů. V osmi soutěžních zápasech za United se Rashford prosadil pětkrát. Krátce po změně stran přišla další komplikace pro "Citizens", když se zranil brankář Hart. Ani závěrečný tlak domácím body nepřinesl, a souboj o čtvrté místo, zaručující účast v předkole Ligy mistrů, bude ještě zajímavý. City mají pouze jednobodový náskok na West Ham a právě Manchester United. 

Liverpool ovládl první poločas v Southamptonu a po 22 minutách vedl o dvě branky. Nejprve se střelou ze střední vzdálenosti prosadil Coutinho a dal šestý ligový gól v sezoně, což pro něj znamená střelecky nejvydařenější ročník. O chvíli později na něj navázal Sturridge, který si při posledních třech soutěžních startech proti Southamptonu připsal čtyři branky. Brankář Forster byl následně překonán ještě jednou, sudí East ale Allenův gól neuznal kvůli ofsajdu.

Do druhé půle nastoupili hned tři střídající hráči a dva z nich se podíleli na prvním zajímavém momentu po změně stran. Liverpoolský obránce Škrtel fauloval ve vápně, Maného penaltu ale zneškodnil gólman Mignolet. O čtvrt hodiny později ale senegalský forvard nezaváhal a ukázal, že se mu proti "Reds" daří: skóroval totiž ve všech třech vzájemných duelech v této sezoně.

Vstřelená branka domácí nabudila a sedm minut před koncem vyrovnal Pellé, který prožil povedený zápas. Kromě své trefy asistoval u první branky Southamptonu a připravil i třetí gól, když znovu přihrál Manému a ten dokonal obrat. Southampton z posledních tří duelů získal sedm bodů a ukončil liverpoolskou sérii čtyř zápasů bez prohry.

Radost Alexe Iwobiho a Dannyho Welbecka
zdroj: imago sportfotodienst

Arsenal nastoupil do utkání v Goodison Parku s prakticky nezměněnou sestavou od utkání v Barceloně, pouze Flaminiho v záloze nahradil Coquelin. První start v základní sestavě v Premier League si naopak připsal devatenáctiletý záložník Alex Iwobi.

Everton do zápasu vlétl dobře a Coleman hned v úvodu nastřelil tyč, už po sedmi minutách se ale Arsenal dostal do vedení. Po krásné kombinaci poslal Sánchez kolmici na Welbecka, který obešel brankáře Joela a zavěsil do prázdné brány. Tři minuty před poločasovým hvizdem zvýšil po individuálním výpadu Iwobi a vstřelil tak svůj první gól za Arsenal.

Druhý poločas již příliš mnoho pohledných fotbalových momentů nenabídl. Střídající Giroud se sice prosadil hlavou z rohového kopu, když Joel špatně vyběhl, gól ale nebyl uznán kvůli faulu na bránícího Jagielku. Na druhé straně Lukaku nepříjemně zajel do brankáře Ospiny, který se po zákroku dlouho oklepával, utkání ale dohrál. Arsenal tak zvítězil pohodlně 2:0 a po třech zápasech bez výhry se mu v Premier League konečně podařilo bodovat naplno.

O vítězství Leicesteru na hřišti Crystal Palace rozhodl Rijád Mahríz, který využil přesný střílený centr Jamieho Vardyho. Alžírský záložník už v této sezoně nastřílel 16 gólů, navíc přidal 11 asistencí. Leicester počtvrté z pěti posledních zápasů zvítězil výsledkem 1:0. Celkem 13 z 19 výher svěřenců Claudia Ranieriho v této sezoně bylo pouze o jeden gól.

Derby mezi Newcastlem a Sunderlandem přineslo v prvních dvaceti minutách hned několik gólových šancí, prosadit se dokázal ale až minutu před přestávkou Defoe. Třiatřicetiletý útočník se v Premier League v roce 2016 prosadil už osmkrát, jediný Agüero je s devíti trefami úspěšnější. Sedm minut před koncem vyrovnal Mitrovič a zařídil prodloužení dobré bilance trenéra Rafaela Beníteze, který na lavičce sedmého klubu po sobě neprohrál úvodní domácí ligový zápas. 

Mistrovská Chelsea remizovala s West Hamem 2:2 a prodloužila svoji ligovou neporazitelnost na 14 zápasů. Je v této sezoně po Tottenhamu teprve druhým týmem Premier League, kterému se podařilo na toto číslo dostat. West Ham na Stamford Bridge dvakrát vedl. Skóre otevřel krásnou střelou Manuel Lanzini, v nastaveném čase prvního poločasu vyrovnal Cesc Fábregas neméně povedenou ranou z přímého kopu.

Na začátku druhého poločasu Creswell trefil břevno domácí branky, ale po hodině hry už hostům vrátil vedení střídající Andy Carroll. Chelsea se z velkého tlaku podařilo vyrovnat minutu před koncem. Po sražení Loftuse-Cheeka proměnil Fábregas penaltu a poprvé od prosince 2009 zaznamenal v Premier League dvě branky v jednom zápase. Tehdy to bylo ještě v dresu Arsenalu.

Důležitou výhru si připsal Norwich, který se po výhře 1:0 na hřišti West Bromwiche dostal na úkor Sunderlandu ze sestupových pozic.

Výsledky 31. kola Premier League:

Everton - Arsenal 0:2 (7. Welbeck, 42. Iwobi), Chelsea - West Ham United 2:2 (45.+3 a 88. z pen. Fábregas - 17. Lanzini, 61. Carroll), Crystal Palace - Leicester 0:1 (34. Mahriz), Watford - Stoke 1:2 (86. Deeney - 18. Walters, 51. Joselu), West Bromwich - Norwich 0:1 (50. Brady), Swansea - Aston Villa 1:0 (53.F. Fernández), Swansea - Aston Villa 1:0 (53. F. Fernández), Newcastle - Sunderland 1:1 (83. Mitrovič - 44. Defoe), Southampton - Liverpool 3:2 (64. a 86. Mané, 83. Pellé - 17. Coutinho, 22. Sturridge), Manchester City - Manchester United 0:1 (16. Rashford), Tottenham - Bournemouth 3:0 (1. a 16. Kane, 52. Eriksen). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články